BIST 10.873
DOLAR 32,64
EURO 35,33
ALTIN 2.474,10
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan sivil Anayasa için tarih verdi!

Başbakan Erdoğan Türkiye'nin yeni Anayasa'ya kavuşmasını istediği tarihi açıkladı...

Abone ol

İNTERNETHABER/ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni Anayasa için ilk kez tarih verdi ve "Sivil Anayasa'yı 2012'nin ilk yarısı içinde bu işi bitirelim istiyoruz" dedi.

BDP ile görüşme yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise Erdoğan, "Önce yemin edip, grup kursunlar" şartı koştu.

Başbakan Erdoğan, Makedonya'ya gidişi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, BDP'nin Meclis'e dönmesini ilişkin yaptığı değerlendirmede "BDP'nin de Meclis'e geleceğini söylemiştim. Aynı şeyi CHP için de söylemiştim" dedi.

ERDOĞAN'DAN MEDYAYA SİTEM

Gazetecilerin PKK terör örgütünün saldırılarını artırdığı ve 12 öğretmenin de kaçırılmasına ilişkin sorularına ise Başbakan Erdoğan'ın yanıtı sitem dolu oldu:

"Benim sizlerden ricam şudur. Bu işleri ne kadar biz yazılı ve görsel medyada fazla tutarsak terör örgütünün propogandasını o kadar fazla yaparız. Bizde bu konuda iş yapmaya, netice almaya çalışalım."

ANAYASA GÖRÜŞMELERİ

Başbakan Erdoğan, sivil Anayasa çalışmalarına ilişkin görüş alışverişlerinin de sürdüğünü ve bu kapsamda heyetlerinin bugün CHP ile biraraya geleceğini anımsattı:

"Meclis'te grubu olanlarla ilk etapta adım attık. ABD seyahati dönüşünde bir şey söyledim. 'Terörle mücadele siyasi kurumlarla da müzakere' dedim. Çünkü neyin olacağını biz biliyoruz, kestiriyoruz.

BDP'YE KAPILARI ARALADI

Erdoğan, dün Meclis'e dönüş kararı alan BDP'yle görüşme yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorulara ise şu yanıtı verdi:

"Yemini ettikten sonra gruplarını oluşturmaları halinde 3. bir grup parlamentoda oluşursa 5'li heyetimiz onlara da randevu mektubunu yazar. Randevu vermeleri halinde heyetimiz onları da ziyaret eder. Meclis'in açılmasıyla birlikte yoğun bir şekilde buna odaklanacağız ve süratle de 2012'nin ilk yarısı içinde bu işi bitirelim istiyoruz."

PARLAMENTO DIŞI PARTİLERDE SÖZ SÖYLEYECEK

Erdoğan, yeni Anayasa çalışmalarında toplumu her katmanını görüşlerinin yansıyacağı bir Anayasa metni hazırlamak istediklerini vurguladı:           

Erdoğan Makedonya yolcusu
Erdoğan, açıklamalarının adından özel uçak ANA ile 10.15'te Makedonya'ya gitti. Başbakan Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve bir grup milletvekili eşlik ediyor.

"Grubu olan partilerle uzlaşma komisyonu oluşturulacak. Bu çalışmalarda Meclis Başkanı'nın riayesetinde sürdürülecek. Bu konuda akademisyenlerden tutun, medya, STK, ve vatandaşımıza varıncaya kadar, bunun yanında parlamento dışı siyasi partileri de görüşme kapsamında değerlendirecektir. Onlardan da istifade edilmesinde büyük fayda vardır. Ama halkın ne dediği noktasında onların düşüncesini almak, bu bizim için bir mutfak çalışmasıdır. Her siyasi partinin de yapacağına inanıyorum. Bu çalışmalar komisyonun ortak havuzunda bütünleşirse, orada asgari müşterek aramamalıyız Bu artık sivil bir anayasa olmalı."

"DEVLET OLARAK GEREKLİĞİ DESTEĞİ VERECEĞİZ"

Başbakan Erdoğan, "Mavi Marmara'ya saldıran askerlerin kimliklerinin tespit edildiği yönünde haberler var. Bu Türkiye açısından soruşturmayı nasıl etkiler?" diye sorulması üzerine ise şunları söyledi:

"Bunların hepsi, Uluslararası Ceza Mahkemeleri'nden, Lahey Adalet Divanı'na varıncaya kadar bütün bu mahkeme süreçleri ile ilgili konular olacak. İsrail'in sıkıntısı zaten buralardan geliyor. Şu andaki gerek özür konusu, gerek tazminat konusu, gerekse ambargonun kaldırılması noktasındaki tutarsızlıkların arkasında biraz da bu tür yaklaşımlar yatıyor. Biz, şehitlerimizin uluslararası mahkemelerde olsun, uluslararası süreç içerisindeki atılması gereken adımlarda olsun her an yanında olacağız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak gerekli desteği vereceğiz. Rafa koymamız söz konusu değil"