BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,64
ALTIN 2.958,60
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan'dan zengine ek vergi sürprizi

Başbakan Erdoğan, zengin işadamlarından "vergi alınacak mı?" sorusuna "neden olmasın?" diye cevap verdi.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, zengine ek vergi uygulamasına gerektiğinde geçilebileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan'ın "az vergi ödüyorlar" çıkışına TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "TÜSİAD üyeleri kurumlar vergisinin (dolaysız vergilerin) yüzde 85’ini ödemektedir" diye cevap verdi.

Erdoğan, Sabah Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar’ın “Dolaylı vergiler genellikle artırılıyor. Yalnız siz şunu söylediniz: ‘TÜSİAD’a baktım; tamam vergilerini ödüyorlar ama istenilen düzeyde değil.’ Dünyada aşırı finansal kazançlardan dolayı zenginlere ilave vergiler getiriliyor. ABD’de Obama, Fransa’da Holland yüzde 75’e çıkardı, biliyorsunuz, 1 milyon Euro’nun üzerinde... Bizde böyle birşey düşünüyor musunuz? sorusuna “Niye olmasın. Beklediğimizi alamıyorsak bir şeylerin olması lazım” yanıtını verdi.

Erdoğan, ATV, A Haber ortak yayınında Gündem Özel programında gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi:   

"VATANDAŞIN BEDDUASI ÇOK KÖTÜDÜR"

Zenginlere ilave vergi neden olmasın. Beklediğimizi alamıyorsak bir şeylerin de olması lazım. Onlar zaten işi iyi bildiği için, onların finans yöneticileri bu işi iyi bildikleri için en çok parayı kazanan finans. Yatırım falan hak getire. Bir kısmı da yatırımdan elini eteğini çekiyor. Geçenlerde birine söyledim, en kısa yoldan para nasıl götürülür ona bakıyorsun. Yatırım yap da arkadaşlar seni hayırla yad etsinler. Ama finans sektöründeki olayda kolay kolay hayır dua gelmez. Çünkü vatandaşın bedduası çok kötüdür.u.20120929104051.jpg

"BANKALAR GELİR SENİ GIRTLAKLAR"

Bir defa bazı bizim inşaat firmaları var ki ne yazık bunlar finansman yönetimini hiç bilmiyor. Bankalarla iş yapıyorlar. Bankalar vicdansız, gelir seni gırtlaklar, hiç acıması yok. Yani orada incik büncük yazılmış sözleşme seni aldatmasın. Orada neler var neler. Orada ‘bir ay içinde ödeme yapacaksın’ diyor. Bu sefer müteahhit firma  sıkışıyor. Geliyorlar bize: ‘Biz ne yapacağız?’ ‘Diyoruz, kusura bakmayın yapacak bir şeyimiz yok.’ Bunların içinde büyükler de var. Çalışırken özsermayeleriyle çalışmıyor büyük kısmı. Hep krediyle çalışma noktasına geliyorlar. Bankalar da bakıyorsunuz belli bir yere kadar bu krediyi veriyor, bakıyorlar ki sinyaller kırmızı bu sefer hemen geri çekiyorlar. Ama geneli itibariyle böyle mi? Hayır, ona katılmıyorum. Gayrimenkul Türkiye için yine  en önemli sektörlerden birisidir. 

"LOJMANLARI SATACAĞIZ"

Gayrimenkullerle ilgili her şey bana geliyor. Ciddi sorunlar var. Öyle dönemler yaşandı ki ülkemizde, madenlerden tutun gayrimenkullere kadar çeşitli alavere dalavere. Yeni yakaladık. Ucuz imkanlarla elde ediyorlar sonra cüzi rakamlarla kiralıyorlar. Görünce şok oldum. Belki birilerinin canı yanacak ama biz de bu adımı atmalıyız. Öncelikle devletin kendi gayrimenkullerinden başlıyoruz işe. Lojmandı vesaireydi hepsini satışa çıkarıyoruz. Kamuda tasarrufu daha da yaygınlaştıracağız.”

HALKBANK ÖZELLEŞECEK

Özelleştirme ihalesine çıkıyoruz. Halk Bankası’yla ilgili atacağımız adım var. İddia vesaire bu tür şeylerin ihalesi var. Kararlılıkla bizim büyümeye yönelik enstrümanları    teşvik edeceğiz.

BOYNER'DEN VERGİ YANITI

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Twitter aracılığıyla Başbakan Erdoğan'a vergi eleştirilerine yanıt verdi.

-TÜSİAD olarak kayıt dışı ekonominin büyüklüğünün ekonomimizin en önemli sorunlarından biri olduğunu düşünüyoruz.

-Kayıt dışı ekonominin yüksek olduğu ve mal hizmet üretiminin büyük firmalar tarafından yapıldığı ekonomilerde doğal olarak kurumlar vergisini büyük firmalar ödemektedir.

-Kayıt dışının büyük olduğu ekonomilerde dolaylı vergiler daha kolay toplanır.

-Bu nedenle dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı çok yüksek olmaktadır.

-Dolaylı vergi yükünün yüksekliği vergi yükünün adil dağıtımı, üretim ve tüketim maliyetleri açısından önemli bir sorundur.

-Genellikle büyük firmaları bünyesinde bulunduran TÜSİAD üyeleri kurumlar vergisinin (dolaysız vergilerin) yüzde 85’ini ödemektedir.

-Ancak vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 70ini oluşturan dolaylı vergilerin içinde de firmalar önemli bir paya sahiptir.

-Gelir vergisi stopajı, servet, enerji, iletişim, harç, çevre, KDV’nin önemli bir bölümü de kayıt içi kurumlar tarafından yüklenilir.

-Vergi tabanının dağılımı yapısal bir sorundur.

-Esas olan kayıt dışı ile mücadele ve vergi sisteminin büyüme, rekabet ve hakkaniyet unsurları bağlamında geliştirilmesidir.