BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,84
ALTIN 2.820,96
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan: Meydanlar benim için en büyük anket şu anda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuk olduğu televizyon kanalında soruları yanıtladı. Erdoğan, 31 Mart seçimlerine ilişkin yaptığı açıklamada "Meydanlar benim için en büyük anket şu anda, bu şekilde yola devam ediyorum.'' ifadelerini kullandı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı canlı yayında gündemi değerlendirdi. Anket sonuçlarında ciddi manipülasyonlar olduğunun altını çizen Erdoğan kendisi için en büyük anketin meydanlar olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı, son günlerde sıklıkla tartışılan yeni parti kurulacağı yönündeki iddialara ise ''Ayrılanlarla tekrar beraber yürümek mümkün değil.'' diyerek cevap verdi. Öte yandan Erdoğan başta S-400'ler olmak üzere dış politikaya ilişkin de çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV-Star TV ortak canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Programın başında, doğum gününe özel bir klibin izletildiği Erdoğan, bu güzel çalışmanın kendisini duygulandırdığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. "Meydanlar benim için en büyük anket şu anda, bu şekilde yola devam ediyorum. En büyük anket 31 Mart. 31 Mart'ta şaşmayacak bir anket var." diyen Erdoğan, anketlerde ciddi manada manipülasyonlar olduğunu belitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

''Çalışırsanız olur. Çalışmadan halkınızla beraber o dili kullanmadıktan sonra, gönül dilini kurmadıktan sonra bir yere varmanız mümkün değil. Eğer meydanların dilini yakalamak istiyorsanız meydanlara çıkmalısınız. Sosyal medya ve televizyonun hepsinin bu işte payı var ama meydanların durumu farklı. Halkımın yaklaşımını görüyorum. En büyük zevki meydanlarda alıyorum.''

"Dava adamı olamayanla bir yere gidilmez"

Bazı yerlerde adaylıkları iptal edilenler o süreci takip etmek durumunda olan partiler var. Benim partimin içinde herhangi bir sıkıntı yok. Gece gündüz çalışmalarımızı yürüttük. Seçim zamanlarında gönlü kırılanlar tabi oluyor. Bir siyasi partide size makam mevki verilirken her şey güzel, verilmediği zaman her şey tü-kaka olmaz. Dava adamı olamayanla bir yere gidilmez. Türkiye'de sayısal olarak en fazla üye sahibi olan parti biziz. Bizim 10 milyonun üzerinde üyemiz var. Örgütlenme ağımız çok iyi. Cumhur İttifakı olarak bir hamlemiz var. Sayın Bahçeli ile irtibatlarımızı sıkı tutuyoruz. Cumhur İttifakı herhangi bir sıkıntı olmadan yoluna devam ediyor. 

Burhanettin Kocamaz'ın aday olamaması

Değerlendirmeyi il seçim kurulu yaptı. Bir siyasi partiden müracaatını yapan oradan aday olamayan, bir başka partiden aday olamaz hükmünü verdi. Şimdi YSK'ya müracaat edeceklerdir. Nihayi karar YSK'nındır. Bu süreç onların sorunudur, bizim değil. 

"Meydanlar benim için en büyük anket"

Anketlerde ciddi manada manipülasyonlar var. Biz en az 3 anket firmasıyla çalışıyoruz. Güven noktasında güven vermiyor. Birini diğeriyle check ederken açık ara bir tutarsızlık oluyor. Meydanlar benim için en büyük anket. En büyük anket tabi 31 Mart. 31 Mart'ta şaşmayacak bir anket var. Halkıma güveniyorum. 

Yerelde de beka sorunu

Beka sorununu sadece genel seçimlerde değerlendirip ele alamayız. Yerelde de bir beka sorunu söz konusudur. Bizim şu anda yereldeki beka sorunumuzun neticesi 31 Mart'tır.

"Kayyumlarla doğuyu çukurlardan kurtardık"

Güneydoğudaki şehirlerimizde PKK'lıların kazdığı çukurları nereye saklayacaksınız. Biz kayyumlarla bir mücadele verdik ve gönderilen paralar yerlerini buldu. Diyarbakır'ı bu çukurlardan kurtardık. 4 gidiş, 4 geliş yollar. Aynı şey Şırnak, Nusaybin, Hakkari, Van'da... Hepsi bizim oralara atadığımız kayyumlarla yapıldı. Kayyumlar atanmasaydı benim Kürt kardeşlerim oralarda rahat yaşayamayacaktı.

Sezai Temelli hakkında soruşturma açıldı

Bunlar yine uzaktan kumandalı şekilde Kürt kardeşlerimizi tehdit ediyorlar. Bir eş başkan Kürdistan'dan bahsediyor. Türkiye'de Kürdistan diye bir bölge yok. Zaten kendisiyle ilgili bir soruşturma ve suç duyurusu yapıldı. Sen nasıl olur da benim ülkemi bölersin. Kürdistan açlığın varsa Irak'ın kuzeyinde Kürdistan var. Buyur oraya git. Bizde bölge olarak böyle bir bölge yok. Her taraf Anadolu toprağıdır. Bu ülke Türkiye'dir. Bu ülkeyi bölmeye, parçalamaya hakkınız yoktur. YPG/PYD, FETÖ, DEAŞ hepsi bunları yapmaya çalıştı. 

