BIST 10.343
DOLAR 32,65
EURO 35,07
ALTIN 2.444,45
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan emeklinin zammını açıkladı

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı bu toplantıdaydı. Başbakan Erdoğan zam oranlarını açıkladı.

Abone ol

En düşük emekli maaşına ilk 6 ay için yüzde 20.4, en yüksek maaşa yüzde 4.5 zam yapıldı. İlk 6 ay maaşlarda en az 63 liralık artış olacak. En düşük SSK emeklisi maaşı 683 liraya çıkacak.

Hükümet 7.3 milyon emekliye en az 63 liralık iyileştirme zammı yaptı. Zam açıklaması AK Parti grup toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi.

Buna göre, ilk 6 ay için en düşük emekli aylığı yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığı da yüzde 4.5 oranında artırıldı. Yüzde 3'lük TÜFE farkıyla en düşük emekli maaşı yüzde 24.2, en yüksek maaş yüzde 7.6 oranında zamlandı.

Yapılan iyileştirmeyle emekli aylıklarında ilk 6 ay için en az 63 lira, en çok 101 lira artış olacak. Yılın tamamında ise emekli maaşlarına en az 74, en çok 172 lira artış yapılacak.

EN DÜŞÜK SSK EMEKLİSİ 683 LİRA ALACAK

Zamlar sonrasında 601 lira olan en düşük SSK emeklisi aylığı, yeni artışla 683 liraya, en düşük tarım SSK emekli aylığı 403 liradan 480 liraya, en düşük esnaf emeklisi aylığı 476 liradan 555 liraya, en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığı da 306 liradan 380 liraya çıkacak.

Erdoğan, zamların kamuya maliyetinin 3 milyar lira olacağını ancak bunun mali disiplini bozmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

YENİ İSTİHDAM SAĞLAYANA PRİM KOLAYLIĞI

Kısa çalışma ödeneğine 2010 yılında da devam edeceklerini belirten Erdoğan, "Ekim sonu itibariyle yeni istihdam sağlayan işverenlerin SSK prim paylarını 2010'da biz ödeyeceğiz" dedi.

Konuşmasında krize değinen Erdoğan şunları söyledi: "Krizde bizde tek bir banka bile batmadı. Çünkü çok sağlam bir bankacılık sistemi inşa etmek için mücadele ettik. Ciddi bir zorluk da yaşanmadı. 2008'den bu yana çok daha büyük bir kriz yaşanıyor. Türkiye'de tek bir banka hala batmadı, sıkıntı yaşamadı. Ciddi manada bir denetim mekanizması var.

ABD, Japonya, Avrupa ülkeleri işsizlikte tarihi seviyelere ulaşırken, Türkiye'de işsizlik en son yüzde 13.4'te kaldı. Türkiye'de kötümserler hala karanlık bir tablo çiziyor. Krizi istismar etmekte ısrar ederken, dünya otoriteleri krizden en hızlı çıkan ülke olduğumuzu teyit ediyor. 2010 yılında IMF ve OECD'nin büyüme tahmini yüzde 3.7. Bizimse tahminimiz çok mütevazı, yüzde 3.5. Eylül 2008'den beri dünya genelinde 87 kredi notu düşüşü gerçekleşirken, 17 artış oldu. Türkiye de notu artan ülkelerden biri oldu. Türkiye güçlü ekonomik yapısıyla tüm belirsizlik noktalarını aştı ve hedeflerine ulaştı. 2010'un ilk günlerinde karamsarlık yüklü açıklamalar yapılıyor.

ÜLKEYİ SEVEN 'SEÇİM' DEMEZ

Şimdi de seçim diyorlar. Bir aklı selim sahibi insan bu ifadeyi kullanmaz. Bu ülkeyi seven bu ifadeyi kullanmaz. Bu 'Türkiye'ye karşı ben nasıl tuzak kurarım' anlayışıdır. Bir yatırımcı önce istikrara bakar, güvene bakar.

Hiçbir zaman milletin cebindeki paraya göz dikan iktidar olmadık. Niçin bunlar altı sıfırı birin yanına koydular? Şimdi utanmadan, vatandaşın cebindeki paraya göz dikmekle itham ediyorlar. Enflasyon denilen canavara vatandaşı mahkum etmedik. Bugün Türkiye yüzyılın en büyük küresel krizini tamamen yerli politikalarla çözüyor ve aşıyor. Küresel kriz var diye, faturayı vatandaşa kesmedik. Memuru, işçiyi, emekliyi enflasyona ezdirmedik.

