Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir gün sürecek Rusya gezisine başladı. Erdoğan ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte 10 bin kişi kapasiteli Moskova'daki Merkez Camii'nin açılışına katılıyor.
Abone olCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir gün sürecek Rusya gezisine başladı. Erdoğan ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte Moskova'daki Merkez Camii'nin açılışına katılıyor.
Moskova'nın en büyük camisinin açılış törenine Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev de katılıyor.
10 bin kişi kapasiteli cami, milyarder Rus iş adamı Süleyman Kerimov'un bağışları ile 170 milyon dolara mal oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı da, camiye iç süslemeleri dahil önemli katkılarda bulundu.
Moskova'dan bildiren gazeteci Cenk Başlamış, 12 milyon nüfuslu kentte cami sayısının 6 olarak bilindiğini, Moskova'da 2 milyona yakın Müslümanın yaşadığını aktardı.
Gündem: Suriye ve enerji
Erdoğan'ın Moskova gezisi, Türkiye ve Rusya'nın Suriye krizi yüzünden anlaşmazlıklarını gizlemedikleri, enerji projelerinin rölantiye alındığı, Rusya'daki ekonomik kriz yüzünden ticaret hacminin düştüğü sıkıntılı bir döneme denk geliyor.
En son haziran başında Bakü'de Avrupa Oyunları'nın açılışında görüşen Putin ile Erdoğan'ın gündemi yoğun. Tarafların başından beri farklı tutum aldıkları Suriye krizi, en önemli konu olarak masada.
İki lider 1 Aralık 2014'te Ankara'da Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) beşinci zirvesi için buluştuklarında da iki lider Suriye konusunda farklı politikaları dile getirmişler, ancak "üçüncü ülkelerle olan sorunların ikili ilişkileri gölgelemesine izin vermeme" kararlılığını ifade etmişlerdi.
"Putin planı" olarak lanse edilen, IŞİD'e karşı Suriye ve Irak hükümetleri, Kürt yönetimleri ve bölge ülkelerinin katılımıyla teröre karşı koalisyon kurulması önerisine Ankara'dan olumsuz yanıt gelmesi Ankara-Moskova ayrılığını derinleştiriyor.
Kırım Sorunu da iki ülke arasında anlaşmazlık kaynağı olmaya devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna toprağı Kırım'ı ilhakını tanımayan Ankara, Kırım Tatarlarının sorunlarıyla yakından ilgileniyor.
Bu siyasi sorunlar gündemdeyken, ticaret hacmindeki sert düşüş de sıkıntıları arttırıyor.
Geçmişte iki ülkenin dış politikalarındaki farklılığa rağmen ticari-ekonomik ilişkilerdeki hızlı tempo hep öne çıkmıştı.
Ancak ticaret hacminin daralması, Türk Akımı boru hattı projesi görüşmelerinin dondurulması, Rusya'daki ekonomik krizde turizmden ticarete kadar sektörlerin darbe yemesi ticari ilişkilerdeki "bahar havası"nı da gölgeliyor.
Rusya'daki ekonomik krizin etkisiyle, iki ülke liderlerinin sık sık tekrarladıkları "100 milyar dolarlık dış ticaret hacmi" hedefi de zorlaşıyor. 2015'in ilk 7 ayında Türkiye-Rusya ticaret hacmi yüzde 21,5'lik düşüşle 14,9 milyar dolara geriledi. Bunun 12,8 milyar dolarılık kısmı, Rusya'nın Türkiye'ye ihracatı. 2014'de toplam ticaret hacmi 31,3 milyar dolardı.