BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Erdoğana ağır karikatür

Başbakan Erdoğan kendisini keneye benzeten Leman dergisine tazminat davası açtı.

Abone ol

Leman Dergisi'nin 6 Temmuz 2006 tarihli sayısının kapağında yer alan, Mehmet Çağçağ imzalı "Reco Kongo Kenesi Türkiye'nin Anasını Ağlatıyor" başlıklı karikatürde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "habis, kan emici ve asalak bir hayvan olan keneye" benzetilmesi dava sebebi oldu. Daha önce de kendisini hayvanlara benzeterek çizen karikatüristlere tazminat davaları açan Başbakan Erdoğan, kene benzetmesini de affetmedi.

Erdoğan, karikatürist Çağçağ ve Leman Dergisi'nden yayın tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizle birlikte toplam 50 bin YTL'lik manevi tazminat talebinde bulundu. "Tayyip Erdoğan'ın doğrudan doğruya ve açıkça kişiliği hedef alınarak habis, kan emici, asalak, parazit, musallat olduğu canlı için ölümcül bin hayvan olan Kırım Kongo kenesi suretiyle tasvir edilmesi ancak ifade özgürlüğü ve eleştiri hakkının kötü niyetli bir kullanımı olarak nitelendirilebilir" ibaresi bulunan dava dilekçesinde, söz konusu karikatür, mizah sanatının bir etkisi olarak gülünç duruma düşürmenin ötesinde küçük düşürücü ve hukuka aykırı bir saldırı olarak nitelendirildi.

BU İLK DAVASI DEĞİL
Başbakan Erdoğan, daha önce de kendisini kedi olarak çizdiği için karikatürist Musa Kart aleyhine 5 bin YTL'lik tazminat davası açmış, ancak davayı kaybetmişti. Erdoğan, Musa Kart'ın dava edilmesini protesto eden ve kendisini fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde betimleyen Penguen dergisindeki "Tayipler Alemi" adlı karikatüre de 40 bin YTL'lik dava açmış ancak bu kez de kaybetmişti.