BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,59
ALTIN 2.917,28
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan IMF savunması

Partisinin Adıyaman il kongresinde konuşan Başbakan Erdoğan muhalefete yüklendi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, IMF'ye olan borcunun 24 milyar dolardan 13 milyar dolara düştüğünü belirterek, ''Dün bir tanesi çıkmış, dünyada neler olduğundan haberi yok. Diyor ki, 'bu hükümet hortumculukla mücadele edecekti'. Eğer hortumculukla mücadele etmeseydi bu paralar nasıl ödenecekti'' dedi.

Erdoğan, partisinin Adıyaman İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kongreyi bir salonda değil, bir restoranda değil, bir stadyumda yaptıklarını belirterek, bu talebin Adıyamanlılardan geldiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, aynı talebin Diyarbakır'dan da geldiğini, Diyarbakır İl Kongresi'ni de Diyarbakır Stadyumu'nda yapacaklarını ifade ederek, ''Bununla bir şey anlatmak istiyorum. O da şudur: AK Parti'ye olan güven, AK Parti'ye olan sevda her geçen gün artıyor. Çünkü AK Parti'yi Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma kurmadı. AK Parti'yi milletin ta kendisi kurdu'' dedi.

Kongrelerde yeni bir güç kazanacaklarını ve farklı bir motivasyon temin edeceklerini anlatan Erdoğan, ''Bununla birlikte inşallah 2007 seçimlerine, genel seçimlere gireceğiz ve inanıyorum ki Türkiye genelinde Cumhuriyet tarihine, farklı bir başarıyla demokrasi tarihimize aynen geçecektir. Kiminle, milletimizin imzasıyla. Bu imzayı siz atacaksınız. Onun için de şimdi bu adımlarımızı atıyoruz''  diye konuştu.

Türkiye'nin, artık dış dünyada itibarının yükseldiğini ifade eden Erdoğan, daha önce bir krizler ülkesi olduğunu belirtti. Bu arada partililerin, ''Sizinle gurur duyuyoruz'' demeleri üzerine Başbakan Erdoğan da ''Biz sizlerle gurur duyuyoruz'' karşılığını verdi.

Göreve geldiklerinde Türkiye'nin borç batağında olduğunu ifade eden Erdoğan, bu borçların en önemlisinin nema ödemeleri olduğunu, devletin 14.5 katrilyon nema borcu olduğunu kaydetti.

Erdoğan, ''Bu borcu hangi hükümetler edindi. Bunun içinde ANAP Hükümeti var, MHP, CHP, DSP hükümeti... Bunların hepsi işçimizden memurumuzdan bu kesintileri yaptılar ve bu parayı nereye ödediler? Hortumculara ödediler bunları. Şimdi bu 14.5 katrilyonu kim ödüyor? AK Parti iktidarı ödüyor. Şu ana kadar 12.5 katrilyon ödedik. Kalan 2 katrilyonu da Haziran ayında ödüyoruz ve 14.5 katrilyon tamamen ödenmiş oluyor'' dedi.

İmarzedelere de değinen Başbakan Erdoğan, bu kişilerin alacağının 8.5 katrilyon olduğunu anımsatarak, bunun 6.5 katrilyonunun ödendiğini, geriye kalanının da Ocak 2007'ye kadar ödenmesinin planlandığını söyledi. Türkiye'nin, 2003 yılında yatırıma ayırdığı kaynağın 5 katrilyon, 2004'te 6 katrilyon, 2005'te 10 katrilyon, bu yıl da 15 katrilyon olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Bu paraların neye karşı olduğunu anlatmak istiyorum. Eğer bu paralar bir yerlere gitmemiş olsaydı neye dönüşecekti? Yatırıma dönüşecekti. O zaman benim ülkemin dört bir yanı farklı bir şekilde imar edilmiş olacaktı'' diye konuştu.

Bazı çevrelerin IMF'yi eleştirdiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

''(Bunlar IMF'ye işte şöyle kul köle) diyorlar ya... Türkiye'nin IMF'ye borcu neydi biliyor musunuz? 24 milyar dolardı. Peki şimdi ne kadar kaldı? 13 milyar dolar. Nereden nereye... Dün bir tanesi çıkmış, dünyada neler olduğundan haberi yok. Diyor ki, 'bu hükümet hortumculukla mücadele edecekti'. Eğer hortumculukla mücadele etmeseydi bu paralar nasıl ödenecekti. Ama mensubu olduğunuz partiler hep hortumladılar, bu milleti söğüşlediler. O devran bitti, şimdi ödeme dönemi başladı. Biz ödüyoruz. Onların günah faturalarını biz kapatıyoruz. Onların bu ülkeye kestikleri faturaları biz ödüyoruz. Ne adına biliyor musunuz? Türk milletinin onuru adına, Türkiye Cumhuriyeti'nin onuru adına ödüyoruz.''

''KONUT EDİNDİRME PARALARI 2007 BAŞINDAN İTİBAREN ÖDENECEK''-

Konut edindirme yardımı adı altında geçmişte para toplandığını hatırlatan Erdoğan, bununla ilgili yasayı parlamentodan geçirdiklerini, 2007 yılı başından itibaren bu paraların da ödenmeye başlanacağını bildirdi. Göreve geldiklerinde Merkez Bankası başkanına kasada ne kadar para olduğunu sorduklarını ifade eden Erdoğan, ''26 milyar dolar'' yanıtını aldıklarını söyledi. Erdoğan, şu anda ise Merkez Bankası'nın kasasında 62 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Erdoğan, ''Bunlar durup dururken olmadı. Bu, bir iradeyi gösteriyor. Bu, yükselen bir Türkiye'yi gösteriyor'' diye konuştu. İlköğretimdeki öğrencilere kitap dağıttıklarını hatırlatan Erdoğan, önümüzdeki dönemde lisedeki öğrencilere de kitap dağıtılacağını bildirdi. Erdoğan, ''Niye bunları yapıyoruz. İşte hortumculara gitmiyor paralar. Nereye gidiyor? Millete, milletimizin yavrularına gidiyor'' dedi.

'Haydi Kızlar Okula' kampanyasına da değinen Erdoğan, ilköğretimde erkek öğrencilere 18, kız öğrencilere 22 YTL, liselerde erkek öğrencilere 28, kız öğrencilere ise 39 YTL yardım yapıldığını, bu paraların da annelere ödendiğini söyledi. Erdoğan, üniversite öğrencilerine de ödenen yardımın 130 YTL'ye yükseltildiğini kaydetti. Öte yandan, Başbakan Erdoğan, bir üst lige çıkan Adıyamanspor'u da kutladı.