BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,82
ALTIN 2.963,35
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan ve Davutoğlu'nun Başkanlık dansı!

Alper Görmüş Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında başkanlık çelişkisi olduğunu söylerken "işler Erdoğan’ın arzuladığı kadar pürüzsüz bir biçimde yürümeyecek" dedi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Gazeteci Alper Görmüş, gündemdeki başkanlık sistemi tartışmalarını yorumladığı yazısında Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında kaydadeğer bir çelişki olduğunu iddia etti. Görmüş, El Cezire Türk için kaleme aldığı yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Öyle zannediyorum ki, Ahmet Bey’in de -ki yeni anayasada bile üzerinde durduğumuz konulardan biriydi- savunulacak en önemli tezlerden bir tanesidir." sözlerini yorumladı.

Davutoğlu'nun başdanışmanı Etyen Mahçupyan ve AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay'ın açıklamalarının AK Parti içinde farklı bir eğilimi yansıttığını savunan Görmüş "işler Erdoğan’ın arzuladığı kadar pürüzsüz bir biçimde yürümeyecek" dedi. Görmüş, Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Sabah gazetesinin başkanlık sistemi iddiaları ile parti sözcüsü Beşir Atalay'ın tekzibine dikkat çektiği yazısında hükümet içinde bir vekalet savaşı yaşandığını vurguladı.

İşte Görmüş'ün yazısındaki ilgili bölüm:

ERDOĞAN NEDEN "BİZ" DİYOR?

Erdoğan’ın, kendisinden söz ederken birinci tekil şahıs yerine “biz” sözcüğünü kullanmayı tercih ettiğini bilmeyen biri, bu satırlardaki “biz”i “Davutoğlu ve ben” diye algılayabilir ve Erdoğan’ın konuşmasından, sanki “Davutoğlu da yıllardır Başkanlık sistemini savunuyor” gibi bir sonuç çıkartabilir...

DAVUTOĞLU'NUN BAŞKANLIK İÇİN NET BİR AÇIKLAMASI YOK

Oysa Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ne başdanışmanlık, ne bakanlık ne de başbakanlık dönemlerinde başkanlık sistemiyle ilgili net bir açıklaması olmadı.

Bu bilgiyi Erdoğan’ın konuşma tarzı ve kelime tercihleriyle birleştirdiğimizde, Somali dönüşü uçakta gazetecilere söylediği sözleri şöyle değerlendirmeliyiz:

ERDOĞAN ASLINDA NE DEMEK İSTEDİ?

Cumhurbaşkanı, Başbakan’ın başkanlık sistemini kamuoyu önünde hiçbir zaman açıkça savunmadığını bilmektedir. Bu cümleleriyle, Davutoğlu’yla birlikte çalıştığı dönemlerde de kendisinin sistemi açıkça savunduğunu, dolayısıyla Davutoğlu’nun da bunu böyle bildiğini ona ve kamuoyuna hatırlatmaktadır. Demek istemektedir ki, zamanında hiçbir itirazda bulunmayan Başbakan şimdi de böyle bir şey yapmayacak ve başkanlık sistemini savunacaktır.

VEKALETEN TARTIŞMA

Erdoğan’ın Davutoğlu’nu sahaya çağırmasını izleyen günlerde Davutoğlu sessizliğini sürdürdü ama AK Parti’li bazı üst düzey yetkililerle AK Parti’ye yakın gazetelerde çok ilginç bir tartışma ortaya çıktı. Ortada sanki bir vekâleten tartışma vardı.

Tartışmanın en hararetli bölümünü de Başbakan Davutoğlu’nun başdanışmanı Etyen Mahçupyan’ın, Davutoğlu’nun konuya dair henüz net bir fikir oluşturmadığını imâ eden sözleri oluşturdu.
Şimdi bu gelişmeleri sırasıyla gözden geçirelim.

