Cumhurbaşkanı Erdoğan dün meydana gelen kaza sonrası mahsur kalan 18 işçinin kurtarılmaları için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini söyledi. Başbakan Davutoğlu "İhmal varsa, hesap sorulur" dedi. İşçilerin kurtarılmaları için umutlar azalıyor.
Abone olCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün meydana gelen kaza sonrası 18 işçinin mahsur kaldığı Karaman-Ermenek'teki kömür madeninde incelemelerde bulundu. Erdoğan işçilerin kurtarılmaları için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini söylerken, Davutoğlu "İhmal varsa, hesabı sorulur" dedi.
İncelemeleri sonrası bir açıklama yapan Erdoğan, madencilerimizin kurtarılmaları için son derece dikkatli, kararlı ve sabırlı bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Soma'da yaşanan facianın ardından madenciler lehine getirilen düzenlemeleri hazmedemeyen işverenler olduğunu belirten Erdoğan, "Bunun bazı sıkıntılar doğuracağı belliydi" diye konuştu.
Erdoğan işveren örgütlerinden bu tür olayların yaşanmaması için daha sıkı tedbirler almalarını ve bunlara uymalarını, işçi örgütlerinden de güvenlik tedbirlerine dikkat etmelerini ve eksiklere dikkat çekmelerini istedi.
Davutoğlu: Bizzat takipçisi olacağım
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise hedeflerinin öncelikle suyu tahliye ederek, madende mahsur kalan işçilere ulaşmak olduğunu söyledi.
Ahmet Davutoğlu, hem madendeki eğim hem de yoğun su kütlesi nedeniyle çalışmaların zor ilerlediğini belirtti.
Davutoğlu, ''Bu kazanın oluş şekli bütün detayıyla incelenecek. Bu kazanın oluş sebebini nihai olarak zikretmek mümkün değil'' dedi.
Madencilerin çalışma koşulları konusunda işverenleri bütün önlemlerin alınması konusunda uyardıklarını kaydeden Davutoğlu, olayın en ince detaylarına kadar inceleneceğini, ihmal varsa sorumlulardan hesap sorulacağını kaydetti.
Davutoğlu, ''Bizzat bu işin takipçisi ben olacağım'' diye konuştu.
Ermenek'teki BBC Türkçe muhabiri Sinan Onuş ise bölgede basının ve halkın, maden ocağının girişinde temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'ndan uzak tutulduklarını aktardı.
Umutlar azalıyor
Enerji Bakanı Taner Yıldız, maden ocağında su seviyesinin mahsur 18 işçinin seviyesinin üzerinde olduğunu söylemişti.
Yıldız, "Zaman bu anlamda aleyhimize çalışıyor. Her geçen dakika, saat ümitlerimizin daha da azaldığı andır. Şu anda su seviyesi, işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki böyle bir gerçek var" demişti.
İstanbul'dan gelen "Ahtapot" isimli pompanın bir günde tahminen 3 bin ton suyu deşarj etmesi bekleniyor. Ancak madene sızan su durmadığı için ocaktaki suyun ne zaman biteceği kestirilemiyor.
'İş cinayetleri devam ediyor'
Öte yandan, Maden Mühendisleri Odası Ermenek'te meydana gelen kaza ile ilgili olarak "Soma'dan ders almadık, iş cinayetleri devam ediyor" yorumunu yaptı.
Bugün bir basın açıklaması yapan Maden Mühendisleri Odası'na göre faciaya, komşu madende biriken su neden oldu.
Uzman heyetinin tespitlerini kamuoyu ile paylaşan Maden Mühendisleri Odası, ocakta çalışan işçilerin genellikle çevre köylerden geldiklerini, sendikasız ve düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını bildirdi.
Yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Havza madenciliği yapılmadığı için, ocaklarda yapılan üretimle mücavir alanlarda daha önceki yıllarda yapılan imalatların birbirini nasıl etkileyebileceği bilinmeden planlama ve üretim gerçekleştirilmektedir. Ermenek'te meydana gelen kaza da havza madenciliği yapılmamasının bir sonucudur. Havza madenciliği, bir havzada bulunan madenlerin, bütüncül bakış açısı ile planlanması ve üretilmesi anlamına gelmektedir. Aynı havzada farklı firmaların, değişik ya da aynı zamanda yaptıkları planlama ve üretimi birbirlerinden bağımsız, habersiz, birbirlerini olumsuz etkileyebilecek şekilde yerine getirilmesi politikası sürdükçe Soma'da, Elbistan'da ve son olarak Ermenek'te yaşanan facialar gelecekte de yaşanabilecektir."
Maden Mühendileri Odası, kazada en büyük sorumluluğun, madencilik faaliyetlerine ilişkin tüm bilgileri toplayan ve tüm izinleri veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) olduğunu bildirdi.