BIST 9.743
DOLAR 35,18
EURO 36,82
ALTIN 2.978,80
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan son dakika Avrupa'ya sert tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika sert tepki... Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nun 1915 kararına sert çıktı: Kararlar bizim için yok hükmündedir.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika önemli açıklamalar... Erdoğan, 1915 olaylarına ilişkin "Parlamentolarda alınan kararlar bizim için yok hükmündedir, tıpkı Avrupa Parlamentosu'nun kararı gibi" dedi.

Türkiye-Kazakistan İş Forumu'nda konuşan Erdoğan, "Geçmişte yaşanmış acıları bahane ederek bugün Türkiye'yi ve milletimizi itham etmeye çalışanlar her şeyden önce tarihe haksızlık ediyorlar. Soykırım gibi geçmişte kesinlikle olmamış bir şeyi mutlak gerçek gibi Türkiye'ye kabul ettirmeye çalışanlar beyhude yere uğraşıyorlar. Bu konuda parlamentolarda alınan kararlar bizim için yok hükmündedir. Bugün 1915 olaylarını bahane ederek ülkemiz aleyhine kararlar alan devletlerin Ermenilerin hakkını, hukukunu korumak, acılarını paylaşmak gibi bir dertleri kesinlikle yoktur" dedi.

AVRUPA PARLAMENTOSU NE KARAR ALDI?

Avrupa Parlamentosu'nun 'Ermeni Soykırımı' ilgili bir karar tasarısını kabul edildi. Tasarıyla Türkiye'ye 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıma ve arşivlerini açma çağrısında bulunuluyor.

Avrupa Parlamentosu'nun  'Ermeni Soykırımı'yla ilgili karar tasarısını görüşüleceği oturum, AP Dışişleri Komitesi Başkanı Elmar Brok'un konuşmasıyla açıldı. Brok, "Bir milyondan fazla Ermeni hayatını kaybetti. Onları unutmamalıyız. O insanların öldürüldüğünü unutmamalıyız. Bu bir soykırımdır" dedi.

Avrupa Halkları Partisi'nden (European People's Party) Romanyalı vekil Preda Cristian Dan da, parlamentoda yaptığı konuşmada Türkiye'nin "soykırımı kabul etmesinin Ermeni ve Türk halkarı arasında uzlaşmanın" sağlanması için gerekli olduğunu söyledi.

ERDOĞAN'A PAPA ELEŞTİRİSİ!

Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular grubundan Belçikalı Mark Demesmaeker da parlamento gündemine gelen önerinin "Türk halkına ya da liderlerine karşı olmadığını", sadece tarihi doğru tanımlamakla ilgili olduğunu söyledi.

Oturumda söz alan Portekizli Hıristiyan Demokrat Parlamenter Paulo Rangel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Papa Françesco'ya yönelik sözlerini eleştirdi ve "Papa'ya bir mafya babası gibi hitap edemezsiniz" dedi.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ GERİLECEK!

Türkiye, 'soykırım' tasarısından duyduğu rahatsızlığın geçen hafta Ankara'da en üst düzeyde yoğun temaslarda bulunan AP Başkanı Martin Schulz'a iletti. Tasarının kabulü durumunda Türkiye-AB ilişkilerinin gerilmesi bekleniyor.

Tasarıya ilişkin olarak Türkiye'de duyulan rahatsızlığı iletmek üzere 24-26 Mart tarihlerinde iktidar ve muhalefetten oluşan bir parlamento heyeti de Brüksel'de bir dizi temas ve görüşmeler gerçekleştirmişti.

İŞTE TASLAKTAKİ 8 MADDE

1- Osmanlı İmparatorluğu’nda 1.5 milyon masum Ermeni’nin hayatını kaybettiği vurgulanarak yaşanan olayların ‘soykırım’ olduğunun altı çiziliyor. İnsanlığa karşı tüm suçlar ve soykırımlar kınanırken bunların inkârına yönelik her teşebbüs esefle karşılanıyor.
 
2- Türkiye, 100. yıl anmalarını fırsat olarak değerlendirerek arşivlerini açmaya, geçmişiyle yüzleşmeye ve “Ermeni soykırımını” tanımaya yönelik çabalarını sürdürmeye böylelikle Türk ve Ermeni halkları arasında gerçek uzlaşma yolunu açmaya teşvik ediliyor.
 
3- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taziye içeren ve Osmanlı Ermenilerine yönelik zulümleri tanıyan açıklamaları doğru yönde atılmış bir adım olarak değerlendiriliyor.
 
4- Türkiye ve Ermenistan, Avrupa ulusları arasındaki başarılı uzlaşma örneklerini kullanmaya ve halklar arası işbirliğini odağa yerleştiren bir gündem izlemeye davet ediliyor. Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan protokollerin ön koşulsuz şekilde onaylanıp uygulanması ısrarla tavsiye ediliyor.
 
5- Türkiye’nin kültürel mirasın korunmasına ilişkin yasal yükümlülüklerine saygı göstermesi talep ediliyor. Geçen yüzyılda yıkılan ya da harabeye dönen kültürel mirasın envanterinin çıkarılması isteniyor.
 
6- Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik sivil toplum inisiyatiflerine destek veriliyor.
 
7- Soykırımların ve insanlığa karşı suçların zamanında önlenmesinin ve etkili şekilde cezalandırılmasının uluslararası toplumun ve AB’nin ana önceliklerinden olması gerektiği belirtiliyor.
 
8- Soykırımlar İçin Uluslararası Avrupa Anma Günü oluşturulması öneriliyor.