Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde fazladan 3 milyon oya ihtiyacı olduğunu yazan Sedat Ergin AK Parti'nin ittifak seçeneklerini analiz etti...
Abone olİNTERNETHABER.COM
Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yerel seçim sonuçlarına göre nasıl bir strateji izlemesi gerektiğini sorgulayan Hürriyet si yazarı Sedat Ergin, Köşk'e giden yolun matematiğini köşesine taşıdı.
Başbakan'ın yerel seçimlerde aldığı oyun Cumhurbaşkanlığı için yetersiz olduğunu vurgulayan Ergin Köşk hedefi için 3 milyon oya daha ihtiyacı olduğunu yazdı. Erdoğan'ın bu 3 milyon oyu nasıl elde edebileceğini sorgulayan Ergin seçim sonuçlarının ortaya koyduğu tablo üzerinden AK Parti'nin önündeki seçenekleri sıraladı.
İşte Ergin'in yazısındaki ilgili bölüm:
KÖŞK'E GİDEN YOLUN MATEMATİĞİ
Geçen pazar günkü seçimde oy oranlarınınTürkiye’nin kayıtlı seçmen sayısı 52 milyon 695 bindi. Kesinleşmemiş rakamlara göre, kullanılan oy 46 milyon 510 bin, geçerli oy ise 44 milyon 725 bin dolayında tahmin ediliyor.
Başlıca partilerin aldıkları oylar Türkiye toplamında ana hatlarıyla şöyle gözüküyor: AK Parti: 19 milyon 455 bin (yüzde 43.5), CHP 11 milyon 444 bin (yüzde 25.6), MHP 7 milyon 875 bin (yüzde 17.6), BDP ve HDP toplamı 2 milyon 952 bin (yüzde 6.6), Saadet Partisi 1 milyon 248 bin (yüzde 2.8) ve BBP 713 bin (yüzde 1.6).
SAADET VE BBP YETMİYOR AMA BDP AÇIĞI KAPATABİLİYOR
10 Ağustos tarihindeki ilk turda geçen pazar günkü geçerli oy oranının tekrarlandığını varsayalım. Bu durumda Erdoğan’ın ilk turda seçilebilmesi için en az 22 milyon 363 bin oy alması gerekecektir. Ancak Erdoğan’ın 2 milyon 900 bin eksiği bulunuyor. Ne yapıp yapıp bu açığı kapatmak zorunda.
Erdoğan, öncelikle Saadet Partisi ve BBP gibi muhafazakâr partilere yönelerek bu açığı kapatma yoluna gidebilir. Bu iki partinin toplamı 2 milyonun biraz altında kalıyor. Bu destek yetmiyor. O zaman çok kritik bir tercih kullanmak durumuna girebilir Başbakan. Bu durumda biri ağırlıklı olarak Türk milliyetçiliği diğeri ise Kürt kimliği üzerinden siyaset yapan, bu yönüyle çatışma halinde olan iki parti arasında bir tercih kullanmak durumuna girebilir.
KÜRT OYLARIYLA KÖŞKE ÇIKARSA NELER OLABİLİR?
Rakamların çıplak realitesine baktığımızda, teorik olarak BDP oylarını olduğu gibi yanına çektiği takdirde daha ilk turda rahatlıkla Köşk’ün kapısı kendisine açılabiliyor. Ancak Kürt siyasi hareketinin bu desteğinin karşılığını araması siyasetin doğasının bir gereğidir. Mevcut açılım süreci bu haliyle Erdoğan’a değerlendirebileceği çok önemli bir araç sunuyor.
Ancak burada tartması gereken önemli bir siyasi risk var Erdoğan’ın. Çankaya’ya Kürt oylarıyla çıkmayı düşünmesi halinde partisinin tabanının sağlam zeminlerini oluşturan Karadeniz, Orta ve Doğu Anadolu’daki milliyetçi-muhafazakâr kitlelerin ve Türkiye’nin batı bölgesinin vereceği tepkisel bir karşılık, yalnızca bu seçeneğe dayanmasını riskli hale getirebilir.
ERDOĞAN BDP'YLE İTTİFAK YAPARSA MHP İVME KAZANABİLİR
Erdoğan, bu noktada ayrıca pazar günkü seçimde 2011 yerel seçimine kıyasla 2 milyon 200 bin dolayında bir oy erimesine uğradığını, buna karşılık MHP’nin bir yükseliş trendi yakaladığını hesaba katmalıdır. 2011 genel seçiminde 5 milyon 575 bin oyla oyların yüzde 13.02’sini alan MHP, bu seçimde 7 milyon 875 bin oyla yüzde 17.6 oranına çıkmıştır. 2 milyon 300 binlik net bir artış söz konusudur.
Erdoğan BDP’ye yöneldiği oranda tabanda MHP’ye yönelik kaymanın ivme kazanabileceği ileri sürülebilir.