Seçim sonrası yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan, tüm Türkiye'nin kazandığını söyledi, herkesin birinci sınıf vatandaş olacağı bir anayasa sözü verdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise oylarını artırdıklarını vurguladı.
Abone olTürkiye'de dün düzenlenen genel seçim Adalet ve Kalkınma Partisi'nin oy oranını artırarak iktidarda üst üste üçüncü dönemini kazanmasıyla sonuçlandı.
Oy sayımının tamamlanması ardından açıklanan sonuçlara göre AKP %49.9, CHP %25.9, MHP %13, BDP destekli bağımsızlar ise %5.9 oy aldı.
Bu oranlara göre 24. dönem milletvekili genel seçimlerinde AKP 326, CHP 135, MHP 53 sandalyeye ulaşırken, BDP destekli 36 bağımsız aday Meclis'e girebiliyor.
Seçim AKP için iktidarda olduğu dönemde hem oy sayısını hem oy oranını artırması açısından önemli bir başarı. Üst üste üçüncü dönemde de sürdürülen artış Türkiye'nin siyasi tarihi açısından bir ilk niteliğinde.
Ancak oyların dağılımı itibariyle AKP'nin milletvekili sayısı bir önceki döneme göre azaldı.
AKP bu sonuçla Anayasa'yı referanduma gerek olmadan değiştirecek 367 milletvekili hedefine ulaşamadığı gibi Anayasa'yı tek başına değiştirmeye yetecek 330 sandalye eşiğinin de altına düştü.
12 Haziran seçiminde en büyük milletvekili artışını Cumhuriyet Halk Partisi sağladı. Ancak partinin oy oranındaki yüzde 5'lik artış, merkezin seçim öncesi beklentilerinin altında kaldı.
Barajı aşıp aşamayacağı tartışılan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise meclise girmeyi başardı.
Ayrıca, 2007 seçimlerine kıyasla daha fazla bağımsız TBMM'ye girmeye hak kazandı.
2007'de, kapatılan DTP'nin desteklediği adaylardan 21'i parlamentoya girmişti.
Erdoğan'dan 'Birinci sınıf vatandaşlık' vaadi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün gece sonuçların netleşmeye başlaması ardından 2007 genel seçimlerinden sonra yaptığı gibi, AKP Genel Merkezi'nin balkonunda binlerce partiliye seslendi.
Erdoğan yeni Meclis'in hazırlayacağı yeni Anayasa konusunda "Yeni Anayasa milletin her bir ferdini birinci sınıf görecek. Bu Anayasa Türk'ün, Kürt'ün, Alevi'nin ve Sünni'nin herkesin anayasası olacak." dedi.
Erdoğan yine 2007'de olduğu gibi, kendilerine oy vermiş olsun ya da olmasın toplumun tüm kesimlerini kucaklayacaklarını söyledi.
"12 Haziran 2011 seçimlerinin galibi hiç ama hiç şüphesiz Türkiye'dir, demokrasidir" diyen Erdoğan, ''Kıskananlar çatlasın'' sloganları üzerine ''Çatlamasın, çatlamasın. Onları da kucaklayacağız. Onları da aramıza alacağız'' dedi.
Erdoğan ''Vur vur inlesin Kılıçdaroğlu dinlesin'' sloganı atılınca ise ''Biz vurmaya değil, sevmeye geldik. Karşılık bulduğumuzda aynen bu yola devam ederiz. Karşılığını bulmadığımızda da sadece cevabını verir geçeriz'' diye konuştu.
Seçim zamanında sertleşen siyasi üsluba da "meydanlarda söylenen meydanlarda kalsın" sözleriyle gönderme yaptı.
Erdoğan sözlerine, "74 milyonun her bir ferdinin yaşam tarzı, inancı, değerleri, bizim üzerimizde mübarek bir emanettir. Bize oy verenlerin de, vermeyenlerin de yaşam tarzını, inanç ve değerlerini, onurumuz, namusumuz, şerefimiz olarak göreceğimizden hiç kimsenin ama hiç kimsenin kuşkusu, şüphesi, tereddütü olmasın." diye devam etti.
Erdoğan, "İstanbul kadar Saraybosna kazanmıştır; İzmir kadar Beyrut kazanmıştır; Ankara kadar Şam kazanmıştır; Diyarbakır kadar Ramallah, Nablus, Cenin, Batı Şeria, Kudüs, Gazze kazanmıştır. Bugün Türkiye kadar Orta Doğu, Kafkasya, Balkanlar, Avrupa kazanmıştır. Bugün, demokrasi kadar, özgürlük kadar, barış, adalet, istikrar kazanmıştır.'' diye konuştu.
Partiyi destekleyenler, pek çok kentte sokaklarda kutlamalar düzenledi.
Kılıçdaroğlu'ndan üç mesaj
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da seçim sonuçlarını başarı olarak değerlendirdi.