SABAH'IN HABERİNE BEŞİR ATALAY TEPKİSİ

28 Ocak: Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti / AKP) Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından bir gün sonra, gazetecilerin konuya dair soruları üzerine konuştu... Sorular net bir biçimde  ‘başkanlık sistemi’ hakkında ve Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi seçimlerin önemli bir vurgusunu oluşturup oluşturmayacağı üzerine olmasına rağmen, Atalay bu ifadeyi telaffuz etmekten titizlikle kaçındı. Şöyle dedi:

“Anayasa’nın bu seçimde de ana gündemde tutulması iyi olur, bizim gündemimizde de olacak. Biz seçim beyannamemizi tam şekillendirmiş değiliz. Şu anda size bağlayıcı olarak seçim beyannamemizde şunlar yer alıyor demem yanlış olur.”

29 Ocak: O gün, “ABD başkanlarının güne başlarken ilk ellerine aldıkları gazete Washington Post”a nazireyle üretilen cümledeki gazete olan Sabah çok ilginç bir manşetle çıktı.

Gazetenin manşeti sanki Beşir Atalay’ı tekzip eder gibiydi. Sabah’a göre, başkanlık sistemi, AK Parti’nin seçim beyannamesinin en net, en kesin parçalarından birini oluşturuyordu: “İşte AK Parti’nin başkanlık modeli / yürütme yetkisi Başkan’a geçecek / tek meclisli başkanlık sistemi, AK Parti’nin 7 Haziran 2015 seçimleri için hazırladığı beyannamenin en önemli sürprizini oluşturacak...”
30 Ocak: Beşir Atalay yine konuştu. bu defa da sanki o Sabah’ı tekzip eder gibiydi:

“Seçim beyannamemizde hangi ana başlıkların ve detayların olacağıyla ilgili henüz bir netleşme yok. Bugün bazı gazetelerde ‘seçim beyannamesinin en önemli vurgusu başkanlık sistemi olacak’ gibi haberler var. Bunların hiçbirisi şu anda gerçeği yansıtmıyor. Seçim beyannamemizi şu anda heyetlerimiz çalışıyor. Kaynak da gösterilmeden,  haberler verilmesini doğrusu yadırgıyoruz, bunları yanlış buluyoruz.”

MUSTAFA ŞENTOP ATALAY'DAN FARKLI KONUŞTU

30 Ocak: Beşir Atalay’la aynı gün AK Parti’nin seçim işleri başkanı Mustafa Şentop da konuştu. Şentop, Hürriyet’e verdiği demeçte bir yandan başkanlık sisteminin seçim beyannamesinde yer alacağını söylüyor, bir yandan da ‘doğrusunun yarı başkanlık’ olacağını söylüyordu:

“Önümüzdeki seçimlerin en önemli başlığı yeni anayasa olacaktır. Bu anayasanın en önemli unsuru da Başkanlık sistemidir. (...) Seçim beyannamemizde de önemli başlıklardan biri olarak yer alacaktır. Bana göre Türkiye’ye en uygun model yarı başkanlık sistemidir.”

MAHÇUPYAN'IN SÖZLERİ

Tartışma şimdilik durmuş gibi görülürken Başbakan Davutoğlu’nun başdanışmanı Etyen Mahçupyan’ın konuya dair sözleri geldi. Başbakanlık döneminde Erdoğan’ın da zaman zaman fikrine başvurduğu Mahçupyan, Habertürk’ten Kübra Par’ın “Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Başkanlık sistemi Ahmet Hoca’nın da tezidir’ dedi ama Davutoğlu bu konudaki sessizliğini koruyor” sorusuna şu cevabı verdi:
“Gördüğüm kadarıyla her iki sistemin de olabileceğine, bunun bir istişare sonucu ortaya çıkması gerektiğine inanıyor.”

Davutoğlu’nun başkanlık sistemine dair kamuoyuna açıklanmış net bir görüşü bulunmadığına göre, Mahçupyan “gördüğüm kadarıyla” derken bir anlamda bize Davutoğlu’ndan aldığı bir bilgiyi mi aktarmaktadır?

Öyle olması gerekir ve eğer öyleyse, işler Erdoğan’ın arzuladığı kadar pürüzsüz bir biçimde yürümeyecek demektir.