BIST 9.916
DOLAR 35,28
EURO 36,75
ALTIN 2.979,56
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanı küplere bindiren komutan

Başbakan, GATA'da Emine Erdoğan'a yapılan hareketi kabul edemedi. Erdoğan, sonunda TRT 1'de patladı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, asker ve türban meselesine ilk kez gündeme getirdi. Emine Erdoğan'ın GATA'daki hasta ziyaretinin engellendiğini söyleyen Erdoğan, o dönemde bazı gazetelerin konuyu gündeme getirmesine rağmen kendisinin gerilim olmasın diye konuşmadığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, TRT-1'de yayımlanan Taha Özhan'ın sunduğu ''Enine Boyuna'' programına katılarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'ın GATA'da tedavi gören Nejat Uygur'u ziyaret etmek istediğinde yaşadıkları olayı şöyle anlattı:

''Nejat Uygur'un hanımı arıyor ve 'Ne olur sizinle dışarıda buluşsak, buraya gelmeseniz. Çünkü yetkililer 'sıkıntı doğabilir, gelmemesi isabetli olur' diyor. Bunu en üst düzeyde gündeme getirdim. 'Nedir bu? Ne yaptıklarının farkında mısınız?' diye sordum.

ARTIK SÖYLEMEK ZORUNDAYIM

Bunu artık söylemek zorunda kaldım. Bugüne kadar söylemedim, bazı gazeteler yazdı. Benzeri olaylar bu ülkede yaşandı. Peki bunun yapılmasına müsaade eden irade dürüst davrandı diyebilir miyiz, özgürlükçü diyebilir miyiz? Bu sıkıntılar hala var. Sizin Cumhurbaşkanı, Başbakan olmanız vesaire... Burada bir gerilim var. Köşe yazarları bunları yazıyor. Yazıyorsun da bazı gerçekleri gör. Kimlere bu ülkede ne tür uygulamaların olduğunu gör.

BUNLARI AFİŞE ETMİYORUZ

Eğer burada iktidar bazı şeylere sabrediyorsa, bunları afişe etmemişse sadece ülkede bir gerilim olmamasından dolayıdır. Biz bunları istemiyoruz. Onun için de diyoruz ki dünyanın gelişmiş ülkelerine bakalım, ileri demokraside dünyada nelerin olduğunu görelim. Bunlara baktığımızda bizim daha almamız gereken önemli mesafeler olduğunu görürüz. Bu tür zihniyetler de bir gecede değişmiyor. Bir zaman alacak. Ama bütün mesele hep birlikte bu mücadeleyi vermemiz gerekiyor. Sayın Özal'a yapılanlarla, o günkü gazetelere baktığımda aynı şeyler şimdi de yazılıyor. Başlıklarda da köşe yazıları da aynı. Beyefendiler rahatsız oluyor, niye rahatsız oluyorsunuz? Aynı şeyleri o zaman da siz yazdınız. Yeni kuşağa söylemiyorum. Şimdi inkarcı pozisyonuna düşüyorlar. Ama o günün uygulamaları da bugünün uygulamaları da ortada.''

TEKEL İŞÇİLERİNE CANLI YAYINDA
KÖTÜ HABER

[PAGE]

Programda bir gazetecinin, ''Bugünkü konuşmalarınızda konsensüs yani uzlaşmadan bahsettiniz. Yarın uzlaşma bekleyen bir konu var. TEKEL işçilerinin beklentilerini nasıl çözeceksiniz? Bu konuda CHP Lideri Baykal'ın 'İktidarı asker değil, TEKEL işçileri götürecek' şeklindeki sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz. Ayrıca 4C konusu kamuoyu tarafından fazla bilinmiyor. Bu konuyu açar mısınız?'' demesi üzerine Erdoğan, ''4C'' konusunda samimiyetten uzak bir yaklaşımın bulunduğunu söyledi.

Erdoğan ayrıca, “Bir defa Ankara'da bulunanlar TEKEL işçilerinin tamamı değildir. Oraya gelenler belli bir gruptur. Ama TEKEL işçileri de var, TEKEL işçisi olmayan farklı sendikaların oraya gönderdiği ideolojik yaklaşım içinde olan temsilcileri de var” dedi.

