BIST 8.711
DOLAR 34,26
EURO 37,16
ALTIN 3.008,95
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan şövalyelik yaptı

Papatya falları açıldı, Erdoğan hedef tahtasına oturtuldu. Başbakan'ın köşk taktiği gerçekte "şövalyelik" üzerineydi;

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "sabredin" deyip Köşk adayını son ana kadar sakladı. Medya bastırdıkça o sustu, Baykal vurdukça yanıt vermedi. Peki ama Erdoğan neden böyle yaptı? Köşk stratejisi neydi.

Grup toplantısında dudaklarından dökülen şu sözler bunu açıklıyor; "Ben en baştan beri kimin aday olacağına karar vermiştim ama, yıpranmasın diye açıklamadım.”

Bu sözlerin anlamı şu; Erdoğan Gül için tüm eleştirilere göğsünü siper etti, Köşk tartışmalarının kendi üzerinden yürümesini sağlayıp, onu yıpranmaktan korudu. Yani Erdoğan "Şövalyelik" yaptı... Abdullah Gül zarar görmesin diye gönüllü "paratoner" oldu...

Bu stratejiyi medyadan bir isim bildi. Aksiyon yazarı Ahmet Taşgetiren. Geçen hafta tam da bunları yazmıştı Taşgetiren; "Erdoğan'ınki şövalyelik, Köşk adayı Abdullah Gül" tespitini yapmıştı.

Demişti ki Taşgetiren; "Erdoğan, son gün adayını açıklayacaktır. Bu isim Abdullah Gül'dür. "  Son günü bilemese de adayı tahmin etti. Daha önemlisi Erdoğan'ın stratejisini çözdü. Adını koydu; "Şövalyelik"

Necip Fazıl Kısakürek "Şövalyelik"i şöyle tanımlıyordu; "Bir tür mertlik, yiğitlik, bazı tehli­keleri birebir göğüsleme... " Ahmet Taşgetiren'e göre Erdoğan'ın yaptığı da bu...

Ahmet Taşgetiren temel dayanaklarını da şöyle sıralamıştı:
Tayyip Erdoğan iki şey yaptı:
Bir: Adayı açıklamadı. Kendisinin aday olarak görülebileceğini, gözlerin kendisi üzerinde odaklaşacağım bildiği halde adayı açıklamadı.
İki: Bu sebeple bütün tepkileri kendi üzerinde topladı.

Bence şövalyelik burada başlıyor. Kendisini boy hedefi haline getirmek ve başka hiç kimsenin isminin yıpranmasına imkân vermemek. Bu başarılmış gibidir."

Ahmet Taşgetiren bu önemli tespitin ardından Erdoğan'ın Başbakanlığın icra makamı olarak daha önemli olacağını algıladığı yazmıştı. Ayrıca genel seçimler de Köşk kadar önemliydi. Bu noktada da Erdoğan'ın güçlü hitap yeteneğine ve halkı ateşleyen konuşmalarına ihtiyaç vardı. İşte tüm bu nedenlerden Erdoğan "paratoner" görevini üstlenip, Şövalyelik yapıyordu. Herşey Abdullah Gül içindi... Ve dediği çıktı; Erdoğan Gül'e şövalyelik yaptı.//