BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan 14 Mart şikayeti

Faiz oranları son 18 ayın zirvesinde. Erdoğan'ın faizler için verdiği tarih iddianamenin açıklandığı gün.

Abone ol

Kapatma davasının faturası ağırlığını giderek hissettiriyor. Siyasi belirsizlik faiz oranlarına yansıdı.

Artan her bir puan milyarlarca YTL maliyet anlamına geliyor. Siyasette yaşananlar ister istemez ekonominin de gündemine giriyor. İş dünyasının buluştuğu toplantıda Başbakan Erdoğan kapatma davasından dert yandı.

Başsavcının iddianamesini verdiği 14 Mart tarihinden sonraki faiz artışına dikkat çekti.

İstanbul Hyat Regency Otel'de yapılan yuvarlak masa toplantısına katılan Erdoğan, yerli ve yabancı iş adamlarına hitap etti.

Erdoğan bu yöndeki soruya şu karşılığı verdi:

Yüzde yüzde 12 reel faiz enflasyonu tahrik ediyor. Faizi sebep, enflasyonu retice olarak görüyorum. 14 Mart'tan bu yana faizlerin artışı ekonomiyi olumsuz etkiledi.

BÜYÜMEDE HEDEFİ YÜZDE 7 TUTUYORUZ
Enflasyonla olan mücadelenin aynı kararlılıkla süreceğini kaydeden Erdoğan, “Büyümede aslolan hedefimizden taviz vermeyeceğiz. Biz hedefi yüzde 7 olarak tutuyoruz” diye konuştu.

IMF PARASINA İHTİYAÇ YOK
IMF’ye parasal ilişkiler noktasında artık ihtiyaç olmadığını belirten Erdoğan, teknik çalışmaların tamamlanmasıyla kararlarını açıklayacaklarını ifade etti.

ENERJİ SIKINTISI OLMAZ
Başbakan Erdoğan, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin enerji talebinin karşılanacağını, 2-3 yıl içinde ise enerji açısından bir sıkıntı beklenmediğini belirtti.

Petrole ödenen paranın cari açıkla hemen hemen aynı miktarda olduğuna dikkat çeken Erdoğan, doğalgazda son yıllarda yaşanan artışın kendilerini zorladığını kaydetti. Erdoğan, bu nedenle elektrikte otomatik fiyatlandırma mekanizmasına geçtiklerini söyledi.

SABANCI: TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE GÜVENİYORUZ

Oturumda konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, Türkiye’de geçici bir belirsizlik olduğuna dikkat çekerek, yatırımlara aynı hızla devam edeceklerini kaydetti.

Sabancı şunları söyledi: “Sabancı Grubu olarak Türkiye’nin geleceğine güveniyoruz. Orta ve uzun vadede Türkiye’nin potansiyeline güveniyoruz. Geçmişte olduğu gibi Türkiye’nin en az yüzde 7 büyümesini istiyoruz. Sadece enerjide önümüzdeki üç yılda 6 milyar Euro’ya yakın yatırım yapmayı düşünüyoruz.”