BIST 10.035
DOLAR 34,13
EURO 38,10
ALTIN 2.902,02
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan derin karar

Danıştay saldırısı sonrası zincirin halkaları çözülüyor. Erdoğan raftaki dosyaları indirip inceleyecek.

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Danıştay saldırısıyla ilgili herşeyin ortaya çıkmaya başladığını söyledi “Susurluk da var, Sauna çetesi de”.

 Danıştay'daki saldırı olayıyla ilgili ortaya çıkan çete bağlantılarını ve bu konudaki gelişmeleri değerlendiren Başbakan Recep Tayip Erdoğan, "Arkadaşlarımla birlikte bu olayı yakın bir markajda takip ediyoruz" dedi ve ekledi: "Bizler, geçmişte olduğu gibi bir şeylerin rafa kaldırılmasını istemiyoruz. Varsa raftakiler onların üzerine de gideceğiz."


Dört gün süren Mısır ve Cezayir gezisi dönüşü uçaktaki gazetecilerle sohbet eden Başbakan Erdoğan, "Malum Mısır'a giderken çete-terör ilişkisi konuşmuştuk. Terör örgütleri zaman olur ki çetelerini oluşturur ve bununla idame-i hayat etmeye çalışırlar. Nitekim şu anda da çözülmeye başladı, her şey ortaya çıkıyor. Bunun nerelere varacağını da önümüzdeki günlerde, haftalarda göreceğiz" dedi.


"BİZZAT KENDİM TAKİP EDİYORUM"


Bu konuda bir umudu olduğunu söyleyen Erdoğan, "Neden umudun var derseniz, şu anda ele geçen bilgiler ve belgeler bunun ipucunu ele veriyor. Süreci bizzat kendim takip ediyorum. Arkadaşlarımla birlikte bu olayı yakın bir markajda takip ediyoruz. Yargıya da bu şekilde intikal ettirmeye gayret edeceğiz. Yürütme olarak üzerimize düşen görevin azamisini yerine getireceğiz. Bizler, geçmişte olduğu gibi, bir şeylerin rafa kaldırılmasını istemiyoruz. Varsa raftakiler onları tek tek indirip inceleyeceğiz" şeklinde konuştu.


"Raftakilere Susurluk da dahil mi?" sorusuna "Evet Susurluk da dahil" cevabını veren Erdoğan, "Halkaların tek tek ortaya çıkmasıyla zaten gidilmiş oldu. Son aldığımız haberler ve kameralara giren görüntüler olayın nerelere kadar vardığını çok daha açık gösteriyor. Bir an önce neticeye varıp, yargının işini kolaylaştırmak ve karar verme sürecini hızlandırmak da şüphesiz ki bizim ortak görevimiz. Bunu yapmaya devam edeceğiz" dedi.


SUSURLUK DA VAR, SAUNA DA


Bu olayların Susurluk'la bağlantılı olduğuna vurgu yapan Başbakan Erdoğan, "Şu anda o tür şeyler de çıktı. Susurluk var. Şu anda kesin söylemeyeyim ama Sauna (Küre) çeteleri ile de belki bağlantıları var. Bu bağlantılar ortaya çıktıkça zaten açıklanacak. Orada da benzer ilintiler var. Şu an onun üzerine de emniyet teşkilatımız, istihbaratımız hassasiyetle gidiyor" ifadelerini kullandı.


Bir soru üzerine Susurluk raporunu okumadığını belirten Erdoğan, bu konuda arkadaşlarından gerekli bilgileri aldığını ifade etti.