Sonuçların açıklanmasının ardından parti genel merkezi önünde bekleyen partililere seslenen Kılıçdaroğlu, konuşmasına "üç mesajım var" diyerek başladı.
Partisinin altı aylık bir çalışma sonucu 12 Haziran'da bir önceki seçime göre 3.5 milyon daha fazla oy kazandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, ''Ayrıca 12 Eylül darbesinden bu yana en yüksek oyunu almıştır. İki, seçime girip milletvekili sayısını artıran tek parti CHP'dir. Seçime giren partilerden diğerleri milletvekili sayılarını düşürmüşlerdir, milletvekili sayısını artıran tek parti CHP'dir'' dedi.
Demokrasiye her zaman güvendik, demokrasiyi savunduk ve her koşulda savunacağız diyen Kılıçdaroğlu, AKP'ye bir yandan ''başarılar dilerken'', diğer yandan da ''Daha güçlü bir CHP var. Bunu unutmasınlar. Sadece AK Parti değil, bütün dünya unutmasın'' uyarısında da bulundu.
Konuşması sık sık ''İnadına CHP, inadına sol'', ''Halkın umudu Kılıçdaroğlu'' ve ''Halkçı Kemal'' sloganlarıyla kesilen CHP lideri, anayasa, özgürlükler, kadın erkek eşitliği ve medya özgürlüğü konularını yakından takip edeceklerini vurguladı ve şöyle devam etti:
''Çağdaş anlamda uygar dünyaya eşit konuma Türkiye'nin getirilmesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Özgür ve bağımsız bir Türkiye, baskılardan arınmış bir Türkiye'nin mücadelesini vereceğiz ve bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.''
Kılıçdaroğlu üçüncü mesajında da parti örgütüne seslendi.
Türkiye'nin 81 iline, 270'in üzerinde ilçesine gittiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, ''Yarın sabah örgütlerimizle beraber seçim varmış gibi aynı heyecanı sürdüreceğiz. Altı aylık bir süreçte üç buçuk milyon yeni oydaş kazanıyorsak önümüzde dört yıllık bir süreç var, hedefimiz dört yıllık süreç içerisinde iktidardır. Bu konudaki hedefimizi şimdiden ortaya koyuyoruz ve bu hedeften vazgeçmeyeceğiz'' diye konuştu.
CHP lideri, partililere umutsuzluğa kapılmamaları ve morallerini bozmamaları çağrısında da bulundu.
Diğer partiler
MHP lideri Devlet Bahçeli, sonuçları değerlendirirken, seçim öncesi bazı üyelerinin adının karıştığı kaset skandallarına atıfta bulundu ve gelişmelerden AKP'yi sorumlu tuttu.
Bahçeli, "MHP'ye dönük alçakça saldırılar, tahrikler ve tertipler, demokrasimizin beyaz sayfasına kara bir leke olarak geçmiştir. Partimizi baraj altında bırakmaya dönük kirli bir kampanya, merkezinde AKP'nin bulunduğu geniş bir ittifak tarafından tüm gücüyle icra edilmiştir." dedi.
MHP lideri bununla birlikte "milletin daha çok desteğini almak için partinin tüm teşkilat mensuplarıyla birlikte yekvücut olacağını ve mutlaka iktidar hedefine ulaşacağın" kaydetti.
Bağımsız adaylardan Şerafettin Elçi ise 'Bu bizim için büyük bir başarı' diye konuştu.
BDP destekli adayların seçim zaferi dolayısıyla Diyarbakır'da düzenlenen kutlamalar ise polisin gözyaşartıcı gaz ve basınçlı suyla kalabalığı dağıtma girişimleri ardından çatışmaya dönüştü.
Dört parti dışındakiler varlık gösteremedi
12 Haziran genel seçiminde Türkiye genelinde 50 milyonun üzerinde kayıtlı seçmenin oy kullanma hakkı vardı. Usülsüzlük iddialarının önüne geçmek üzere ilk kez şeffaf oy sandıklarının kullanıldığı seçime katılım ise yüzde 85'in üzerinde oldu.
Meclise giren üç parti ve grup oluşturması beklenen BDP destekli bağımsızlar dışındaki diğer partiler ise kaydadeğer bir varlık gösteremedi.
Diğer partiler arasında ilk sıradaki Saadet Partisi Türkiye genelinde ancak yüzde 1,24 kadar oy toplayabildi. Parti hiç bir ilde de yüzde 5'i aşamadı.
Bunun dışındaki, BBP, DSP, DP, DYP gibi diğer tüm partiler ise Türkiye genelinde yüzde 1'in altında kaldı.
Yeni meclis, başkanlık divanının belirleneceği ilk birleşiminde, bu dönemki milletvekilleri arasında en yaşlı üye olan CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi başkanlığında toplanacak.