Ankara kulisleri Başbakan Erdoğan'ın siyasi eylem planı içinde birinci seçeneğinin Cumhurbaşkanlığını düşündüğü yönünde çalkalanıyor. Erdoğan'ın ikinci tercihi ise...
Abone olBaşbakan Tayyip Erdoğan'ın siyasi eylem planı içinde birinci seçeneği cumhurbaşkanı olmak. Bunun için 2006 yılı çok önemli hale geldi. Başbakan, sistem ve yerleşik kurumlarla tam bir uzlaşmaya gidecek. Yargı ve üniversitelerle sıcak diyalog kurulacak. Bu amaçla bu kesimlerin beklediği düzenlemeler yapılacak. Köşk adaylığı için uzlaşma aranacak. Çatışma yaratacak hiçbir adım atılmayacak.
AK Parti çevreleri sıcak diyaloğa örnek olarak, geçen ay yargı çevrelerinden kendilerine yönelik ağır eleştirilerin gelmesi üzerine Erdoğan'ın, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e talimat vererek Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok ile görüşmesini gösteriyor.
Hani muhtar olamazdı?
AK Parti kurmayları, 'Erdoğan'ın önünde cumhurbaşkanlığı adaylığı için hiçbir engel yok. Başbakan olduğuna göre kendisi isterse cumhurbaşkanı da olabilir. Şu anda partinin tek amacı cumhurbaşkanlığı seçimini mevcut Meclis'in yapmasıdır. Başbakan doğal olarak en güçlü aday pozisyonundadır' diyor. Parti kurmayları, Başbakan Erdoğan'ın daha önce de çeşitli engellerle karşılaştığını, 3 Kasım'dan önce 'Erdoğan muhtar bile olamaz' yorumları yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:
'İşte kendileri şu anda Başbakanlık koltuğunda oturuyor. Halkın da büyük desteğine sahiptir. Tabanımız Erdoğan'ı elbette Çankaya Köşkü'nde görmek istemektedir. Seçim dönemi yaklaştığı zaman Türkiye'nin dört bir yanından örgütlerimiz Ankara'ya gelerek 'aday ol' baskısını hissettireceklerdir.'
Köşk olmazsa seçim
Ancak AK Partililer, bu planın yürümeme ihtimalini de göz ardı etmiyor Başbakan'ın tüm çabalarına karşın yine de ciddi bir direnç oluşması halinde B planını devreye sokacağı vurgulanıyor. Özellikle, CHP, AK Parti'den bir ismin cumhurbaşkanı olmasını engellemek için sine-i millet'e dönme kararı verebilir ve Meclis dışı muhalefet çevreleri Erdoğan ne yaparsa yapsın kendisine Köşk yolunda engel çıkartabilirler. Başbakan'ın böyle bir durumda seçeneği ise baskın seçim. Erdoğan, Köşk yarışında kendisine geçit verilmeyeceğini anladığı noktada, seçim için düğmeye basacak. En uygun tarih olarak 2006'nın sonbaharı görülüyor. Siyaset çevrelerinde 'Sseçimler hep dört yılda bir yapılır' deniliyor.
20 milyar dolarlık kaynak yaratılacak
Bu senaryonun başarılı olması için yılın ikinci yarısı ile 2006'nın ilk yarısında, bütün özelleştirmeler tamamlanacak. Ayrıca orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili 2-B Yasası uygulanarak 20 milyar dolarlık kaynak yaratılacak. Bu kaynak, IMF'ye verilen faiz dışı fazla taahhüdünün dışında olduğu için altyapı yatırımlarına harcanacak ve geniş halk kitlelerine ekonomideki iyileştirmeler yansıtılmış olacak. Ayrıca çiftçiler için cazip destekler sağlanacak. Hükümet IMF'yle imzalanan en son stand-by anlaşması çerçevesinde yüzde 6.5 faiz dışı fazla vermek zorunda olduğu için şu anda dar gelirlilere kaynak transferi yapamıyor, kamu yatırımlarının önünü açamıyor. Yeni kaynak yaratılırsa bu açık kapatılacak. Bu, seçimlerde AK Parti'nin elini güçlendirecek.
Haber: İsmail Küçükkaya
Kaynak: