Uyum komisyonlarının çalışmalarıyla ilgili sunumu dinleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "çalışmalar Nisanda bitirilsin" talimatını verdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamındaki uyum düzenlemelerine yönelik 5 tane komisyon oluşturulmuştu.
Abone olÖnceki gün AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan uyum düzenlemeleriyle ilgili oluşturulan komisyon toplantısında ve son MYK’da çalışmalar değerlendirildi.
Her iki toplantıda da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Erdoğan’a uyum çalışmaları ile ilgili sunum yaptı.
Sunumu dinleyen Erdoğan, uyum çalışmalarının hazirana kadar bitirilmesi için çalışan komisyona, “Nisan ayında çalışmaları bitirin” talimatı verdi. Erdoğan, kamu reformu çalışmalarının ise mayıs ayında bitirilmesini istedi. Yerel yönetimler ile ilgili düzenlemenin de haftaya Meclis’e sunulması bekleniyor. Bu düzenleme ile yapılacak değişiklikler, 2019 Mart ayında yapılacak mahalli idareler seçimlerinde uygulamaya girecek.
5 KOMİSYON OLUŞTURULMUŞTU: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kapsamındaki uyum düzenlemelerine yönelik çalışmak üzere oluşturulan komisyon, ilk toplantısını 17 Ocak'ta yapmıştı. Bu kapsamda "Yürütmenin Yapılandırılması Komisyonu", "Kamu Personel Rejimi Komisyonu", "Yerel Yönetimler Komisyonu", "Siyasi Partiler ve Seçim Mevzuatının Uyarlanması Komisyonu" ve "Meclis İç Tüzük Komisyonu" isimleri altında 5 komisyon kurulmuştu.
CUMHURBAŞKANLIĞI VE BAŞBAKANLIK TEŞKİLATLARI YENİ SİSTEME UYGUN HALE GETİRİLECEK
Yürütmenin Yapılandırılması Komisyonu Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık teşkilatlarının yeni sisteme uygun hale getirilmesi ve bakanlıkların yapılandırılmasına ilişkin, Kamu Personel Rejimi Komisyonu ise üst düzey kamu görevlileriyle ilgili prosedürler, atama, kurumlar arası geçişler, görev yetki ve sorumluluklarıyla ilgili çalışmalar yaptı.
CUMHURBAŞKANI SİSTEMİNE UYGUN HALE GETİRİLECEK
Yerel Yönetimler Komisyonu ise belediyeler, il özel idareleri ve muhtarlıkların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile uyumuna dönük çalışma yaparken yeni sistemin amaçlarına engel mevzuatın ayıklanması ve ihtiyaç duyulan mevzuatın formüle edilmesi üzerinde durdu.
Siyasi Partiler ve Seçim Mevzuatının Uyarlanması Komisyonu da yeni sisteme göre tüm seçim mevzuatını gözden geçirirken, Meclis İçtüzük Komisyonu ise yeni sistemde TBMM çalışmalarını ve ilişkileri düzenleyen yeni içtüzük üzerinde çalıştı.