Obama-Erdoğan zirvesinin ana gündem maddesi terör olurken, Başbakan Erdoğan'ın Obama'dan 4 talebi oldu.
Abone olBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arap Baharı turunun ardından, Türkiye'ye sağladığı diplomatik üstünlüğü cebine koyarak New York'e geldi. ABD Başkanı Barack Obama ile biraraya geldi. Merak edilen ise Erdoğan ile Obama'nın neler konuştuğu oldu? İki Başkan arasında geçen zirvenin ana gündem maddesi terördü.
Türk tarafı planladığı bütün dosyaları açtı ve üzerinde söylemek istediğini söyledi. Onun dışında Başbakan Erdoğan'ın, Obama'dan teröre karşı 4 talebi oldu.
Bunlardan en önemlisi; 'Irak'tan çekilirken teröristlerin eline geçmemesi için silahların bırakılmaması'...
Diğerleri ise;
- Anlık istihbaratın güçlendirilerek sürmesi,
- Türkiye-ABD-Irak üçlü mekanizmasının devamı,
- 2007'deki model ortaklığın teyid edilmesi...
Peki daha neler konuşuldu bu ikili zirvede? Star gazetesi yazarı Mustafa Karaalioğlu, şöyle kaleme aldı;
(...) Görüşme başladığında Obama, aynı gün gerçekleşen Siirt'teki saldırıyı henüz öğrenmemişti. Bu dosyada, işbirliği ve başta anlık istihbarat olmak üzere o işbirliğini güçlendiren bütün hususlar teyid edildi. Türkiye, ABD'ye bir talepler listesi de verdi. Başbakan daha önce, ABD Başkanı'na insansız hava aracı predator uçakların Türkiye'ye verilmesi için yeni bir Kongre kararına ihtiyaç olmadığını söyleyeceğini açıklamıştı, bunu da söyledi. Bu uçakların gerekirse kiralanabileceği de belirtildi.
OBAMA'YA FİLİSTİN SÖZÜNÜ HATIRLATTI
İki ülke arasında bir çok konuda fikir birliği hakim. Ama her konuda aynı iyimserlik yok elbette. İki liderin görüşmesinde gündeme gelen Filistin'in devlet olarak tanınma meselesinde olduğu gibi. Başbakan Türkiye'nin, tanıma lehindeki tavrını açıkladıktan sonra Obama'ya "hoş" bir sürpriz yaptı. ABD Başkanı'nın geçen BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın "Filistin bağımsız devlet olmalı" bölümünü satır satır okudu ve bugün neden o noktada olmadığını sordu. Obama konuşmayı dinledikten sonra, "Hala sözümdeyim ancak bugün gerçekleşecek tanımanın sorunu çözeceğine inanmıyorum. Belki kısa vadede çözüm gibi görünebilir ama zaman geçince sorun yine ortada kalır" dedi. Bu noktada iki lider, BM'den Filistin için hangi sonuç çıkarsa çıksın Filistin ile İsrail arasındaki müzakerelerin teşvik edilmesi konusunda mutabakata vardı.
SÖZ DİNLEMEMENİN BEDELİNİ ÖDÜYOR
Başbakan, Obama'ya, Esad yönetiminin Türkiye hakkında aleyhte kara propaganda yaptığını anlattı. Obama'ya, "Halkına silah sıkan bir yönetim benim için bitmiştir" diyerek ilkesel tutumunu belirtti. Basının önüne çıktığında ise, "Artık Suriye yönetimiyle (yani Esad'la) görüşmem" diyerek son noktayı koydu. Hatay'daki mülteci kampına gideceğini açıklayarak da o noktayı Şam'ın görebileceği şekilde büyüttü. Başbakan Erdoğan-Obama görüşmesinin en önemli sonucu Suriye konusudur. Şam yönetimi, Ankara'nın dost uyarılarına kulak asmayarak kendi sonunun başlangıcını kendisi tayin etti. Açık ve dramatik ifadeyle, Esad'ın kalemi kırılmış oldu. Türkiye, birçok defa Suriye yönetimine halka karşı şiddet kullanmaması ve acil olarak reformları gerçekleştirmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.
SURİYE İÇİN GERİM SAYIM BAŞLADI
Gelelim, Erdoğan-Obama görüşmesinin en önemli sonucuna... Başbakan, Libya dönüşü uçakta, "BM sonrası Suriye konusundaki kararımızı vereceğiz" demişti. Kararını, dönüşü beklemeden verdi. Obama ile görüşmede Suriye yönetimine güveni kalmadığını söyledi. Ki, muhatabı da aynı noktada bulunuyor. Bu mutabakatın üzerine Suriye'ye uygulanacak yaptırımlar konuşuldu ve bu konuda Türkiye'nin önerdiği yöntemin öne çıkacağı anlaşılıyor. Yine de Ankara'nın ilk kez Şam'a yaptırım uygulamaktan bahsettiğine dikkat çekmek gerekiyor.