Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerden sonra yaptığı 4 açıklamayla verdiği 4 mesajdan, uzun vadeli koalisyon hükümeti istediği, bunun olmadığı takdirde ise erken seçime başvuracağı çıkıyor.
Abone olMeclis'te Başkanlık Divanı'nın oluşmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini verdi. Ankara kulislerinde ise Erdoğan için "koalisyon mu istiyor yoksa erken seçim mi?" sorusu konuşuluyor. Erdoğan'ın seçimlerden sonra yaptığı 4 açıklamanın altındaki mesajlara bakıldığında Erdoğan'ın uzun vadeli koalisyon hükümeti istediği olmazsa erken seçime başvuracağı çıkıyor.
DAVUTOĞLU'NUN KOALİSYON TURU
Davutoğlu, yarından itibaren sırasıyla CHP, MHP ve HDP liderleriyle bir araya gelecek ve bir koalisyon hükümeti kurabilmenin yollarını arayacak. Liderler bu yola çıkmadan hemen önce Ankara'dan bütün Türkiye'ye "Ahmet Davutoğlu'na kalsa koalisyon kurar ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan erken seçim istiyor..." yorumu yayılmıştı. Peki bu yorum doğru mu? Erdoğan'ın bugüne dek yaptığı 4 kritik açıklamaya ve bu açıklamaların şifrelerine bakıldığında:
- İlk açıklama seçimden 3 gün sonra, 10 Haziran'daydı. Erdoğan gençlere "Türkiye'yi hükümetsiz, Türkiye'yi başsız bırakan, egolarına mahkûm olanlar, ne tarihe ne de milletimize bunun hesabını veremezler. Onun için de herkes egolarını bir kenara koyup, bir an önce ülkemizde hükümet kurulmalı ve kaldığımız yerden 'Devlette devamlılık esastır' anlayışıyla bu süreç devam etmelidir" diye seslenmişti.
- İkinci açıklama, 30 Haziran akşamı, eski milletvekilleri için verdiği iftarda gelmişti: "Tek parti iktidarları dönemi 7 Haziran'da sona erdi. Bu süreçte kendi siyasi ve kişisel hesaplarını ülkenin ve milletin ihtiyaçlarının önüne koyanlar da hiç şüphesiz milletimizden gerekli karşılığı göreceklerdir. Bir azınlık hükümetinin Türkiye'nin sıkıntılarına çare olamayacağı kanaatindeyim."
- 4 Temmuz'da Yeşilay iftarında konuşan Erdoğan, bu kez "Türkiye'nin hükümet meselesi ile karşı karşıya kalmasını asla arzu etmezdim. Hükümetin kurulamaması halinde yapılacak işlemlerde yine anayasamızda belirtildiği şekilde tarafımdan adım adım hayata geçirilecektir" demişti.
- Son kritik açıklama 10 Temmuz'da Daru'l Fünun Vakfı iftarında geldi: "Temennim, Türkiye'nin içinde bulunduğu şartların hassasiyetine uygun şekilde yeni hükümetin bir an önce kurulmasıdır. Bugün Türkiye'nin geçmişini tartışan değil, mevcut sorunların çözümü ve geleceğin inşası konusunda irade ortaya koyacak bir koalisyon hükümetine ihtiyaç var."
4 AÇIKLAMANIN 4 MESAJI
- 10 Haziran: Mevcut Parlamento'dan bir hükümet çıksın.
- 30 Haziran: Bu hükümet azınlık hükümeti olmasın.
- 4 Temmuz: Anlaşamazsanız erken seçim olur
- 10 Temmuz: Koalisyon hükümeti kurulsun. Ancak koalisyonda AK Parti'nin ortak olacağı parti geçmişin tartışmalarına takılıp kalmasın. Geleceği inşa eden uzun ömürlü bir hükümet için çaba göstersin.
ERDOĞAN NE İSTİYOR?
Ankara'da en çok Erdoğan'ın bu açıklaması ile "Koalisyon değil seçim istiyor" yorumlarını boşa çıkarmak istediği yorumları yapılıyor. Bu dört açıklamadan sonra Erdoğan'ın ne istediğine dair Ankara'da yapılan diğer yorum ise "Erdoğan'ın gönlünden başlangıçta tek parti hükümetinin çıkacağı bir erken seçimin denenmesi geçiyordu. CHP ve MHP'nin kendisiyle ilgili sert tutumu bunda etkili olmuştu. Ancak erken seçimin doğuracağı ciddi sorunlar, toplumun her kesiminde hükümet kurulması talebini güçlendirdi. Erdoğan da o hükümetin uzun ömürlü olması için, geçmişin kavgalarına değil geleceğe yoğunlaşmasını beklediğini ortaya koydu. Davutoğlu'na, Kemal Kılıçdaroğlu'na ve Bahçeli'ye 'büyük projelerle geleceği inşa edecek bir koalisyona odaklanın, ben üzerime düşeni yaparım' mesajı verdi." yönünde oldu.