"Daha önce parti kuranlar oldu ama akıbetleri belli"

AK Parti olarak biz olaya parti olarak değil dava olarak bakıyoruz. Dava adamının davaya ihaneti olmaması lazım. Senden alıp görevi başkasına verelim dediğimiz anda eyvallah dersin. Bu şekilde yürütülürse bu işte başarılı olunur. Ayrılanlar oldu. Bu ayrılanlar bir daha onlarla beraber yol yürümek mümkün değil. Biz bunları kovmadık, gidin demedik. Bizim tek bir gayemiz var. Millete hizmet eden hiçbir zaman hezimete uğramaz. Bu uğurda dava arkadaşlarımızla yola devam ediyoruz. Şu anda Meclis Başkanlığına Mustafa Şentop geldi. Daha önce Meclis Başkan vekiliydi. Mustafa Şentop beyin yerine Süreyya Bilgiç'i oraya getirdik. Parti kuracaklarmış, şu olacakmış bu olacakmış, daha önce kuranlar oldu ama akıbetleri belli. Türkiye'deki partilerde en çok iç hareketliliği olan parti bizim partimizdir. Bizde tasfiye olmaz, bizde bayrak yarışı olur ve biz bugüne kadar kimseyi tasfiye etmedik.

Tanzim satışlar

Ortaya simsarlar çıktığı zaman simsarları tasfiye görevi devletindir. Bizim adımımızda ana başlık sosyal devlet sorumluluğunu yerine getiriyoruz. Domates, biber, bakliyat bütün bunlar üzerinden bize kalkıp da bize operasyon çekmeye kalkışanlara karşı tedbirlerimizi almamız lazım. Daha önce bunu ette yaptık. Bir ara 38 liraya kadar kilosu çıktı. Bizim süratle ithale girmemiz lazım dedim. İthale girerek fiyatları 28 liraya kadar falan çektik. Bakıyorsunuz pazar fiyatlarıyla marketler arasında çok ciddi bir fark meydana geliyor. Ortada anormal bir şekilde fiyatlara müdahale var buna müdahale etmemiz gerekiyor dedik. Adımı attık, 1-2 gün içinde fiyatlar yüzde 50 düştü. Zincir marketlerde 250-300-350 çeşit ürün var. Ne diyor bu zincir marketler "serbest piyasayla oynuyorsunuz diyorlar". Serbest piyasanın ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Vatandaşı sabote eden, onlara darbe yapanlara karşı bu adımı attık. 

Yeni askerlik sistemi

Bu konuyla ilgili olarka benim ve savunma bakanımızın arzusu seçim öncesi bu kanunu çıkarmaktı. Yoğunluk ve çalışmalardaki süreçlerden dolayı bunu yetiştiremiyoruz ama seçim sonrası bunun üzerinde duracağız. Milletimizin askerlikle bağını zedelemeyecek bir sistemle bu sorunu ortadan gidereceğiz. Bedelli çıkacak mı diye hep sorulur. Artık bedelli daimi olarak var. O günün kuru üzerinden yurt içi, yurt dışı aynı bedeli ödemek suretiyle bunu yapabilecek. 6-12 ay meselesiyle ilgili önümüze gelen er-erbaş, astsubay-yedek astsubay, bir de yedek asteğmenler var. Bu konuyla ilgili çalışmalar nihayi noktaya geldi. Seçim sonrasında bunu Meclis tekrardan açıldığında ilk görüşülecek kanunlardan biri bu olacak. 

"Suriye halkı bize güvendiği için sürekli 'Münbiç' çağrısı yapıyor"

Oradan onların askerlerinin bir çoğu çekilecek. Sembolik olarak 500 kişiyi bırakma durumları olabilir. Güvenli bölge bizim kontrolümüzde olmalı. Biz kimseye o bölgeyi bırakamayız. Biz bu konuda hassasız. Bize tehdit oluşturacak bir bölgeyi birilerine emanet edemeyiz. Suriye'nin toprak bütünlüğünde de hassasız. İki konuda da hassasiyetlerimiz bir. Bu konuda Suriye halkı bize çok güvendiği için aşiretler sürekli olarak Türkiye'ye Münbiç çağrısı yapıyor. İdlib'de de gözetleme kuleleriyle ilgili çalışmalarımız var.

"Avrupa tutuşacak"

Türkiye olmadan Suriye krizi çözüme kavuşturulamaz, tüm dünya bunu diyor. Suriye ile ilişkisi olan ve sınırı en fazla olan ülke biziz. AB bize söz verdiği yardımı da bize göndermedi. Kapılarımızı biz açmadık, kapılarımızı açsak Avrupa iyice tutuşacak.

