BIST 10.682
DOLAR 32,54
EURO 35,12
ALTIN 2.466,44
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Köşk turuna çıkıyor

Erdoğan yarın muhalefet ile biraraya gelip, 367'yi görüşecek. Bir partiyi ise es geçecek. O parti ve lideri...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak yarın ''ilk kez'' muhalefetle bir araya gelecek. Hem DYP lideri Mehmet Ağar hem de ANAVATAN Partisi lideri Erkan Mumcu ile görüşecek olan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçim süreci hakkında muhalefetin görüşünü alacak.

Görüşmelerin en kritik noktasını ise 367 tartışması oluşturuyor. DYP lideri Ağar hafta sonu gerçekleştirdiği Antalya seyahati sırasında beraberindeki parti yöneticileri ile bir toplantı yaptı. Toplantıda Erdoğan'a söylenecekler karara bağlandı.

DYP TAVRINI BELİRLEDİ

Buna göre, DYP önce Erdoğan'ın teklifini dinleyecek. Erdoğan'a "aday ol" ya da "aday olma" denilmeyecek. Başbakan'ın aday olup olmayacağının anlaşılmasından sonra bir tutum belirlenecek. Görüşmede sadece cumhurbaşkanının halkın en az yüzde 51'inin desteğini alması gerektiği vurgulanacak. Mevcut Meclis'in seçime az bir süre kala cumhurbaşkanı seçmesinin de doğru olmadığı söylenecek.

367 tartışmasında ise DYP, "Genel Kurul'un toplanması için 184 yeterli" görüşünü Erdoğan'a iletecek. Ancak bunun Genel Kurul'a girecekleri anlamına gelmediği de vurgulanacak.

Ağar-Erdoğan görüşmesinden sonra DYP Genel İdare Kurulu, partinin nasıl bir tutum izleyeceği konusunda karar verecek.

Sonraki durak ANAVATAN

Erdoğan DYP'den sonra ANAVATAN Partisi Genel Merkezi'ne gidecek. AK Parti'den istifa ettikten sonra Erkan Mumcu ile biraraya gelmemeye özen gösteren Erdoğan'ın bu ziyareti başkent kulislerinde yankı buldu.

Erdoğan'ın Mumcu'dan da randevu istemesi, ANAVATAN Partisi'nde "Cumhurbaşkanlığı'nı şahsına istemesinin en açık kanıtı" olarak yorumlandı. "20 milletvekiline sahip ANAVATAN Partisi'nin 367 tartışmasında kilit rol oynaması da bu ziyarette etkili oldu" deniliyor.

ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Erdoğan'a cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiği yönündeki görüşünü aktaracak. "Anayasa değişikliğine gidilsin" önerisini yineleyecek.

Erkan Mumcu 367 tartışmasında ise "biz yokuz" diyecek. ANAVATAN lideri Erdoğan'a "Genel Kurul'a girip girmeme kararımız siyasi olacak" mesajını da verecek.

Erdoğan CHP ile görüşmeyecek

Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı konusunda CHP ile görüşmesi ise beklenmiyor. Erdoğan, bunun "zaman israfı" olacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yarın yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında da gündeme gelmesi bekleniyor.

Gözler 18 Nisan Çarşamba günü, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısında olacak. Erdoğan, "Oradan çıkacak karar, beni bağlayıcı karardır" dedi.//