Başbakan Erdoğan, özel yetkili mahkemelerle ilgili Adalet Bakanlığı'nda bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı.
Abone olBaşbakan Erdoğan'dan "Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması da dahil her şey olabilir" açıklaması geldi.
Özel Yetkili Mahkemeler'in (ÖYM) durumu belirsizliğini koruyor. Kritik davalara bakan mahkemelerin kaldırılacağı ya da görev alanlarının kısıtlanacağı konuşuluyor. İşte bu tartışmaların ışığında Erdoğan'dan önemli bir açıklama geldi.
Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
250. MADDE DAZENLEMESİ 3'ÜNCÜ VE 4'ÜNCÜ YARGI PAKETLERİNDE YOK
Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250'inci maddesinde değişiklik yapılarak özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine Erdoğan, 3'üncü ve 4'üncü yargı paketlerinde böyle bir düzenlemenin yer almadığını hatırlattı.
Başbakan Erdoğan, ''Ama 250'inci maddeyle ilgili bir sıkıntı var ve bu sıkıntı konusunda şu andaki çalışmaların dışında bir olay... Bu (yargı reformu paketleri) 1,2,3,4 falan bunla alakalı değil. Buna yönelik olarak Adalet Bakanlığımız kendi bünyesinde bir çalışmayı yapıyor'' diye konuştu.
SES KAYDINA 5 YIL HAPİS CEZASI
Erdoğan, bu çalışmanın, Meclis tatile girmeden yasalaşıp yasalaşmayacağının sorulması
BOZDAĞ'DAN ÖYM ÇIKIŞI |
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Habertürk canlı yayınında Özel Yetkili Mahkemeler'e ilişkin görüşlerine açıkladı: Adalet Bakanımızın sunduğu 4. yargı paketi Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Bunun içinde 250. maddeyle ilgili herhangi bir öneri yoktu. Ancak konuyla alakalı çalışma uzmanlar tarafından teknik olarak süren bir çalışma. Bizim bugüne kadar söylediğimiz şey bu konuda yürüyen bir çalışma olduğudur. Çalışmalar bitince kamuoyuyla paylaşacağız. Özel yetkili mahkeme deyince sizin açınızdan sıkıntı ne? Kamuoyunda bu konuda pek çok değerlendirme yapılıyor. Değerlendirmelere bakıldığında bu mahkemelere övücü şeyler yapılmıyor. Bazıları övüyor bazıları eleştiriyor. Devam eden yargısal faaliyetlerle ilgili bir değerlendirme yapıldığını görüyoruz. Özel yetkili ağır ceza mahkemeleri geçici mahkemelerdir. Geçmişte DGM'ler vardı, onlar da geçici mahkemelerdi, daha sonra kaldırıldı. Özel yetkili mahkemeler ihtiyaca binaen kurulmuş mahkemelerdir. Umarız ki, sürekli bir ihtiyaç olmaz. Terörle mücadele çerçevesinde bu ihtiyaç ortadan kalktığında bu mahkemelere ilişkin düzenlemeler yapılabilir. Bu mahkemeler ila nihaye devam edeceği anlamına gelmiyor. Bu mahkemelerde birtakım aksaklıklar ortaya çıkarsa bunlarla ilgili düzenlemeler yapılabilir. Nitekim 3. yargı paketinde bu konuyla ilgili atılmış adımlar var. Yapılan çalışma bu mahkemelerle ilgili bir değerlendirmeden ibarettir. |
üzerine, ''Bakalım yetişir mi yoksa bir sonraki döneme mi kalır? Hazırlıklar devam ediyor. Çünkü şu anda Genel Kurul'un gündeminde olan önemli maddeler de var; onu önce halledelim'' dedi.
Başbakan Erdoğan, ses kayıtlarını yayınlayan medya kuruluşlarına 5 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemenin 3'üncü reform paketine eklendiğinin hatırlatılması üzerine, ''Hepsi oraya geliyor, orada bunların hepsi tartışılıyor, müzakere ediliyor. Ondan sonra TBMM Genel Kurulu neyin kararını verirse o kabulümüzdür'' karşılığını verdi.
ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER
Bir gazeteci, Özel yetkili mahkemelerle ilgili çalışmada ''bir geri adım söz konusu olduğu'' yönündeki yorumların hatırlatarak, ''Bir geri adım söz konusu mu?'' sorusunu sordu. Bunun üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:
''Biz, özel yetkili mahkemeleri kuran iktidarız. Çalıştı ve çalışması esnasında da faydalı olduğu zamanlar oldu. Maalesef zararlı olan anlar oldu. Biz ideali yakalamak durumundayız. Uygulama esnasında bir çok gerçekleri görmüş olduk. Dolayısıyla bu yasaları yapan bu Parlamento. 250'inci maddeyle ilgili düzenlemeyi yapan da bu Parlamento. Nasıl yaptıysa şimdi bunun üzerinde daha farklı bir düzenlemeyi yapma yetkisi, hakkı Parlamento'dadır. Çünkü burada ülkemiz milletimiz ne denli bu işten memnun veya memnun değil? Bizim için aslolan milletimizin memnuniyetidir. Memnuniyetin olmadığı noktada da memnuniyetin olacağı şekle bunu dönüştürmek Parlamento'nun görevidir. Çünkü bu Parlamento, millet için vardır. Milletin Parlamentosu'dur. Bundan da kimsenin rahatsız olmaması gerekir.''
KALDIRILMASI MASADA
Başbakan Erdoğan, ''özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılması mı yoksa yetkilerinin kısıtlanması mı söz konusu'' sorusuna, ''Artık o, müzakereler tartışmalar yapıldıktan sonra zaten gündeme gelir'' karşılığı verdi. ''Tamamen kaldırılması seçeneği de masada mı?'' sorusuna da Erdoğan, ''Her şey olabilir'' cevabı verdi.