BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Obamaya neler söyledi?

Başbakan Erdoğan önce İran ile ardından da İngiltere ile telefon görüşmesi yaptı. Her iki lidere de İsrail'in olumsuz tavrı anlatıldı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıyla ilgili olarak İngiltere Başbakanı David Cameron ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile bir telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan son görüşmesini ABD Başkanı Barack Obama ile yaptı.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğan bugün saat 18.00'de Cameron ile telefonla bir görüşme yaptı.

Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yönelik İsrail saldırısının ele alındığı görüşmede Başbakan Erdoğan'ın, İngiltere Başbakanı Cameron'a, 32 ayrı ülke vatandaşının katıldığı yardım girişimi ve İsrail saldırısıyla ilgili son gelişmeleri paylaştığı kaydedildi.

Açıklama şöyle: "Başbakan Erdoğan, İsrail'in bu tür hukuk-dışı davranışlarının artık daha fazla cesaretlendirilmemesi gerektiğini; aksi takdirde benzer devlet terörü uygulamalarının yaygınlaşacağını belirterek, 'İsrail BM kararlarını uygulamamayı alışkanlık haline getirmiştir. Uluslararası toplumun bunun önüne geçmesi gerekir' ifadelerini kullanmıştır.

İngiltere Başbakanı Sayın Cameron da Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yönelik İsrail saldırısını kınadıklarını vurgulayarak, özellikle can kaybından dolayı büyük üzüntü duyduklarını, bu nedenle de ülke olarak dün alınan BM kararına tam destek verdiklerini ifade etmiştir."

Ahmedinecad ile görüşme

Bu arada Erdoğan, konuyla ilgili olarak İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile de telefonla görüştü.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile saat 19.00'da bir telefon görüşmesi yaptı.

Ağırlıklı olarak Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik İsrail saldırısının ele alındığı görüşmede Başbakan Erdoğan'ın, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'a, "uluslararası camianın, İsrail'in bu tür hukuk-dışı davranışlarına daha fazla göz yumulmayacağını açıkça göstermesi gerektiğini" vurguladı ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere bütün uluslararası zeminlerde Türkiye'nin bu konunun takipçisi olacağını ifade ettiği bildirildi.

Açıklamada, Ahmedinecad'ın da "uluslararası topluma bu bağlamda büyük sorumluluk düştüğünü, İran'ın bu konuda üstüne düşen her şeyi yapmaya hazır olduğunu" dile getirdiği kaydedilen açıklamada, Ahmedinecad'ın "İran halkının ve şahsının kardeş Türk halkının üzüntüsünü ve hissiyatını tümüyle paylaştıklarını, bu konuda atılacak her adımı içtenlikle destekleyeceklerini" vurguladığı belirtildi.

Beyaz Saray cephesi
Beyaz Saray'dan da görüşmeyle ilgili olarak yazılı bir açıklama geldi. Açıklamaya göre, Obama, Erdoğan'a, Gazze'ye gitmek için yola çıkan Türk bayraklı gemiye İsrail ordusunun operasyonu sonucunda meydana gelen can kayıpları ve yaralanmalardan ötürü derin üzüntülerini iletti.

Başbakan Erdoğan'a, olayda hayatını kaybedenler ve yaralananların yanısıra tüm yolcular ile gemilerin salıverilmesine yardım etmek için İsrail ile yakın istişare içinde çalıştıklarını ifade eden Obama, "trajediyi çevreleyen gerçeklerin güvenilir, tarafsız ve şeffaf bir şekilde soruşturulmasına ülkesinin desteğini" dile getirdi.

Obama, İsrail'in güvenliği zayıflatılmadan, Gazze halkına insani yardımların sunulmasının daha iyi yollarının bulunmasının önemini belirtti. Görüşmede, genel durumu çözmenin yolu olarak, bağımsız, bitişik ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir Filistin devletini tesis eden kapsamlı bir barış anlaşmasının öneminin altını çizen Obama, ülkesinin, daha istikrarlı ve güvenli bir Ortadoğu'da çıkarı olan Türkiye, İsrail ve diğerleriyle yakından çalışarak bu hedefin başarılmasına yönelik devam eden bağlılığının önemini vurguladı.

Obama ile görüşme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesi sona erdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in bölge barışına bugüne kadar en büyük katkıyı yapan bölgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, iki lider arasında 1 saat süren görüşmede Başbakan Erdoğan'ın Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail saldırısı hakkında bilgi vererek, olayın cereyan tarzı ve Türkiye için önemi hakkındaki düşüncelerini açıkladığı bildirildi.

İsrail saldırısının kabul edilemez bir hukuk dışılık ve uluslararası teamüle aykırı bir faaliyet olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, kısa zamanda öldürülen Türk vatandaşlarının cenazelerini, yaralıları ve gönüllüleri ile yardım faaliyeti içindeki gemilerin serbest bırakılarak Türkiye'ye iadesini, Gazze'ye uygulanan ambargonun bir önce kaldırılmasını istediği belirtildi.

Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın, Akdeniz'de gerçekleşen saldırının sadece Türkiye ile İsrail arasında değil, İsrail ile 32 ülke arasında, dolayısıyla bütün dünyayla olduğunu ifade ederek, "İsrail bölge barışına bugüne kadar en büyük katkıyı yapan bölgedeki tek dostunu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Önümüzdeki günlerde atacağı adımlar, bölgedeki konumunu belirleyici olacaktır" dediği bildirildi.

ABD Başkanı Barack Obama ise konuşmasına, İskenderun'da askeri birliğimize teröristlerce yapılan saldırı ile Gazze'ye yardım götüren gemilerde hayatını kaybeden Türk vatandaşları için üzüntülerini belirterek, şehit aileleri ve Türk milletine en derin taziyelerini ileterek başladığı bildirildi.

Açıklamada, Başkan Obama'nın, Türkiye'nin Gazze'ye yardım konusu ve müteakip gelişmelerle ilgili hissiyatını çok iyi değerlendirdiğini, nitekim BMGK kararına katılarak bunu gösterdiğini belirterek, "Bu konunun uluslararası hukuka ve Türkiye'nin beklentilerine en uygun şekilde bir çözüm için yoğun çaba gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz. Türkiye ile ABD'nin bölge barışı için bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da çok yakın ilişki içinde olacaklarına inanıyorum. Bölgeyle ilgili diğer konuları Toronto'da yapılacak G-20 toplantısında sizinle yüz yüze, ayrıntılı olarak görüşmek istiyorum" ifadelerini kullandığı bildirildi.