Erdoğan, 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde YÖK'e iki hedef vererek özeleştiride bulundu. Erdoğan ''İki alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim ve öğretimdir. Kültürdür'' dedi.
Abone olCumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 2017-2018 Akademik Yılı açılış törenine katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2017-2018 Akademik Yılı açılış töreninde yaptığı açıklamada eğitim konusunda özeleştiri yaptı. ''Türkiye'de her alanda çok büyük reformalara imza attık. İki alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim ve öğretimdir. Kültürdür'' diyen Erdoğan YÖK'e iki hedef verdi. İşte Erdoğan'ın o açıklamaları...
Geçtiğimiz yıl yüksek öğretim sisteminde kaliteyi yükseltmenin yollarından birinin misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma olduğunu ifade etmiştim. Bu çerçevede YÖK'ün koordinasyonunda gerçekleşen projede yer alan 5 pilot üniversitenin ismini de açıklamıştım. Araştırma üniversitelerinin tespit edilerek özel olarak desteklenmesi ve uluslararasında çok daha farklı bir konuma gelmemiz gerektiğini ifade etmiştim. Yüksek öğretim kalite kurumuna olan ihtiyacı ifade etmiştim. Bu konularda mesafe kat edildiğini görüyorum.
İŞTE BELİRLENEN 10 ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ
Araştırma üniversitesi olarak belirlediğimiz 10 üniversiteyi açıklıyorum:
Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniverstiesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve ODTÜ.
YÖK'E İKİ HEDEF VERİYORUM
YÖK'e iki yeni hedef açıklmak istiyorum. Öğretmen yetiştiren programlarının geliştirilmesi bunlardan ilki. Öğretmen kalitesi meselenin önemli boyutlarından biri. Müfredattan ders kitaplarına, yüksek öğretime geçişe kadar eğitim ve öğretimde çözmemiz gereken pek çok sorun bulunuyor.
ÖZ ELEŞTİRİ YAPTI! BU İKİ ALANDA GELİŞME SAĞLAYAMADIK
Türkiye'de her alanda çok büyük reformalara imza attık. Bu aynı zamanda bir öz eleştiridir. İki alanda arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Bunlar eğitim ve öğretimdir. Kültürdür.
"DERS KİTAPLARI KONUSUNDA FAZLA ŞİKAYET GELMEYE BAŞLADI"
Böylesine önemli bir konuda en küçük bir ihmale tahamülümüz olamaz. Ders kitapları konusunda daha fazla şikayet gelmeye başladı. İlgili arkadaşlara, başta Hükümetimiz olmak üzere zaman zaman YÖK Başkanımla bunları paylaşıyorum. Demek ki bunda bir sıkıntı var. Bakanımızla bu meseleyi konuştuk. Gerekli tedbirler alınacak.
"ÖĞRENCİLERİ VE VELİLERİ MEMNUN EDEN BİR SİSTEM KURAMADIK"
Hala öğretmenlerimizi de öğrencilerimizi de velilerimizi de memnun eden bir sistem kuramadık. Bir toplumun inşası burada söz konusu. Son düzenlemeye rağmen, müfredat ve ders kitapları konusunda da istediğimiz neticeyi elde edemediğimiz anlaşılıyor.
"EN İYİ OKUL EVE EN YAKIN OKULDUR"
TEOG ile ilgili görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmıştım. Özel nitelikli okullar dışında lise eğitiminde ortalama standardı tutturduğumuzda hiçbir öğrencimizin böyle bir arayışı kalmayacaktır. Yavrularımızı sınav noktasındaki sıkıntılardan arındırmamız ve kendilerini derslerine yönlendirmemiz gerek. En iyi okul aslında evladımızın evine en yakın okuldur.
MEB VE YÖK'ÜN İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Üniversiteye giriş sistemi konusunda işlerini kolaylaştıracak sistemler geliştirmeliyiz. O FETÖ denilen ahlaksızlar kendilerinin dersanelerinin verdiği sorularla üniversite sınavlarını da yaptılar ve o kitaplarla çocuklarımız belli istikametlere yöneldi. Bundan tamamiyle kurtulmalıyız. Burada MEB ve YÖK'ün iş birliği büyük önem arz ediyor. Daha az baskı yaratan bir sistemi geliştirmeli ve hayata geçirmeliyiz.