BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın bu rapordan haberi var mı?

OECD'nin raporuna göre Türkiye işsizlik, yoksulluk ve doğurganlıkta dünya lideri oldu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın genel seçimler elindeki en büyük kozu olarak gösterilen büyüme rakamları OECD'nin raporuna yansımadı. Erdoğan sık sık Türkiye'deki ekonomik büyümeye ve alım gücündeki artışa dikkat çekerken, OECD'nin açıkladığı raporda Türkiye dünyanın en yoksul 3 ülkesi arasına girdi. Gelir dağılımındaki eşitsizlikte ise Şili ve Meksika'nın yanında yer aldı.

"Bir Bakışta Toplum" raporunda OECD'nin sıraladığı en yüksek gelir eşitsizliğine sahip ülkeleri Şili, Meksika ve Türkiye olarak sıralandı. Rapora göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında en düşük istihdam oranına sahip ülke konumunda bulunuyor. Kıskanacağımız ülkelerin başında ise Slovenya geliyor.

BEBEKLER ÖLÜYOR

Rapora göre Türkiye, işsizlik ve yoksullukta ilk sıralarda geliyor. Çocuk eğitimine en az parayı biz harcıyoruz, kadınların doğurganlık oranında en yüksek ülkelerden biriyiz. Türkiye'deki ortalama ömür de tüm OECD ülkelerinden daha kısa. Bebek ölümlerinde ise facia yaşanıyor.

YOKSULLUKTA İLK ÜÇTEYİZ

OECD'nin 'Bir Bakışta Toplum' raporuna göre en yüksek gelir eşitsizliği olan üç ülke: Şili, Meksika ve Türkiye.

Cumhuriyet'in yayımladığı rapora göre, Türkiye, işsizlik ve yoksullukta ilk sıralarda geliyor. Çocuk eğitimine en az parayı biz harcıyoruz, kadınların doğurganlık oranında en yüksek ülkelerden biriyiz. Türkiye'deki ortalama ömür de tüm OECD ülkelerinden daha kısa.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) yayımladığı "Bir Bakışta Toplum" raporunda, teşkilatın en yüksek gelir eşitsizliğine sahip ülkeleri Şili, Meksika ve Türkiye çıktı. Rapora göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında en düşük istihdam oranına sahip ülke konumunda bulunuyor.

Rapor şu tabloyu ortaya koyuyor:

Gelirler eşitsiz: "Gini Katsayısı" ile ölçülüyor. Bu katsayıda "1" tam eşitsizliği, "0" tam eşitliği temsil ediyor. OECD'de bu katsayı 0.31 ortalamaya sahip. Şili 0.50, Meksika'da 0.48, Türkiye'de 0.41 ile "1"e en yakın, en bozuk ülkeler. Gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu ülkeler 0.24 ile Slovenya, 0.25 ile Slovakya ve Danimarka.

İstihdam düşük: OECD'de 2009 itibarıyla istihdam oranı ortalama yüzde 66.1 iken bu oran Türkiye'de yüzde 44.3 ile en düşük düzeyde. Bu, her yüz kişiden 44'ü çalışıyor veya iş arıyor, diğer 66'sı onlardan geçiniyor anlamına geliyor. Türkiye'ye en yakın ülke yüzde 55.4 ile Macaristan. En yüksek oran ise yüzde 79.2 ile İsviçre'ye ait.

İşsizlik rekoruna yakınız: Türkiye, 2009'da yüzde 14.3 işsizlik oranı ile yüzde 18.1'lik İspanya'dan birazcık daha iyi gözüküyor. OECD üyesi Güney Kore'de bu oranın yüzde 3.2, Hollanda'da yüzde 3.9 olması, Türkiye'nin durumunu daha net ortaya koyuyor.

Yoksullukta üçüncüyüz: OECD bölgesinde ortalama yoksul nüfus oranı yüzde 11.1, Türkiye'de yüzde 17, ABD'de yüzde 17.3, Meksika'da yüzde 21. Çek Cumhuriyeti yüzde 5.4 ile en iyi durumda.

Eğitime para yok: Türkiye'nin 2007'de zorunlu eğitim için çocuk başına yıllık eğitim harcaması 1246 dolar. OECD ortalaması 8 bin 70 dolar iken Lüksemburg 16 bin 632 dolarla başı çekiyor.

Bebek ölümlerinde facia: Türkiye'de binde 17 olan bebek ölümü oranı (2008) binde 4.6 olan OECD ortalamasının üç katından fazla ve tüm OECD ülkeleri arasında bir numarada. Bu oran Lüksemburg'da binde 1.8.

En kısa ömür bizde: 1983 ve 2008 yılları arasında ortalama yaşam süresini en fazla arttıran ülke olan Türkiye'de 73.6 olan ortalama yaşam süresi, tüm OECD bölgesinde en alt sırada. Japonya 82.7 yıl ortalaması ile OECD bölgesinde ilk sırada geliyor.