BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanı kızdıran soru

Büyükanıt kararnanesinin Sezer'in isteğiyle öne çıkarıldığı iddiaları Erdoğan'ı kızdırdı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, 'Orgeneral Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasına ilişkin sürecin Cumhurbaşkanı mı Bakanlar Kurulu mu tarafından başlatıldığı tartışması var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine, bu haberleri gazetelerde okuyunca şaşırdığını, bir kısım medyanın bu tür atamaların nasıl yapıldığını bilmediğini söyledi.

Başbakan, Büyükanıt'ın atama kararnamesinin Cumhurbaşkanı Sezer'in isteğiyle önceden çıkarıldığı haberlerine tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan, Orgeneral Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atama kararnamesinin Cumhurbaşkanı Sezer'in isteğiyle önceden çıkarıldığına ilişkin haberlere sert tepki göstererek, "Biz güdülen bir hükümet değiliz. Yetkimiz neyse onu kullandık" dedi.
Malezya'ya hareketinden önce soruları yanıtlayan Erdoğan, Büyükanıt'ın atanmasıyla ilgili süreci anlattı.

'Yetkimiz neyse onu kullandık'
"İsterdim ki bunu öğrensinler başlıklarını da buna göre atsınlar. Biz güdülen bir hükümet değiliz. Yetkilerimiz neyse bu yetkilerimizi kullanırız. Genelkurmay Başkanı'nın ataması askeri şûra ile yapılmaz. Bakanlar Kurulu kararı ile yapılır, cumhurbaşkanına teklif edilir, cumhurbaşkanının onayıyla yürürlüğe girer, süreç budur. Bunun dışında herhangi bir süreç yoktur. Bu süreç içinde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın benimle Genelkurmay Başkanlığı konusunda en ufak bir görüşmesi olmamıştır. Harp Akademileri'ndeki toplantıda sadece ben Sayın Cumhurbaşkanı'na 'Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantım var. Bu toplantımızda biz kararımızı vereceğiz. Sonra da randevu verirseniz, Milli Savunma Bakanı'mız ile göndereceğimizi' söyledim. Onlar da 'Uygundur' dedi. Ben kendilerine göndereceğimiz, ismi de söyledim. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızdan önce gelsin, arka gelsin böyle bir görüşme asla benimle olmamıştır. Süreç tamamen bizim Bakanlar Kurulu olarak yürüttüğümüz bir süreçtir."

Kuryeyle gitti
Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken Cumhurbaşkanlığı'ndan "Milli Savunma Bakanı'nın gelmesine gerek yok. Kurye ile gönderirseniz uygundur" şeklinde haber geldiğini belirterek, "Bunun üzerine Vecdi Bey ile bu kararnameyi göndermedik, bir kuryeyle müsteşarımız bunu gönderdi. İşin bütün aslı budur. Diğerlerinin hepsi doğru olmayan, hilafı hakikat olan, uydurma haberlerdir, asparagas haberlerdir. Daha çirkin bir ifade burada kullanmıyorum. Olay budur" diye konuştu.