Patronlar Başbakan Erdoğan'ı dinledi. Erdoğan hem Sezer'e hem de yargıya yüklendi.
Abone olTÜSİAD seçim öncesi parti liderlerini ağırladı. Swiss Otel'de TÜSİAD üyelerinin ilk konuğu Başbakan Erdoğan'dı.
Erdoğan'ın sözleri yine polemik konusu olacak. Özellikle yargı cephesinden tepki kaçınılmaz gibi gözüküyor.
YARGI TARAFSIZ OLSUN
Erdoğan "yargının tarafsızlığını istiyorum" dedi. Erdoğan'ın gündeme oturan sözleri şöyle:
"Yargı bağımsızdır. Ben yeni bir söylem getiriyorum: Yargının tarafsızlığını istiyorum. Bundan gücenenler olabilir.
Herkes için dokunulmazlıklar kaldırılmalı. Yargı dahil tüm dokunulmazlıklar kaldırılsın. Siyasetçinin dokunulmazılığı sadece Meclis'te var. Ama diğerleri için böyle bir şey söz konusu. Yaklaşımlar ideolojik. "
AZINLIĞIN ÇOĞUNLUĞA TAHAKKÜMÜ
Başbakan Erdoğan, konuşmasında cumhurbaşkanılğı seçimine de değindi. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusundaki kararlarının tartışılmasını değerlendiren Erdoğan, “Yeni dönemde en fazla oy alan 360 milletvekili çıkardı diyelim. Yine parlamentonun boşaltıldığını düşünün. Yine cumhurbaşkanı seçilemeyecek. Üç ay sonra yeniden seçime mi gideceğiz? Bu azınlığın çoğunluğa tahakkümü değil mi? Üç ayda bir yeni süreç başlatır, bunun bedeli ağır olur. En çok siz ödersiniz, dolayısıyla ülke öder” dedi.
Cumhurbaşkanı seçiminin millete götürülmesinin yeni bir durum olmadığını belirten Erdoğan “Bu konuda uzlaşma Meclis’te gerçekleşmedi. Parlamento bunu başaramamıştır. Yapılacak olan, ‘Buyrun millete gidelim’. Orada koltukları terk edecek kimse yok. Gidelim millite. Bu seçime bile bu iş yetişir. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer’in 15 günlük hakkı var, o hakkını kullanıyor. Acaba ‘Bu işi geciktirip nasıl erteleriz’ diye” diye konuştu.
SEZER MİLLETE GİDİLMESİNİ İSTEMİYOR
Cumhurbaşkanlığını çözüm makamı olarak gördüğünü söyleyen Başbakan “Bu işe objektif yaklaşılırsa yetişir. Demek ki, sayın Sezer de millete gidilmesini istemiyor. Belki o da 5+5’i istemiyor. Bu egemenliğin millete verilmesinden kaçmaktır. Zaman az değil, her şey hazır. Milllete gitmekten kaçmayalım. Bütün bunlar suları tersine akıtma gayretidir. Er geç dere yatağını bulacaktır” dedi.
‘TARİH 367 KARARINI ALANLARI YARGILAYACAK’
Anayasa Mahkemesi’nin toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiğine ilişkin kararını değerlendiren Erdoğan şöyle konuştu: “367 diye bir toplantı yeter sayısı Anayasa’da yoktur. Bu ülke bir filancanın söylediği üzerinden yönetilemez. Karara saygı duymak zorundayız ancak bunun üzerinde bal gibi de konuşulur. Kesinleşmiş bir karardır ve tarih bu kararı alanları yargılayacaktır.”
17 AYLIK HÜKÜMETLER
Demokratik istikrar olmadan ekonomik istikrar olmaz. Artık bunu yaşamayacağız. Bunun bedeli ne olursa olsun bedelini ödemeye hazır bir parti olarak yola çıkmış durumdayız.
14 kez genel seçim yapılmış. 1946'dan 2002'ye kadar erken 6 kez erken seçim olmuştur. Tam 45 hükümet kurulmuş. Hükümetin ortalama ömrü 17 ayda siz bu ülkeye ne verebilirsiniz. Kadroları bile tanıyamazsınız.
1983'ten bugüne kadar 15 hükümet kurulmuş. 5. yasama yılını dolduruyoruz. Meclis'i 3 Haziran'da tatile çıkarıyoruz. Bu nedenle erken seçim denilemez.
Pazartesi günü 165. Bakanlar Kurulu toplantısını yaptık. Bakanlar Kurulu'nun aylardır toplanamyordu. Hatta iki ortak yan yana geldiğinde zirve diye takdim ediliyordu. Bakanlar kuurulu hastanede mi evde mi toplanacağı tartışılıyordu.
Gitmediğim il kalmamıştır. En az iki ile gittim. 81 vilayeti Başbakan sıfatıyla dolaşan yok. Başbakan olarak en batısından en doğusuna kadar dolaşmış ziyaret etmiş kişiyim.
MİLLİ GELİR DÖRDE KATLANDI
Her alanda rekor kırdık. Kişi başına milli gelir 4 yılda ikiye katlandı. 180 milyar dolardı, şimdi 400 milyar dolar oldu. Rakam konuşuyor ben konuşmuyorum. Yatarak olmuyor. 2013 yılı hedefleri şimdiden belli. Zaaflarımızı değil imkanlarımızı konuşmlıyız. Türkiye'nin kaybedecek bir tek saniyesi bile yoktur.
MUHALEFET SEÇİMDE AB'Cİ KESİLECEK
AB ile 4 fasılda müzakereler başladı. 23 Temmuz'dan sonra AB'de çok kararlı atılımlar yapacağız. Türkiye'deki işlerin Dünyadaki konjöktörden kaynaklanıyor diyenlere seslenilyorum. Son 4 yılda dışarıda büyüme yüzde 3 bizde yüzde 7.3 oldu.
Türkiye borç yapısı bakımında birçok ülkeden iyi. Bunlar dünyada esen rüzgarlardan değil iç dinamikleriyle oluştu. AB ile ilişkilerde kırk yılda alınan mesafe de ortada. Son dört yılda alınan mesafede de.
Baş müzakerecim AB üyesi ülkeleri dolaşıyor. Ankara'da oturmuyor. Her hafta Bakanlar Kurulu toplantısının demirbaş maddesi AB olmuştur.
Muhalefetten bizi Avrupa'ya peşkeş çekiyorlar diyenler var. IMF'den borç almışlar ödememişler. İhracatın yüzde 75'i AB ülkelerine yapılıyor. Böyle ulusalcı yaklaşımla ülkeyi nereye taşırlar.
Kuru sıkı atıyorlar. Seçimler başlıyor. Hepsi AB taraftarı olacaklar. Milleti yanlış bilgilendiriyorlar.
DEMOKRASİNİN ARKASINDA DİMDİK DURALIM
Demokrasiye yönelik en ufak sori işarete, ocakların sönmesi, kepenklerien kapanması, kamyonların yolda kalmasıdır. Herkes demokrasinin arkasında kararlı bir şekilde durmalıdır.
ENFLASYON PATLAMADI ÇATLADI
Liradan altı sıfır attık. Karizma sahpleri enflasyon patlar dedi. Enflasyon patlamadı, halk diliyle konuşuyorum tam anlamıyla çatladı. Sabit kurun bedelini bu ülke ağır ödedi.
Öğrencisinin eline kitabını veremeyen zihniyetten bir şey beklenmez. Sosyal hukuk, laik ve demokratik bir devlet idealdir. Kanun değil hukuk devleti olmalıyız.