BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Müsiadda konuştu

Başbakan Erdoğan, MÜSİAD'ın 15. Olağan Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, artık yere sağlam basan bir Türkiye olduğunu belirterek, ''Türkiye'yi değiştiriyoruz, dönüştürüyoruz, yatırım yapar hale getirdik'' dedi.

Erdoğan, Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirilen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 15. Olağan Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı.

Türkiye'nin ne kadar zorlu bir yoldan geçerek bugünlere ulaştığını, en çok bu genel kurulda bulunanların bildiğini ifade eden Erdoğan, ekonomik ve siyasi krizlerin, istikrarsızlık ve belirsizliğin toplumun tüm kesimlerini etkilediğini, ancak bu tür dönemlerde özellikle sanayici ve işadamlarının acı tecrübeler yaşadığını ve ağır bedeller ödemek zorunda kaldığını anlattı.

Erdoğan, 3,5 yıl öncesine kadar işadamları ve sanayicilerin bu tür toplantılarda sorunlarını dile getirdiklerini ve genellikle de ancak kendi aralarında konuşabildiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Türkiye'de zemin hazırlanmış, temel atılmış, artık bina sağlam bir temel üzerinde yükselmeye başlamıştır. Türkiye 30 yılı aşkın bir süre boyunca belirsiz ve yüksek enflasyonu sorunlar listesinin ilk sırasına koyuyordu. Enflasyon yüzde 70'ten yüzde 60'a düşerse, buna  hep birlikte seviniyorduk. Nereden nereye... Şimdi, enflasyon 7,7. Bu ne zaman 7,5'e, 7'ye düşecek bunu konuşuyoruz. Enflasyon 'binde 2 mi, binde 3 mü arttı?', bunu takip ediyoruz.

Yüzde 5 bin, 6 bin, 7 bin hatta 8 bin oranında faiz oranlarını görürdük. Bugün ise 'Merkez Bankası faiz oranlarını çeyrek puan düşürecek mi,  düşürmeyecek mi?' onu konuşuyoruz. Göreve geldiğimizde yüzde 69 nominal faiz vardı, bugün yüzde 13,5'e düştü. Nereden nereye...''

Türkiye'nin ihracatta, büyümede, özelleştirmede, borç gerçekleşmelerinde, uluslararası doğrudan yatırımlarda kendi ile yarışır hale geldiğini belirten Erdoğan, 20-25 milyar dolarlık ihracat rakamından 73 milyar dolara ulaşıldığını, şimdi hedefin daha da ileriye gitmek olduğunu söyledi.

''Şimdi kendi rekorlarımızı kırmanın gayreti içindeyiz'' diyen Erdoğan, 2.500 dolar olan milli geliri 2005 yılı sonu itibarıyla 5.008 dolara çıkardıklarını anlattı.

Toplam milli gelirin ise 180 milyar dolardan 360 milyar dolara ulaştığını kaydeden Erdoğan, satın alma paritesinde ise 8 bin 435 doların yakalandığını ifade etti.

KÖYLERİN YOL VE SU SORUNU

Başbakan Erdoğan, Türkiye ekonomisinin sürekli büyüyen bir yapıya kavuşturulduğunu ifade ederek, bunların 4 yıl önce söylendiğinde hayal gibi geldiğini dile getirdi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''4 yıl önce 'Türkiye'de GSMH ve borç stoku Maastricht kriterlerini yakalayacak' deseydik, 'Hadi canım sen de' cevabını alırdık. Enflasyonu 2 yılda tek haneli rakamlara indirme hedefine ulaşmanın mutluluğu içindeyiz. Türkiye artık dünyanın 17. ekonomisi sırasına yükseldi. Faizleri, Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin tarihindeki en düşük seviyelerin bile altına çekeceğiz. Bunda kararlıyız, başaracağız. 'Paradan 6 sıfır atacağız' dediğimizde
'hayalperest' dediler. O gün bunları dile getirdiğimizde hayal gibi görünüyordu. Hedeflerimizi gerçekleştirdik.

'Bu ülkenin bütün tıkalı yollarını açacağız' dedik ve açtık. 'Şehirleri yeniden imar ve inşa edeceğiz' dedik, şehirler yeniden imar ve inşa oluyor. Köylerin yol ve su sorununu 2007 yılı sonuna kadar ortadan kaldıracağız. Bunun için 2 katrilyon lira ayırdık.''

Erdoğan, çalışanların yıllardır ödenmeyen zorunlu tasarruf  kesintilerini ödediklerini de anımsatarak, işçi ve memurdan toplanan 14,5 katrilyon liranın sahiplerine bu iktidar tarafından ödendiğini ve son taksitin Haziran ayında yatırılacağını anlattı.

''MERKEZ BANKASI'NIN IMF'YE BORCU YOK''

Başbakan Erdoğan, konuşmasında, İmarzedelere 8,5 katrilyon liranın bu hükümetçe ödendiğini de ifade ederek, o dönemde Türkiye'nin IMF'ye 24 milyar dolar borcu bulunduğunu, şu an bunun 13,5 milyar dolara düştüğünü anlattı.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Göreve geldiğimizde Merkez Bankası'nın kasasında 20 milyar dolar vardı. Bunun 16 milyar doları işçi döviziydi, 1 milyar doları IMF borcuydu. Şimdi Merkez Bankası'nın kasasında 58 milyar dolar var. Merkez Bankası'nın IMF'ye borcu yok. İşçi dövizi 17 milyar dolar. 41 milyar doları Merkez Bankası'na ait. Ulusal bankalarda da 28 milyar dolar var. Rezervimiz bu. Artık yere sağlam basan bir Türkiye var. Nereden nereye...''

Ulusal bankaların o dönemde bu ülkeye ödettiği bedelin faizsiz 46 milyar dolar olduğunu dile getiren Erdoğan, ''Bu yüklerin de altından biz kalktık. Türkiye'yi değiştiriyoruz, dönüştürüyoruz, yatırım yapar hale getirdik. İlk yıl 5,5 katrilyon lira, ikinci yıl 6,5 katrilyon, geçen yıl 10 katrilyon, bu yıl 15 katrilyon... Bu arada da enflasyon sürekli düşüyor'' şeklinde konuştu.