Başbakan Erdoğan, alkol düzenlemesiyle yeni bir çerçeve çizdiklerini belirterek, “Yasak gibi bir şey söz konusu değil” dedi. <br/>Başbakan E...
Abone olBaşbakan Erdoğan, alkol düzenlemesiyle yeni bir çerçeve çizdiklerini belirterek, “Yasak gibi bir şey söz konusu değil” dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Tütün Kontrolündeki Başarısı, 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağı toplantıya katıldı. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve çok sayıda kişi de hazır bulundu. Toplantıda konuşan Erdoğan, tütün ürünleriyle kullanımıyla mücadelede son 4 yılda önemli neticeler elde edildiğini söyledi. Erdoğan, son 4 yılda 15 yaş üzerine nüfusta tütün kullanım oranı yüzde 31’den 27’ye geriledi. Araştırma sonuçları tütün kullanma sıklığında yüzde 13,5’lik azalmaya işaret ediyor” diye konuştu.
Başbakan olduğu ilk dönemde başbakanlığın koridorlarında yürümekte zorlandığını anlatan Erdoğan, “Çünkü aktif içiciler vardı. Ben pasif içici olarak duman oluyordum. Dumansız havaya şiddetle ihtiyacımız vardı ve müsteşarıma dedim ki ‘ne yap et süratle bu odaları kontrol altına alınması lazım, ne gerekiyorsa süratle yapmamız lazım.’ Bir anda yayınlanan genelge ile artık o sıkıntılı havalardan kurtulmaya başladık ve şimdi kirli noktada olan bu dumansız havayı biz koridorlarımızda yaşamaya başladık. Çünkü asıl amaç tütün ürünleri tüketmediği halde sigaranın zararlı etkilerine maruz kalan insanlarımızı korumaktır. Çünkü o odada herkes sigara içmiyor. Ama o oda da çalışan diğer memur arkadaşlarımız ses çıkaramadıkları için onlar da orada yavaş yavaş zehirleniyor” diye konuştu.
Hazırlanan kanunun yürürlüğe girdiği dönemde birilerinin sigara yasağı yüzünden on binlerce iş yerinin kapanacağını, yüz binlerce kişinin işsiz kalacağını iddia ettiğini hatırlatan Erdoğan, “Hatta kanun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne de götürülmüştür. Şu anda biz yüzde 82 vergi uygulaması yapıyoruz ve bundan 20 milyar gibi bir gelirimiz var. Ama buna rağmen yine para kazanıyorlar, işlerine devam ediyorlar. Bu işin ne kadar iddialı olduğu ortaya koyma bakımından bunu özellikle açıklamak istedim. Bugün söz konusu endişelerin, iddiaların hiçbirinin doğru olmadığını, toplumun sigara yasağını memnuniyetle karşıladığını ve sahiplendiğini görüyoruz. Nitekim sigara içme yasağından sonra yeme içme sektöründeki iş yerlerinin sayısı azalmak bir yana artmıştır” dedi.
“NİÇİN AZINLIK ÇOĞUNLUĞA TAHAKKÜM ETSİN?”
Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de Hidiv Kasrı, Malta Köşkü, Beyaz Köşk ve Sarı Köşk’ün kapalı bölümlerinde sigara ve alkolü yasakladıklarını ifade ederek, “Biz zaten alkolü hiç vermedik. Fakat bu defa buralar tıklım tıklım dolmaya başladı. Halkın beklentisi bu. O gün bu gündür bütün bu tesislerimiz tıklım tıklım dolmaktadır. Demek ki azınlığın çoğunluğa tahakkümü var aslında. Niçin azınlık çoğunluğa tahakküm etsin? Önce biz çoğunluğun talebini yerine getirmemiz lazım. Azınlığın gerçekten anayasaya yasaya uygun hukukunu korumak bizim görevimizdir. Tütün, alkol anayasamızın 58. maddesinin amir hükmüdür. Yani yapılabilir, edilebilir şeklinde bir hüküm değildir. Yani devlet bu görevi yerine getirir diyor. Bütün kötü alışkanlıklardan korumakla yükümlüdür diyor. Birileri çıkıyor ‘siz orayı bahane etmeyin, sizin derdiniz başka’ diyor. Kusura bakmayın eğer bizim derdimiz başkaysa, o başka olan derdimiz anayasanın amir hükmüne uyuyorsa sende buna saygı duy. Anayasa Mahkemesi de bu yapılan müracaata verdiği kararla getirilen düzenlemenin doğruluğunu teyit etmiştir” şeklinde konuştu. Anadolu’da gittiği yerlerde vatandaşların elinden sigarayı aldığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:
“Ama cebren almıyorum, hileyle almıyorum. ‘Beni seviyor musun?’ diyorum, ‘seviyorum’ diyor. ‘Sevdiğini anlamam için sigarayı ver’ diyorum. ‘Bugün de burada bana söz vereceksin, sigarayı bıraktım diyeceksin’ diyorum. İnşallah maşallahla olmaz. Tamam diyor söz veriyor. Evde hanıma çektirdiğin çile nedir diyorum. Paketi alıyorum. Üstüne hemen ismini yazıyoruz, tarihi koyuyoruz, numarasını da alıyoruz. Başbakanlıkta birikmiş ciddi sayıda sigara paketleri var.”
