BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Erdoğana git ağzını yıka dedi

Erdoğan'a zehir gibi sözler. Baykal CHP'ye 'cibiliyetsiz' diyen Başbakan Erdoğan'a neler dedi neler...

Abone ol

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına yanıt verdi.

Erdoğan'ın ruh halinin ''gel-git'' sergilediğini savunan Baykal, Türk siyasi tarihinde duymaya alışık olmadıkları ifadelerle karşılaştıklarını söyledi.

Erdoğan'ın, ''Hitler de laikti'' sözüne işaret eden Baykal, Hitler'e, ''faşist, ırkçı, ruh hastası, cani, katil'' gibi birçok sıfat yakıştırılabileceğini ancak, laik denilemeyeceğini belirtti.

Baykal, Erdoğan'ın, laikliği gözden geçirme ve çiğneme ihtiyacı içinde olduğunu, laikliği Hitler ile harcamaya çalıştığını öne sürdü.

Erdoğan'ın, bilmeden konuştuğunu, kimsenin Hitler'e laik diyemeyeceğini ifade eden Baykal, Hitler'in, 26 Nisan 1933'te Vatikan'da yaptığı konuşmada, ''Laik okullara hiçbir zaman müsamaha edilemez'' dediğine işaret etti.

''Kendisini mahkum etmiştir''

Baykal, Erdoğan'ın Eskişehir'de yaptığı konuşmada, ''cibilliyetsiz, siyasi ahlak yoksunluğu'' gibi iddialarla CHP'yi suçladığını söyledi.

Cibilliyetin, ''soy, sop'' olduğunu anımsatan Baykal, kimsenin soyuna, sopuna bakmadıklarını; insanları soyu, sopu ile tarif etmediklerini; kimseye, soysuz, sopsuz deme hakkını kendilerinde görmediklerini belirtti.

Baykal, ''72 millet birdir'' diyen Hacı Bektaş-ı Veli'nin çizgisinden dünyaya baktıklarını dile getirdi. Baykal, ''Cibilliyet terminolojisiyle orta yerde konuşan bir başbakan, hakkında konuştuğu kişiyi değil, kendisini mahkum etmiş demektir'' dedi.

Soy, sop konusunda bir kompleksleri olmadığını dile getiren Baykal, ana ve babalarına, ''Bizim soyumuz ne?'' diye sorduklarında, ''Vallahi bilmiyorum'' cevabı almadıklarını'' kaydetti.

"Git ağzını yıka... "

''Bizim soyumuz da sopumuz da belli'' diyen Baykal, ''(Türkiye'de şu kadar soy var, bu kadar sop var) Yok öyle bir şey. Türkiye'de, sadece Türk milleti var. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın ağzına, cibilliyetsiz sözünü yakıştıramadık. Bundan hiç rahatsız olmadık. Bu, yanlış bir söz. Bir daha ağzına o lafı alma, git ağzını yıka, dişini de fırçala. Soy, sop deyince bir de siyasi soy var. Oradan baktığımızda da vicdanımız çok rahat. Bizim soyumuz, sopumuz Kuvayı Milliye, Müdafaa-i Hukuk, Mustafa Kemal Atatürk'' diye konuştu.

Baykal, Başbakan'ın çok tehlikeli açılımlar yaptığını, karşıdakini tahrik ettiğini ifade ederek, ''İnsanın içinden, 'senin siyasi soyun ne, sopun ne' diye sormak geçiyor. Hikmetyar'ın dizinin dibinden mi geliyorsun? Cibilliyet tartışmasını ister atasının, dedesinin soyu sopu diye anlasın, ister siyasetin özü olarak anlasın, bunun altında Sayın Başbakan kalır'' ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın, CHP'nin, ''siyasi ahlak yoksunu olduğunu'' söylediğini belirten Baykal, ''Ağır ol Sayın Başbakan'' dedi. Baykal, Erdoğan'ın, ''bir yasa tasarısı görüşülürken CHP'nin 48 önerge verdiğini'' belirttiğini anımsatarak, siyasi ahlak sözünün Erdoğan'ın ağzına yakışmadığını savundu.

Erdoğan'ın, bu sözü kolayca söylememesi gerektiğini ifade eden Baykal, ''Senin siyasi ahlaktan bahsetmeye ne hakkın var. 'Dokunulmazlığı kaldıracağım' diye söz verip, iktidara geldiğinde unutan sen değil misin? Sen, özel yaşamına bak. Onlar siyasi ahlakla bağdaşıyor ama CHP'nin yargıyı savunmak için verdiği önergeler, siyasi ahlaksızlık oluyor. Bu ne kafa, bu ne mantık'' diye konuştu.

"Sakın ha cumhurbaşkanı adayı olma... "

Erdoğan'a en son ve en önemli önerisinin, ''cumhurbaşkanlığına adaylığını koymaması'' olduğunu belirten Baykal, ''Sakın ha cumhurbaşkanı adayı olma. Geçmişte bu kadar güvenle söylediğim sözlerin bana verdiği hakla ve hatta daha fazlasıyla söylüyorum ki sakın ha cumhurbaşkanı adayı olma, olma... Bu tavsiyem kulağına küpe olsun Sayın Erdoğan. İki hafta zaman var, sakın ha ihtirasının kurbanı olma. Çok istiyorsun biliyorum'' dedi.