Başbakan, Derviş döneminde yapılan bir düzenlemeyle IMF'nin ikna edilemediğini belirtti.
Abone olBaşbakan, halkın refahını artırıp, terörün belini kıracak baraj yatırımlarına Derviş döneminde yapılan bir düzenlemeyle IMFnin karşı çıktığını söyledi
Başbakan Tayyip Erdoğan şok açıklamayı, Türkiye Müteahhitler Birliği yöneticileriyle yemek yerken yaptı Birlik Başkanı Erdal Eren, Erdoğana, Kuzey Iraktan sızan teröristlerin yolunun baraj gölleriyle kesildiğini bir düşünün dedi
Erdoğan da şunları söyledi Derviş zamanında yapılan bir düzenleme var Kredilendirilen projelerin ödeneklerinin, bütçeye konması gerekiyor Bu bizi engelliyor Maalesef IMFyi ikna edemiyoruz Elimizi kolumuzu bağlıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörün önünü kesecek baraj yatırımlarını IMF engeli nedeniyle tamamlayamadıklarını söyledi. Kemal Derviş döneminde yurt dışı borçlanmaların bütçede gösterilme zorunluluğu getirildiğine işaret eden Erdoğan, Ödemesi 5 yıl sonra yapılacak proje kredilerini bile içinde bulunduğumuz bütçeye yazmamız gerekiyor. IMF, bu düzenlemeye uymamızı istiyor. Bu nedenle Doğu ve Güneydoğudaki birçok baraj yatırımını tamamlayıp halkın refahını artıramıyoruz. Maalesef IMF elimizi kolumuzu bağlıyor" dedi.
BARAJ DURDURUR
Erdoğan, bu şok açıklamayı, Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) Genel Kurul toplantısının ardından yemek yediği bir grup müteahhide yaptı. TMB Başkanı Erdal Eren, Genel Kurulun açılışında Başbakan'a, Doğu ve Güneydoğu Anadoludaki baraj ve sulama projelerinin ülke ihtiyaçlarını, bölgeler arası farkların azaltılmasını, istihdamı, göçün önlenmesini ve hatta sınır güvenliğimizin gereklerini dikkate alan geniş bir perspektif içerisinde yeniden ve acilen değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kuzey Iraktan Türkiyeye geçen teröristlerin yolunun baraj gölleriyle kesildiğini bir düşünün" önerisinde bulundu.
DERVİŞ ENGELİ
Bu sözlerin ardından yemeğe geçildi. Bir grup müteahhitle yuvarlak masada yemek yiyen Erdoğan, Erenin bu sözleri ile bir müteahhidin, DSİnin raporu var. GAPtaki barajlar bittiğinde yöre halkının gelir seviyesi yüzde 14-15 oranında artacak" değerlendirmesi üzerine, Barajlar için yurtdışından kredi bulunuyor. Ancak, Derviş zamanında yapılan düzenleme nedeniyle, 5 yıl sonra ödemesi yapılacak şekilde kredilendirilen bu projelerin ödeneklerinin işin yapıldığı yılın bütçesi içerisine konulması gerekiyor. Bu da projelerin yapılmasını engelliyor. Maalesef IMFyi ikna edemiyoruz. IMF elimizi kolumuzu bağlıyor dedi.
TOBB GÖRÜŞSÜN
Başbakanın bu mesajı üzerine bir müteahhit, Sayın Başbakanım durumu IMFye bir de biz anlatalım. Bizi IMFnin karşısına oturtun. Biz de devreye girelim, sorunu ortak çözelim" önerisini getirdi. Erdoğan bu öneriye karşılık, IMF zaten TOBB ile görüşüyor. TOBB bu meseleyi görüşmeleri sırasında IMFye anlatabilir" cevabını verdi.
BASIN KÖRÜKLÜYOR
Başbakan, yemek sırasında TV ve gazetelerin terör olayları konusunda yeterli hassasiyeti gösteremediğini de söyledi. Müteahhitlere basını şikâyet eden Erdoğan, Maalesef ekranlara, gazete manşetlerine yansıyan görüntüler rahatsız edici boyutta. Basın, hassasiyet göstereceği yerde bu görüntülerle maalesef terörü körüklüyor dedi.
VEKALET SİNYALİ
Erdoğana yemekte Merkez Bankasına yapılacak atama da soruldu. Vekaletin bir sıkıntı yaratmayacağını ifade eden Erdoğan, Merkez Bankası vekaletle de gayet iyi yönetiliyor. Ben şunu anlayamıyorum, Merkez Bankası geçmiş dönemlerde uzun süre vekaletle yönetilmiş, hiç sorun çıkmamış. Şimdi bizim dönemimizde vekalet var diye laf söz oluyor. Bu hafta kararnameyi Köşke göndereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız da onaylarsa asil atama gerçekleşecek dedi.
Danıştaya sert eleştiri
Başbakan Erdoğan, Genel Kurulun açılışında yaptığı konuşmada da enerji yatırımlarını engellediği gerekçesiyle Danıştayı sert dille eleştirdi. Türkiyenin enerji darboğazına karşın hidroelektrik santrallerinde çok geride kaldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları şöyledi: Santraller konusunda Danıştayın birçok engeliyle karşı karşıyayız. Bu Danıştay bu ülkenin Danıştayı değil mi? Danıştay, projelerde neyin eksik olduğunu bize söylemeli ki biz de eksikleri gidermek için ne gerekiyorsa onu yapalım. Enerji Bakanlığı mı, EPDK mı, hangisi? Söylensin ki aşalım, ülke zaman kaybediyor. Ama bunlar söylenmeyince tıkanıp kalıyoruz. Artvinde niye tıkanıp kalıyoruz. Arka arkaya, dizi dizi baraj yatırımlarımız var, ama bitiremiyoruz. Bir tarafta bürokratik oligarşiyle uğraşıyoruz. Dış kredide ödemesiz yılı bütçeleştirmek anlamsız. Ya bu anlayışı değiştireceğiz ya da bu anlayışta olmayanlarla yürüyeceğiz.
Kaynak: www.bugun.com