 "Bir gece ansızın gelebiliriz."

Bir takvimle bu iş olmaz. Her zaman ben ne diyorum. "Bir gece ansızın gelebiliriz." Burası Arapların ama Obama terör örgütünü oraya yerleştirdi. Sayın Trump, Obama'nın oradaki tavırlarından çok rahatsız olduğunu bize açıkladı. Münbiç yol haritasının neticelenmesi lazım. Oradaki aşiretler bizi sürekli olarak davet ediyorlar. Biz de bu noktada hazırlıklıyız. Haziran 2018'de ABD ile mütabık kaldığımız yol haritasında amacımız belli. Terör örgütü oradan çıkıp, silahlar oradan toplanacak. O bölgede bir silah piyasası oluştu diye düşünüyorum. 

"PKK ilişkili tüm gruplar terör örgütüdür"

Türkiye'de etnik unsurlara baktığımız zaman bizim Kürt vatandaşlarımız tektir. Her etnik unsurun içerisinden iyi insanlar çıkabileceği gibi terörist de çıkar. Hangi etnik unsur diyebilirsiniz içerisinden hiç terörist çıkmasın. Lavrov, Putin'le yaptığımız görüşmelerde hep yanımızda olmuştur. PKK ilişkili tüm gruplar terör örgütüdür. Bunların içinde hangi milletten olursa olsun. Bizi adeta Kürt düşmanı gayreti içerisine girmek çok yanlıştır. ABD'den de diyorlar Kürtlerin öldürmeyin diye. Ülkemize saldıranları biz el bebek gül bebek karşılayamayız. Teröristin vasfının ne olduğu bizi ilgilendirmez. Kabinemde bunca yıldır Kürt kardeşlerim olmuştur, partimde hakeza öyle. Şu anda Kürtleri temsil ettiğini söyleyen partinin karşısındaki en önemli güç biziz. Sayın Lavrov'un tespiti yanlış bir tespittir. Dışişleri Bakanım gerekli uyarıyı ona yapmıştır. 

Adana mutabakatı 

Terör örgütlerine karşı bizim onları kovalama hakkımız var. Eğer taraflar 3 yılda 1 yenilenmemesi gibi bir tavır koymazsa mütabakat sürer. ABD Suriye'ye davetli değildir ama oradalar. Türkiye tehdit altında olduğundan hareketle ve Adana mutabakatı sebebiyle bu adımı atmıştır, atmakta da haklıdır. Suriye'ye sınırdaş bir ülke olarak tedbirlerimizi aldık ve alıyoruz. 

Kushner'ın Ankara ziyareti

Kushner'ın Ankara ziyaretine dair Erdoğan, "Şu anda görüşme, Sayın Trump'ın da bana ifade ettiği şekliyle ağırlıklı olarak ekonomi ve bölge sorunları. Bizden de böyle bir talep söz konusu oldu. Çad Cumhurbaşkanı da gelecek, kanaat önderleriyle toplantı var. Belki bir ara ben de kabul ederim. Bir görüşme Hazine Maliye Bakanımızla o arada yapma durumumuz olabilir." dedi.

"S-400'ü bırakın diyorlar, biz geri adım atmayız"

Obama döneminde Patriot satın alma talebimiz vardı. Kongre bu sürece izin vermedi. Savunma sistemi olarak da S-400 konusunda Putin ile konuştuk. Gerek ortak üretim, gerek teknik, gerek süre konusunda görüştük ve Putin bize olumlu konuştu. Bize güzel bir imkan sundu. Bu güzel imkanlar bize sunulduktan sonra hayır biz bunu almayacağız mı diyeceğiz. Yunanistan'da var, Bulgaristan'da var. Bu ülkelerde oluyor sesiniz çıkmıyor, Türkiye ile ilgili olumsuz konuşuyorsunuz. Patriotlar konusunda bize uygun şartları sağlarsanız biz ona da varız. Bize yapılan ciddi bir haksızlık var. Bize şimdi S-400'ü bırakın diyorlar. Kusura bakmayın biz geri adım atmayız. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de bizi haklı buluyor.

AP raporu

AP raporu ile ilgili Erdoğan, "Bir defa şunu çok açık, net söyleyeyim Avrupa Parlamentosu'nun bu raporlarının, aldığı bu kararların hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur." şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nin bir çekim merkezi olma şansını yitirdiğini söyleyen Erdoğan, AB ile müzakere süreci ile ilgili de "Bu bizi nereye götürebilir? Kendi yolumuzu artık çizmeye götürebilir. Bunların ağzının kokusunu dinlemeye mecbur değiliz." ifadelerini kullandı.

Mısır'daki idamlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Diyeceksin ki 'idam olamaz, yasak' bana bunu söyleyeceksin. 42 Mısırlı'yı idam eden kişiyle, yan yana poz vereceksin. Böyle bir şey olamaz." dedi.