Erdoğan ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde buluştu.
Abone olCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. Abbas, Çarşamba günü de Katar'ı ziyaret edecek.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarındanalınan bilgiye göre, Abbas, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında dost ve kardeş Filistin halkının Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu göstermek ve Filistin davasıyla ilgili son gelişmeleri ele almak üzere Türkiye'yi ziyaret etti.
Filistinli kaynaklar, bu ziyaretlerin ana hedefinin Hamas ile Fetih'i yakınlaştırmak olduğunu bildirmişti. Al Jazeera'ye bilgi veren Filistinli kaynaklar, Abbas'ın Ankara'da yapacağı görüşmelerin en önemli gündeminin, Hamas ile varılmaya çalışılan uzlaşma olduğunu söyledi.
Abbas - Yıldırım görüşmesi
Abbas, bu ziyaretin öncesinde Başbakan Binali Yıldırım ile de bir araya geldi. Görüşmede, ikili konuların yanı sıra, başta Ortadoğu barış süreci olmak üzere, bölgesel gelişmeler ele alındı. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde gerçekleşen ve yaklaşık 1 saat süren görüşmede, Yıldırım, Abbas'ı Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin, Filistin içi uzlaşı dahil olmak üzere, bu hedef doğrultusundaki çabalara katkı sağlamaya devam edeceğini bildirdi.
Türkiye'nin Gazze'ye 4 Temmuz ve 7 Eylül'de toplam 13 bin tonluk insani yardım ulaştırdığını anımsatan Yıldırım, Gazze ve tüm Filistin'dekilere yaşam koşullarını iyileştirecek insani ve kalkınma yardımlarının sürdürüleceğini vurguladı.
Filistin Devlet Başkanı Abbas da Türkiye'nin ülkesine verdiği destek için şükran duyduklarını ifade ederek, Türkiye'nin Filistin'e katkılarının bundan sonra da süreceğinden emin olduğunu söyledi.
Abbas, aynı gün öğle saatlerinde de TBMM'yi ziyaret etti.
'Olumlu gelişmeler bekleniyor'
Ankara’daki Filistin Büyükelçisi Faid Mustafa’ya göre ziyaret, Filistin’in geçtiği konjonktür bağlamında büyük bir önem taşıyor.
Hamas ile Fetih'in yeniden masaya oturması konusunda olumlu gelişmeler olabileceğini belirten kaynaklar, öncesinde Abbas'ın konuyla ilgili Erdoğan'la fikir alışverişinde bulunacağı bilgisini verdi. Filistinli kaynaklar, Abbas’ın Katar’da Hamaslı yetkililerle de bir araya gelebileceğini de ifade ediyor.
Katar’ın başkenti Doha, Mart ve Haziran aylarında Fetih ile Hamas yetkililerinin arasında bir dizi görüşmelere ev sahipliği yapmıştı. İki tarafın arasında anlaşmazlıkların giderilmesine yönelik görüşmeler Katarlı yetkililerin arabuluculuğunda gerçekleştirilmişti.
İhtilaflı taraflar, uzlaşmak için bir 'yol haritası' üzerinde anlaştıklarını söylemişlerdi.
Filistin'de yerel seçimler krizi
Filistin’deki yerel seçim hazırlıkları, iki tarafın arasını daha da açmıştı.
Fetih Hareketi, Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki seçim listeleriyle ilgili itirazlarını mahkemeye taşıdı. Yüksek Mahkeme Gazze’deki mahkemelerin meşru olmadığı gerekçesiyle yerel seçimlerin sadece Batı Şeria’da yapılmasına karar vermişti.
Gazze’nin yerel seçimlerden hariç tutulması üzerine Hamas, bu kararın siyasi olduğunu ve bunun üzerinde Fetih hareketini suçlamıştı.
Rami Hamdallah başkanlığındaki Bakanlar Kurulu, Batı Şeria ile Gazze arasındaki sorunların çözülmesine olanak sağlamak için seçimleri 4 ay ertelemişti.