Bunlar benim Tekel işçimi, memur kardeşimi seviyordu da niye nemaları ödemediler. Konut Edindirme Yardımı'nı da biz gündeme getirdik. Kayıt bile yapmamışlar, bunlar vatandaşı böyle soyuyor. 5.5 milyon hak sahibine 2.5 milyar lira şu ana kadar ödeme yapıldı. Sen para bastın, modern hırsızlıkla vatandaşın cebindeyi parayı aldın. Asgari ücreti yüzde 214 oranında artırdık."
MUHALEFETE NEDEN KIZDI?

[PAGE]

SEN NE YAPACAKSIN ONU SÖYLE

İktidar verildiğinde 3,5 yılda kaçan iktidar yok! 8. yıla girdik. Onlar aynı alışkanlıklarını devam ettiriyorlar. Kararlılıkla yola devam ediyoruz. Bir yatırımcı yatırım yaparken istikrara bakar. Sermaye bir ülkeye giderken o ülkedeki istikrara bakar. Güven yoksa yatırımı yapmaz. Siz muhalefet olarak yaralamak için olumsuzluk için ne konuşulması gerekiyorsa konuşursanız bu millet size oy vermez. Milletim soruyor, "Sen ne yapacaksın?" Sen söylemiyorsun ki ne yapacağını. 2010 zor geçecek diyorlar. "Öldük" edebiyatı yapıyorlar. Bunlar özgüven eksikliği içindeler ya da içlerinden geleni söylüyorlar. 2010 Türkiye için 2009'dan daha parlak bir yıl olacaktır. 2010 Türkiye için başarılarla dolu bir yıl olacaktır.

VATANDAŞIN CEBİNDEKİ PARAYA GÖZ DİKTİLER

2010 ve sonrasında da hedeflerimizi aşacağımıza inanıyorum. Hata payı olabilir. Bu inançla yine gece gündüz çalışacağız. Aşkla, sevdayla yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Geçen süre içinde 7 yılı geride bıraktık, hiçbir zaman milletinin cebindeki paraya göz diken bir iktidar olmadık. Bizden öncekilere bakın, işçisinin, memurunun cebindeki parada oldu gözleri. Darphane sıkıştıkları zaman para basmıyordu. Neden 6 sıfırı getirdiler, bunun sebebi açık kapama değil miydi? Memurumun, işçimin cebindeki para erimiyor muydu? Bizi vatandaşın memurunun cebindeki paraya göz dikmekle itham ediyorlar. Biz enflasyona vatandaşa mahkum etmedik. Hep enflasyonun üstündeki parayı vatandaşımıza kazandırdık. Gerek 2001 krizi ondan önceki krizin çoğunluğu iç meselelerden doğmuş krizlerdir. İthal politikalarla, aşıldı bunlar. Türkiye en büyük krizi kendi imkanlarıyla yerli politikalarla aşıyor. Her krizin bedelini milletimize yüklediler.

ÇALIŞANLARA BEDEL ÖDETTİLER

Çalışanlara bedel ödettiler. Siyaseti kötü yönettiler, bedelini yoksula ödettiler. Beceriksizliğin bedelini çiftçiye, işçiye, sanayiciye ödettiler. Güya maaşlara zam yapıyorlardı. Yüksek faizlerle bunun fazlasını geri alıyorlardır. Küresel kriz var diye faturayı ücretlilere kesmedik. Acaba nasıl destek verebiliriz dedik. 7 sene boyunca işçi, memur, emeklinin ücretini enflasyona yüklemedik. Alın terini gasp etmedik. Bakınuız göreve geldiğimizden bu yana, devletin borçlanma faizi yüzde 63 idi, tek haneli rakama indik. 7'ye kadar düştük. Bu far çok açık net ortada. Yüzde 54 gibi fark var. Bu farkı halkımıza ödetmedik. Enflasyon yüzde 30'du şimdi yüzde 6.5. Aradaki fark vatandaşımın cebinde kaldı.

