BIST 10.023
DOLAR 35,43
EURO 36,54
ALTIN 3.055,85
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan sınıra özel ordu kuracak

Başbakan Erdoğan dünkü liderler buluşmasında DSP Lideri Türker ile neler konuştu? İşte o konuşmanın özeti;

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'liderler buluşması'nın startını verdi. İlk durağı da DSP Lideri Masum Türker oldu. Erdoğan ve Türker'in ana gündemi referandum ve terördü. Ancak bu buluşmada sadece 'terör'e ağırlık verildi.

Türker’in referandumda "hayır" diyeceğiz sözü dışında, konuşmalar hep terörle ilgili oldu.

Bu görüşmenin ana başlıklarını köşesinde derleyen Milliyet yazarı Fikret Bila, iki liderin de 'terör' konusunda verdiği mesajları özetledi.

SINIRA PROFESYONEL ORDU HAREKATI

Başbakan Erdoğan 'termrle mücadele' konusunda dört mesaj verdi;

1- Sınıra profesyonel ordu: Sınır boyları profesyonel orduya emanet edilecek. Özel olarak eğitilecek timlerden oluşacak bu ordu sınır boylarını koruyacak ve dağlarda gezecek. Bu birliklere alınacak olanlar 5-10 yıl sadece bu görevi yapacaklar. Sonrasında ise kendilerine tazminat ödenecek ve kamuda iş verilecek.

2- İnsana dayalı istihbarat: Teknolojik istihbaratın çok iyi olduğu, ancak insana dayalı istihbaratta bazı eksiklikler bulunduğu saptandı. Bu itibarla önümüzdeki dönemde insana dayalı istihbarata ağırlık verilecek. İstihbarat paylaşımı devam edecek, kendi istihbaratımız geliştirilecek.

3- Askerlerin talepleri: Terörle mücadele konusunda bugüne kadar askerin istediklerini hep yaptık. Bundan sonra gelecek taleplerini de karşılayacağız.

4- 150 yeni karakol: TOKİ, askerlerin istediği yerlere yeni karakolları hızla inşa ediyor. 150 karakol kısa sürede tamamlanıp teslim edilecek.

JİTEM GİBİ OLUŞUMLARA İZİN VERİLMELİ

DSP Lideri Masum Türker'in ise Başbakan Erdoğan'a verdiği mesajlar dikkat çekiciydi;

1- Özel birlikler: Profesyonel ordu kurulurken, bu ordunun hukuk içinde hareket etmesine önem verilmeli. "JİTEM" gibi oluşumlara izin verilmemeli.

2- Elektronik duvar: Sınırın kritik bölgelerine elektronik veya fiziki duvar örülmeli. Geçişler önlenmeli. Bu konuda kanun teklifimiz dikkate alınmalı.

3- Ergenekon soruşturması: Ergenekon soruşturmaları ve davasının terörle mücadele azmini zedelemesine yol açan uygulamalara son verilmeli. Geçen gün mahkemeye geç gelen üsteğmen, hâkimin neden geç kaldığı sorusuna ‘çatışmadan geliyorum’ yanıtını vermişti. Bunlar unutulmamalı.

4- OHAL olmaz: Kesinlikle Olağanüstü Hal (OHAL) yeniden getirilmemeli. Bu yönetim tarzının PKK'ya yaradığı unutulmamalı.

5- NATO ve BM olmaz: Kuzey Irak’a NATO veya Birleşmiş Milletler (BM) gücü getirilmesi önerilerine karşı durulmalı. Böyle bir gelişme, Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanmasına engel olur.

6- 51. madde: Türkiye, Güvenlik Konseyi geçici üyesi olduğunu da unutmamalı ve BM’nin 51. maddesinin tanıdığı sınır ötesinde takip hakkını kullanmalı.

7- Güvenlik bütçesi: Terörle mücadele için ek olarak özel bir güvenlik bütçesi oluşturulmalı. Yeni karakolların inşasında böylece bütçe, kaynak sorunu yaşanmasının önüne geçilmeli.