BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,04
ALTIN 2.835,09
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanı şaşırtan bilgi!

Erdoğan bilmiyor, Baykal biliyor ama bu kadar iyi bildiğini öğrenince Başbakan şaşırdı. "Yanlış olmasın" diye sordu. Konu bakın neydi?

Abone ol

Erdoğan yıllarca "demokrasi araçtır" sözü sebebiyle muhalefetin eleştirilerinin odağı olmuştu ve bu söz sebebiyle başı hayli ağrımıştı. Baykal bu sözün bulunduğu kitabı Baykal'ın Türkçe'ye çevirdiği ortaya çıktı. Bunu duyan Erdoğan çok şaşıdı ve "yanlış olmasın, ingilizcesi o kadar iyi mi?" diye sordu.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre; Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta 48 milletvekili ile yaptığı toplantıda ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Erdoğan milletvekilleri ile yemek yerken AK Parti'nin sol kökenli milletvekillerinden Haluk Özdalga, "Demokrasi araçtır" sözünün teorisyeni ünlü siyaset bilimci Giovanni Sartori'nin "Demokrasi Kuramı" isimli kitabını Deniz Baykal'ın Türkçe'ye çevirdiğini Başbakan'a söyledi.

KİTAP ÇEVİRECEK KADAR İYİ Mİ?

Özdalga'nın bu sözleri Başbakan Erdoğan'ı hayli şaşırtmış. Erdoğan, Özdalga'ya "Yanlışlık olmasın. Baykal'ın İngilizce'si kitap çevirecek kadar iyi mi?" diye sormuş.

SÖZÜMÜN ARKASINDAYIM

Yıllar önce söylediği bu sözlerin yine arkasında olduğunu da yineleyen Erdoğan, "Benim söylemek istediğim şu: Demokrasi de, din de insanların mutluluğu için araçtır" görüşünü ifade etmiş.

ÖĞRETİM ÜYESİYKEN ÇEVİRMİŞ

İtalyan Giovanni Sartori ise siyaset biliminin en ünlü teorisyenlerinden birisi olarak biliniyor. Baykal, Sartori'nin kitabını Ankara İniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğretim üyesi iken Türkçe'ye çevirmiş. Sartori, "Demokrasi Kuramı" isimli eserinde demokrasiyi anlamanın yolunun, demokrasinin ne olmadığını anlamaktan geçtiği görüşünü savunuyor. Bunun için de demokrasinin karşısına, totaliterizm, otokrasi, oligarşi gibi yönetim modellerini koyuyor.