PİYASALAR İSTİKRARLI HALE GELECEK


Piyasalardaki son gelişmeleri de değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Piyasalar bir taban yaptı ve 35 bine kadar düştü Bugünse (Salı) tekrar 37 bin civarına çıktı. Bu dalgalanmalar olacak ama yine istikrarlı hale gelerek o yakaladığımız yere doğru çıkacak" dedi. "Tabii bu arada gerek ülkemizdeki gerekse dünya piyasalarındaki gelişmelerin olumsuz yansımaları oldu" diyen Erdoğan şunları söyledi:


"Bunun etkisi bazı ülkelerde az, bazı ülkelerde daha fazla oldu. Bizden daha fazla etkilenen ülkeler de oldu. Ortalama olarak alırsak şu an 35 binin üzerinde kalarak ortalamanın üzerindeyiz. Ama şimdi toparlanarak daha iyi bir noktaya gelmesi lazım. Faizdeki son rakamı alamadım, ama dün 16'ya kadar çıkmıştı. Fakat onda da, faizde de hedeflerimizi inşallah yakalayacağız. Yeter ki bir an önce gerginlikleri ortadan kaldırmak suretiyle piyasaları rahatlatalım. Onun için de atılması gereken adımları, yapılması gerekenler neyse bunları, yapmaya çalışacağız."


İHRACATTA OLUMSUZLUK YOK


İhracatta herhangi bir olumsuzluk olmadığını kaydeden Başbakan Erdoğan, yatırımlardaki artışın devam ettiğini, turizm sektöründeki doluluk oranın da gelecek aylara yönelik olarak arttığını ve geçen yılın altında kalınmayacağını ifade etti.


Döviz girişinin süreceğini söyleyen Erdoğan, şu andaki döviz çıkışının da piyasaları etkileyecek miktarda olmadığını kaydetti. Başbakan Erdoğan "Fakat yıl sonu itibariyle belki tasarruf konusunda daha dikkatli olmamız gerekebilir" dedi ve bu yıla dair IMF ile yeni bir görüşmenin yapılmayacağını, ancak şu andaki IMF değerlendirmelerinin ve bakışının olumlu olduğunu söyledi.


Başbakan Erdoğan, TÜPRAŞ'la ilgili açıklanan yeni kararı da değerlendirerek, bu konuda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan bilgi alacaklarını ve yeni özelleştirme çalışmalarına da devam edeceklerini ifade etti.


Cezayir ve Mısır'ın Türk işadamları için yatırım imkanlarından da bahseden Erdoğan, Mısır'la ticaretin kolaylıkla 1 milyar doların üzerine çıkabileceğini, bu ülkede büyük yatırım ve ticaret imkanlarının bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Başbakan Ahmet Nazif'in Türk işadamlarına çok sıcak baktığını da belirtti.


OSMANLI'YA KARŞI AHLAKİ SORUMLULUK


Cezayir'deki temasları hakkında da bilgi veren Erdoğan, görüşmeleri sırasında Cezayir Devlet Başkanı Bouteflika'nın "Osmanlı buraya kendiliğinden gelmedi, biz çağırdık. Osmanlıyı biz göndermedik, kendisi gitti. Şimdi, size düşen bir ahlaki sorumluluk var, o da Osmanlının buradaki eserlerini ortaya çıkarmaktır" sözlerini aktardı. Hemen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a talimat verdiğini kaydeden Erdoğan, bu konuda çalışmalar yapılacağını söyledi.


Cezayir'le dış ticaret dengesinin aleyhimize olduğunu belirten Erdoğan, petrol fiyatlarındaki artış yüzünden geçen yıl ödenen miktarın bu yıl ilk üç ay içerisinde ödendiğini ifade etti. Piyasa fiyatlarının altında Türkiye'ye gaz veren Cezayir"den alım miktarını artıracaklarını ifade etti.


Türk işadamlarının Cezayir'deki çalışmalarından bahseden Erdoğan, NUROL şirketinin 300 milyon dolarlık bir hangar ihalesini almaya çalıştığını, Yapı Merkezi şirketinin ise İspanya ve Alman şirketleri ile birlikte 1.2 milyar dolarlık metro inşaatına talip olduğunu kaydetti. Cezayir'de yapılacak büyük bir caminin inşaat projesiyle de Türk mimarların ilgilendiğini ifade etti.

Haber: Bülent Keneş
Kaynak: