Başbakan Erdoğan Köşk'ten vazgeçmiş. İşte mehmet Baransu'nun kaleminden Ankara'da konuşulan 2014 köşk senaryosu.
Abone olTaraf Gazetesi Yazarı Mehmet Baransu bugünkü yazısında Başkanlık Sistemi ve 2014 Köşk seçimleri konusunda çok önemli bir iddiayı gündeme getirdi. Başbakan Erdoğan'ın "Köşk'ten şimdilik vazgeçtiğini ve Başkanlık hayalini bir sonraki Köşk seçimleri sonrasına" bıraktığını iddia etti. Baransu bu iddiasına da 2 yıl önce Başbakan Erdoğan'a sunulan bir rapora dayandırdı.
O rapora göre 2014 ve sonrası için senaryo şu: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir dönem de Köşk'te kalacak. Başbakan Erdoğan da bir dönem daha Başbakan olacak. Parti tüzüğü sadece kendisi için değiştirilecek. 2019'da da Başkanlık Sistemine geçilecek. Zira 2014'te yeniden seçilen Gül'ün ve 2015'te yapılacak genel seçimlerde iktidarın süresi 2019 yılında bitiyor. Böylece hem Gül'ün artık Cumhurbaşkanlığı için süresi doluyor hem de Erdoğan için Başkanlık yolu açılmış oluyor.
İşte "Ankara ve İstanbul'da herkes bu senaryoyu konuşuyor" diyen Mehmet Baransu'nun bugünkü yazısı;
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti, Köşk konusunda yeni alternatifler arıyor. “Başkanlık”, “yarı başkanlık”, “partili cumhurbaşkanı” formülleri olmayınca, son olarak yeni anayasaya “başkanlık” şartı konulmaya çalışıldı. BDP’nin diretmesiyle bu formülün de hayata geçmesinin zor olduğu anlaşılınca, AK Parti rotayı iki yıl önce hazırlanan bir rapora çevirdi. Yaklaşık bir yıl önce köşemde raporla ilgili bazı ayrıntıları sizlerle paylaşmıştım.
İşte Ankara’da konuşulan yeni 2014 Köşk senaryosu.
Ankara kulislerinde ve AK Parti üst düzey yönetiminde konuşulan yeni formüle göre, Başbakan Erdoğan Köşk ısrarından vazgeçecek ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yola devam edilecek. Anayasa Mahkemesi yedi artı beş kararıyla, cumhurbaşkanlığı seçiminde, Abdullah Gül’ün de masada olduğunu açıklamıştı. İşte bu kararın ardından sistem değişikliğini kısa vadede yapamayacağını anlayan AK Parti, “başkanlık sistemi” hayalini 2014 seçimleri sonrasına erteledi. Köşk hayalini erteleyen Erdoğan’ın, 2014 seçimlerine partinin başında, genel başkan olarak kalacağı konuşuluyor.
Hatırlarsınız, AK Parti 4. Olağan Kongresi’nde kürsüye çıkan Erdoğan, partililere son kez kongre konuşması yapmış ve helallik istemişti. Ardından da “Başka görevlerde beraber olacağız” diyerek Köşkü işaret etmişti.
2 YIL ÖNCE ERDOĞAN'A SUNULAN RAPOR
Bu konuşmanın üzerinden henüz bir yıl geçmedi. “Başkanlık”, “yarı başkanlık”, “partili cumhurbaşkanlığı” formüllerini deneyen, ancak bunda başarılı olamayacağını anlayan AK Parti, çıkış yolunu iki yıl önce Erdoğan ailesine sunulan bir raporda yazılanlarda buldu. Erdoğan’ın önündeki tek engel ise parti tüzüğündeki üç dönem şartı. Bu şartın aşılması için de rapordaki yol haritası uygulanacak.
1 Ekim 2012 tarihli “Kardeşim Abdullah Gül” başlıklı köşe yazımda, AK Parti’nin 4. Olağan Kongresi’nde yaşananları yazmış, 2014’te partide yaşanacak olası gelişmelere dikkat çekmişti. Yazımı “2014 sonrası planları ise farklı bir yazı konusu. Tüm sır, yakın bir zamanda Başbakan Erdoğan’ın çevresi ve ailesine sunulan bir raporda saklı” diyerek bitirmiştim.
İşte bu raporda Erdoğan’a, Abdullah Gül’ün nasıl oyun dışına çıkaracağı, kendisinin 2023 planlarını revize etmesi gerektiği anlatılmıştı. Raporun özeti şuydu: “Bir dönem daha Başbakan olarak ülkeye hizmet edin, Abdullah Gül’ün Köşk konusunda oyun dışı kalmasıyla birlikte, ‘başkanlık sistemi’ni hayata geçirin.”
3 DÖNEM ŞARTI SADECE BAŞBAKAN İÇİN DEĞİŞTİRİLECEK
Bu rapora göre, tüzükteki üç dönem şartı, yalnızca Başbakan Erdoğan için kaldırılacak. Tüzükte yapılacak yeni bir değişiklikle, Erdoğan’ın dördüncü dönemde de genel başkan olması sağlanacak.
TEKLİFİ DE 3 DÖNEME TAKILAN MİLLETVEKİLLERİ YAPACAK
Değişiklikte izlenecek yol ise şöyle: Erdoğan, kamuoyuna “son dönemim” diyerek söz verdiği için, eleştirileri minimize etme adına, teklifi üç dönem şartından dolayı bir daha milletvekili olamayacak isimler yapacak. Parti yönetimine imzalı bir dilekçe sunulacak. Bu dilekçede, üç dönem şartının kendilerine uygulanması istenip, sadece genel başkan için değişiklik yapılması talep edilecek. Bu değişiklik de kamuoyuna “Kendimiz için istemiyoruz. Ülke menfaati açısından genel başkanımız için istiyoruz” şeklinde sunulacak. Oluşturulan bu algıyla, kamuoyundaki Erdoğan’a yönelik tepki ve eleştirilerin önüne geçilecek.
BU SENARYOYU DUYMAYAN KALMADI
AK Parti çevreleri muhtemelen bu haberi yalanlamaya çalışacaklardır. Ancak, Ankara ve İstanbul’da bu yeni senaryoyu duymayan kalmadı gibi. Parti yalanlamadan küçük bir notla yazımı bitireyim. Eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, iki ay önce AK Parti kontenjanından Âkil İnsanlar Heyeti’ne seçilmiş ve Akdeniz Bölgesi’nde çalışmalara başlamıştı. Karatepe, Ankara’daki bu formülün tüm detaylarını hem heyetteki çalışma arkadaşlarıyla hem de diğer âkillerle paylaştı.