Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Slovakya-Türkiye İş Forumu'nda konuştu.
Abone olİNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Slovakya temasları kapsamında Türkiye-Slovakya İş Forumu'nda konuştu.
Dün akşam Macaristan'da AB'ye yüklenen Erdoğan'ın gündeminde yine Türkiye'nin engellenen AB üyeliği vardı. Avrupalı liderleri dürüst olmamakla suçlayan Erdoğan bu kez rakamlarla konuştu ve bir müjde verdi:
"Türkiye'nin IMF 'ye olan borcu Mayıs ayında bitiyor. Artık Türkiye IMF'ye kredi verecek."
ENGELLER ŞEVKİMİZİ KIRIYOR
Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan bölümler özetle şöyle:
AB'nin önümüze çıkardığı engeller siyasi değil ideolojik olması şevkimizi kırıyor. Türkiye resmi olarak 1963'te yani 50 yıl önce AB 'ye üyelik için müracat etti. Tam 50 yıldır Türkiye AB kapısında bekletilmektedir. AB burada 'ahde vefa' ilkelerini ayaklar altına almıştır. AB Müktesebatı'na uygun davranmamıştır.
BUNU ORTADAN KALDIRMAK LAZIM
Güney Kıbrıs'ın durumunun da AB Müktesebatı'yla yakından uzaktan alakası yoktur. Böyle bir yaklaşım tarzı olmaz. Bunu bir defa ortadan kaldırmak lazım.
Kuzey Kıbrıs yüzde 60'la Annan Planı'na 'evet' diyor. Güney Kıbrıs yüzde 70'le 'hayır' diyor. Bunun ardından mükafat olarak Güney Kıbrıs AB'ye üye yapıldı.
KIBRIS DİYE BİR DEVLET YOK
Şunu söylemem lazım:
Şu anda Kıbrıs diye bir devlet yoktur. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vardır. Niye yoktur? Çünkü arasında yeşil hattın geçtiği, BM'nin güvenlik güçlerinin olduğu bir yere ülke diyebilir misiniz?
Herkes tanımamış olabilir ama Türkiye KKTC yi tanıyor. Şu anda İslam İşbirliği Teşkilatı'nda KKTC Kofi Annan 'ın planındaki gibi Kıbrıs Türk Devleti olarak adı geçiyor. Öyleyse dürüst olmak şart.
YÜK ALACAK ÜLKEYİZ
Biz AB'ye yük olacak değil, yük alacak bir ülkeyiz. AB'ye kimlerin yük olduğu açıkça ortaya çıkmaya başladı. Bölgesel meselelerdeki tavrımız ve Arap uyanışındaki kilit rolümüz Türkiye'nin AB için önemini net bir şekilde ortaya koydu.
KRİZ SINAVINDAN BAŞIRIYLA GEÇTİK
Zaten AB'ye kimin yük olduğu ortada. Özellikle küresel kriz karşısında Türkiye sınavdan başarıyla çıktı. Birçok ülke IMF ile anlaşma yoluna giderken biz, olumlu performans sergiledik. 10 yıl önce borcumuz 23 milyar dolar seviyesindeydi. Şu anda 860 milyon dolara indi.
IMF'YE BİZ BORÇ VERECEĞİZ
Mayıs ayında yapacağımız ödemeyle borcumuz tamamen silinecek. Bir yandan borcumuzu kapatırken bir yandan 5 milyar dolar borç vermek için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Merkez Bankası rezervleri 27.5 milyar dolardan almıştık, şimdi 123 milyar doların üzerine çıktı.
BİZ HER ZAMAN HAZIRIZ
Bazı liderler Türkiye'nin bu büyümesinden fayda sağlamak yerine önümüze engeller çıkarıyor. AB,Türkiye'den fayda elde etmek isterlerse biz her zaman hazırız.
Bazı ülkelerin popülist tavırlarına biz aldırmıyoruz. Açıkça söylüyorum:
Türkiye'yle iş yapan bugün de kazanır yarın da kazanır.
Her zaman söylüyorum yürüyerek muhasır medeniyetler seviyesine çıkamayız, bizim sıçramamız lazım.
Bizim Avrupa'ya ihracatımız yüzde 50 seviyesindeydi. Son krizde bu yüzde 30'lara düştü. Ama iş adamlarımız ne yaptı? Bu krizle birlikte Afrika, Latin Amerika'ya uzandılar. İhracatımızı çeşitlendirerek açıklarımızı kapattık.
NÜKLEER ENERJİ ARTACAK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ayrıca 2023 yılına kadar nükleer enerjinin, elektrik üretimindeki payını yüzde 20'ye çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, bu konuda Slovakya'nın nükleer enerji tecrübesinden yararlanacaklarını açıkladı.