Başbakan Erdoğan'ın HAS Parti lideri Numan Kurtulmuş'a bütünleşme çağrısı yapmasının ardında Cumhurbaşkanlığı seçimleri var.
Abone ol2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 60 oy hedefleyen Başbakan Erdoğan, AK Parti dışında kalan yüzde 8-10 oyu çekmek için harekete geçti.
Erdoğan ve Kurtulmuş'ün dünkü buluşması yankı uyandırdı. Siyaset kulislerinde senaryolar yeniden çiziliyor. Hürriyet yazarı Taha Akyol, Erdoğan'ın planını köşesinde yazdı.
(...)Başbakan Erdoğan görüyor ki, başkanlık, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanı gibi bir sistem değişikliği mümkün değil. Bugünkü sistem içinde fakat çok yüksek bir oyla cumhurbaşkanı seçildiğinde, bir ‘başkan’ kadar siyasi güce sahip olacaktır; hatta partisindeki etkisi devam edeceği için, ‘başkan’dan bile güçlü...
Bunun için sağdaki en küçük oy grupları bile önemli...
Numan Kurtulmuş’u ve partisini davet etmesini, bu stratejinin bir uygulaması olarak görüyorum.
DYP’li Süleyman Soylu’ya ilgisi de aynı aynı sebeptendir.
Önümüzdeki dönemde bu stratejinin başka uygulamalarını da görebiliriz. MHP, BDP ve SP tabanı ile eski merkez sağdan kalan seçmen bölümlerinin bu strateji için ne kadar önemli olduğu açık.
YÜZDE KAÇ OY İSTİYOR?
2010’da yapılan referandumda Erdoğan ne kadar oy almıştı? Yüzde 58...
Peki, 2011 seçimlerinde ne kadar oy almıştı? Yüzde 50...
Aradaki yüzde 8’lik bölüm AKP’nin oyu değildi, az bir kısmı liberal soldan, çoğu sağdan gelmişti.
İŞİ İLK SEFERDE BİTİRMEK İSTİYOR
2014’teki yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde, genel seçimlere benzer şekilde, her seçmen kendi partisinin adayına oy verecektir. Öyle bir seçimde Tayyip Bey, yüzde 50’nin az üstünde bir oy alırsa bu onu siyaseten çok güçlü yapmaz. Hatta yüzde 50’nin altında bir oy alarak ikinci tura kalması ihtimali de yabana atılamaz.
İki adayın yarışacağı ikinci turda ise sağdan alacağı ilave oylarla elbette yüksek bir oranla seçilebilecektir, referandumda olduğu gibi... Fakat Tayyip Bey’in 2023 hedefi için sahip olmak istediği yüksek siyasi güç, birinci tur seçimlerde yüksek oy almasına bağlıdır...