''4C'' çalışmasında kıdem tazminatının sürdürülmesi konusunda sorunlar bulunduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Son görüşmeyi söylüyorum. Biz kendilerine dedik ki, şu anda biz ihbar ve kıdem tazminatını veriyoruz. Dün bu görüşmelerle ilgili maalesef yalan bir haber çıktı. Onu okudum, o da beni ayrıca üzdü. 'Türk-İş Başkanı'nın yanında 4C'yi bilmediğimi' söylemişim. Bakanlarıma af edersiniz kaba tabiriyle 'fırça atmışım'. Böyle bir şey söz konusu değil, bakanıma çıkışmam söz konusu değil. Sadece ben bakanıma şunu söyledim. 'Kıdem tazminatına ara vermeden devam etme imkanı doğabilir mi' bunun üzerine çalışın dedim. Allah aşkına, bu çıkışmak mıdır? Bakanı azarlamak mıdır? Ayıptır. Sendika başkanına 'bir kaç gün süre verin, arkadaşlar çalışsın' dedim.

Maliye Bakanımız bu konu üzerinde çalışarak yasal bir engel yoksa kıdem ve ihbar tazminatını kesmeden 4C'ye geçiş yapılacak. Gerekirse 4C'nin içeriğinde de bir değişikliğe gidilebilir ama kaldırmak asla. Onu da söyleyeyim. Arkadaşlar konu üzerinde çalışıyor. Bu akşam kendileriyle görüşeceğim, sonra da sendika yetkilileriyle.

Tabii olayı ajite etmek suretiyle hala buralara getirmenin anlamı yok. Ben gerek Ankara'da gerek TÜRK-İŞ önünde yapılanları, tabii Ana Muhalefet Partisi Lideri'nin yaptıkları, diğerlerinin yaptıkları siyasette çirkin şeyler. Bakın şunu da bir meydan okuma olarak almayın ama bizi TEKEL işçisi iktidar yapmadı, bizi milletimiz iktidar yaptı. Ve milletimizin onlar da bireyleridir, kendilerine saygım vardır ama bu saygım hukuk içindedir hukuk dışına çıkıldığı zaman orada olay değişir. Şu anda hukuksuzluğa orada bir yerde göz yumuyoruz yapılanların hiçbirisi hukuki değildir, yasal değildir ama biz demokrasi adına 'buna bir miktar daha katlanalım' dedik.''

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, TEKEL işçilerinin sorununu çözmek için birkaç seçenek üzerinde durduklarını söyledi. Şimşek, "hem bir takım hakların, hem de mali durumların iyileştirilmesine yönelik seçenekler söz konusu" dedi.

ERDOĞAN EMASYA PROTOKOLÜNE
SON NOKTAYI KOYDU

[PAGE]

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan EMASYA (Emniyet-Asayiş Yardımlaşma) protokolüyle ilgili ''EMASYA Protokolü'nü gündemimizden çıkaracağız, Böyle bir protokol olmaz. Bununla çalışmalarımız sürüyor' dedi. Başbakan Tekel işçileri ile ilgili de önemli açıklamalar yaptı.

EMASYA PROTOKOLÜ NEDİR?

Başbakan Erdoğan, TRT-1'de yayımlanan bir programına katılarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Harekat ve darbe planlarının gerekçesi olarak iç tehdit tanımı veya buna bağlı EMASYA protokolü gibi şeyler söylendi. Mevcut Milli Güvenlik Strateji Belgesi yaklaşımı bunları onaylayan bir tarzda mıdır?” sorusu üzerine Erdoğan, mevcut olanın bunun için gerekçe oluşturup oluşturmamasının çok önemli olmadığını söyledi.

EMASYA DİYE BİR ŞEY OLAMAZ

Erdoğan, “Çıkarmamız gerekenleri tamamen çıkartırız ve buna göre de adımlarımızı atarız. Aslolan şudur; milli birlik ve kardeşlik projesiyle ilgili ve demokratik açılım süreciyle ilgili olarak sorun alanlarını buralardan çıkarmak istiyoruz. Sorun alanlarının burada kalmaması gerekir. Bunlar üzerinde şu anda ekiplerimiz çalışıyor. Ona göre de bu görüşmeyi yapacağımız toplantıda, bunları ileri süreceğiz ve adımlarını atacağız.”

Başbakan Erdoğan, EMASYA'nın da bunlardan birisi olduğunu belirterek, bunun üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

Bakanımızın da ifade ettiği şekliyle EMASYA Protokolü'nü gündemimizden çıkaracağız. EMASYA Protokolü diye bir şey olamaz, olmayacak. Bunun adımını atıyoruz, atacağız. Şu anda arkadaşlar hazırlıklarını yapıyorlar ve bu işi bitireceğiz. Zaten bu bir protokol, kanun filan değil. Kanun, Genelkurmay, İçişleri burada müşterek bir çalışma yapar. Yasal düzenleme gerekiyorsa, yasal düzenleme de yapacağız. Protokolü ortadan kaldıracağız, bunun adımını atacağız. Bununla ilgili koordinatör bakanımız çalışmalarını yürütüyor. Kısa zamanda bu işi bitireceğiz