“SİGARANIN UCUNDAN TÜTEN DUMAN, NAMLUDAN ÇIKAN KURŞUNDAN DAHA ÇOK CAN ALIYOR”
Erdoğan, silahlı terörle mücadeleyi başarılı bir şekilde sonuçlandırmaya gelen Türkiye’nin, neredeyse bunun kadar zarar veren sigarayla, alkolle mücadelede de aynı başarıyı yakalamasını istediklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, “Zaman zaman aklıselim hakim olduğu zaman bazıları diyor ki ‘trafik terörü.’ Bu trafik terörünün nedenlerine bakıyor musunuz? Birinci derecedeki nedeni alkollü araç kullanmaktır. Birçok kazalarda da bakıyorsunuz koltuğun altında şişeler. Sen alkollü araç kullanıyorsun, öbür taraftaki alkolsüz onun hayatına da kast ediyorsun. Öyleyse milletçe bu mücadeleyi birilerinin arzusu istikametinde sürdürmek inanın terörle eşdeğerdir. Bunlara karşı bizim ortak mücadele vermemiz lazım. Maalesef sigaranın ucundan tüten dumanın aldığı can sayısının, silahların namlusundan çıkan kurşunların aldığı can sayısını geçtiği bir dönemi yaşıyoruz. Aralarında tek fark biri hemen öldürüyor, diğeri süründürerek öldürüyor” şeklinde konuştu.
Bu sinsi tehlikeye karşı tüm insanlığın teyakkuz halinde olması gerektiğini dile getiren Erdoğan, lokal hastalıklar ve salgınlar konusunda ayağa kalkan, takdire şayan bir hassasiyet ortaya koyan dünyanın sigara başta olmak üzere tütün ürünleri gibi küresel bir tehdide karşı da aynı tavrı ortaya koymasını beklediklerini söyledi.
Erdoğan, kısıtlamalar ve cezalar olmadan bu mücadeleyi arzu edilen düzeyde sonuçlara ulaştırmanın da mümkün olmadığını belirterek, “Yasayı çıkardık ama birçok restoranlarda bu işi devam ettirenler var. ‘Bunun cezası 5 bin liraysa ben öderim, yine devam ettiririm’ diyor restoran sahibi. Eğer sen ‘5 binle bu yola devam ederim’ diyorsan biz bunu yeni bir kararla çok farklı uygulamalara sokabiliriz, bu kapatmaya kadar götürür. İlla sigara içmesi gerekenler varsa onlara bir zehir odası yaparsın, gider içerler” dedi.
“BİZ ALKOLÜ MÜ YASAKLADIK?”
Alkol düzenlemesiyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz günlerde alkol tüketimiyle ilgili bir kanun çıkardık. Bir takım çevreler ayağı kalktı. Düzenlemenin esasıyla ilgisi olmayan, yalan yanlış birçok argümanla kamuoyunu etkilemeye ve bu suretle bize saldırmaya çalıştılar. Biz alkolü mü yasakladık? Hayır, biz sadece bir tercih ve yeni bir çerçeve ortaya koyduk. Okullara 100 metre mesafede açık veya kapalı alkol satışı olmayacak. Bir tanesi bu. Bir diğeri aynı şekilde camilere, mabetlere 100 mesafede alkol satışı olmayacak. Bir başkası bundan böyle alkol satışı akşam saat 22.00-06.00 arasında yapılamayacak. Karayollarında, benzin istasyonlarında alkol satışı yapılamayacak. Aynı şekilde belli bir yaş altı olanlara alkol satışı yapılmayacak. Bir çerçeve çiziyoruz. Yoksa bir yasak falan, kaldırmak gibi bir şey söz konusu değil. Bunu farklı yerlere çekiyorlar. İfadelerimizden esinlenenler oluyor. Bu şekilde de yetişecekler. Başbakan bir şey konuşuyorsa bunların bir şey alması lazım. Böyle bir şey aldıkları için memnunum, gündem oluşuyor.”
(İHA)