Çin'den füze almaya karar veren Türkiye NATO'nun hedefinde. Batı'dan gelen eleştirilere Erdoğan'dan cevap gecikmedi.
Abone olBaşbakan Erdoğan, Çin'den alınacak füzelerle ilgili olarak, "NATO bu konularda bu kadar hassas ise önce şu anda NATO üyesi birçok ülkede hala Rusya'nın silahları var, onların envanterlerinde mevcuttur" dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı, füze satışının normal olduğunu, konunun siyasallaştırılmamasını istedi.
NATO BASTIRIYOR TÜRKİYE DİRENİYOR
Türkiye'nin hava savunma ihalesinde Çin füzelerini tercih etmesi konuşulmaya devam ediyor. Fiyatı ortak üretim ve teknoloji transferi nedeniyle Çin'in tercih eden Ankara, Batılı ülkeleri öfkelendirdi. NATO çevrelerinden birbiri ardına uyarı ve endişeler yüksek sesle dile getiriliyor.
Bir uyarı daha NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Çin'den alacağı füze savunma sistemine ilişkin açıklama yaptı. Ayrıntılar için tıklayın |
Artan eleştirilere yanıt bir çok isimden cevap geliyordu, son olarak yürütmenin başındaki isim olan Başbakan Erdoğan da tartışmalara katıldı.
Başbakan Erdoğan'a günü birlik Kosova ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
NATO ÜLKELERİNDE RUS SİLAHLARI
Bir gazetecinin Çin füzeleriyle ilgili sorusunu yanıtlayan Erdoğan, ""NATO bu konularda bu kadar hassas ise önce şu anda NATO üyesi birçok ülkede hala Rusya'nın silahları var, onların envanterlerinde mevcuttur" dedi.
Başbakan Erdoğan'a günü birlik Kosova ziyaretinde, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşlik edecek. Erdoğan'ın heyetinde milletvekili ve işadamları da yer aldı.
Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve diğer yetkililer uğurladı.
ÇİN'DEN AÇIKLAMA
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, NATO ve ABD’nin Türkiye’nin füze savunma sistemi anlaşmasında Çinli bir firmayı seçmesine yönelttiği eleştirileri yanıtladı.
Başkent Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında konuşan sözcü, Çin ve Türkiye arasındaki askerî anlaşmayı normal olarak niteledi.
Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın, füze savunma anlaşmasının Çinli firmayla yapılacağını açıklamasının ardından, NATO ve ABD söz konusu karardan kaygı duyduklarını açıklamıştı.
Batılı ülkelerin endişelerinin mantıksız ve gereksiz olduğunu belirten Çinli sözcü, tarafların Çin ve Türkiye arasındaki normal bir askerî anlaşmayı nesnel bir şekilde değerlendirmelerini ve olağan bir ticari rekabeti siyasallaştırmamalarını umduklarını ifade etti.
Çin hükümetinin, askerî anlaşmalara dair ihtiyatlı ve sorumlu bir tavır benimsediğini söyleyen sözcü, Çin’in hem bölgesel hem de küresel çapta barış ve istikrarı korumanın yanında, alıcı ülkelerin içişlerine karışmama ve uluslararası yükümlülüklerine uyma gibi sorumluluklarına sıkı bir şekilde bağlı olduğunu vurguladı.