KAMU BANKALARI BATMA AŞAMASINDAYDI

Benim esnafım gidiyordu Halk Bankası'ndan kredi alıyordu. Yüzde 46 faiz ödüyordu. Şimdi o da tek haneli rakamlarda. Ziraat Bankası kredi veriyordu. Çiftçiye verdiği faiz oranı yüzde 59. Şimdi 7 ile 13 arasında değişiyor. Bu uygulamayı biz getirdik. Hangi yüzle çiftçiyi, işçiyi, esnafı aldatıyorsun? Kredi miktarlarına bakın mukayese edilir gibi değil. Bütün bunlar memurumuza, işçimize olan yaklaşımdır. Bu bankalarımızı da batırmadık. Ziraat Bankası Halk Bankası çökmeye gidiyordu. Bu bankalar şimdi rekabet içindeler. Bakınız emeklilerin gözü kulağı burada.

BUGÜNE KADAR İŞÇİ İÇİN NE YAPTIN?

Ancak bu hususa geçmeden önce birkaç noktayı paylaşmak isterim. Çalışanların ücretleri konuusnda hassasiyet gösterdik. Hükümeti devraldık, ilk günlerde "Bunu önceden söylemiştin" dediler. Ama söylemek zorundayım, birileri unutturmak istiyor. Zorunlu hesapta biriken ana para ve nemalarını gördük. Buradan memurlara, işçilere sesleniyorum. Yıllarca kesinti yapıldı bu rakam 13,5 katrilyondu. Ama ortada ne nema ne para vardı. Bütün iktidarlar bu süreçlerden geçti. Bu meseleyi hasır altı ettiler. Devlet işçisine borçlu kalamaz bu yük altında devlet ezilemez dedik. Çalışanların hakkını ödedik biz, kuruşu kuruşuna ödedik! Bunlar benim TEKEL işçimi seviyordu da neden ödemediler? Diğer işçilerimi seviyorlardı de niye ödemediler? 10 binden 100 binden bahsetmiyorum. Hiç gündemde yok. Konut edindirme yardımı kesintilerini biz gündeme getirdik. Kayıt bile yapılmamış. Bunlar vatandaşı böyle kandırmış. Ulus'ta tozlu çuvallar açıldı. 5,5 milyon hak sahibine 2.5 milyar verildi! Tespit işlemleri de yapılıyor, onları da ödeyip borçtan kurtulacağız? Hangi iktidar yaptı bunu? Biz yaptık biz, AK Parti iktidarı yaptı.

1 MAYIS'I NİYE TATİL YAPMADINIZ?

Çalışanlar için bir reform yaptık. Çalışanların standartlarını yükseltmek için önemli adımlar yaptık. Bir işçi kardeşim Çalışma Bakanlığı'na şikayette bulunuyor, Ankara'ya gönderiyor. Süreç uzuyor. Dilekçe verilen tarih ile sonuç arasındaki tarih 8 ay. Şu anda bu süreyi 15 güne indirdik. 1 Mayıs hükümet döneminde resmi tatil oldu. Asgari ücret ilk kez bu kadar arttı. Muhalefet hep bunlara saldırıyor. Bekara karı boşamak kolay. Nasıl olsa onlar için risk yok. Hep atıyorlar bol keseden. Sizi de gördük. Para bastın, modern hırsızlıkla ceplerden çaldın. Bizim paramızın dünya paraları karşısında değeri olacak. TL deyince durum farklı. Net asgari ücret 2007 sonunda 184 liraydı şimdi 577 lira oldu. Tam yüzde 214 oranında artırdık. Bakın emeği insanın en kutsal değeri olarak görüyoruz.

TEKEL OLAYI VE EMEKLİ ZAMLARI SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

TEKEL OLAYININ İÇ YÜZÜ

TEKEL eylemlerini istismar edenlere soruyorum siz işçi için ne yaptınız, memur için ne yaptınız? İşçiyi severdiniz de zorunlu tasarruf, KEY'ler neden ödenmedi? Asgari ücreti sefalet ücretine neden döndürdünüz? 1 Mayıs'ı siz neden tatil etmediniz. Yapılan TEKEL işçileri üzerinden kışkırtma. Olayın içindeyim. Olay ideolojiktir. Bir ana muhalefet partisi genel başkanı kalkıp da Türkiye'de şu anda bir numaralı sendika Türk-İş, önünde toplanan işçilerin yanına gidip "Sizi partime götürebilirim".. Bu hangi nezakete sığar? Güya onunla y devşirecek. Bu işçiye samimi olduğunuzu göstermez. Ne yaptın bugüne kadar diye sorarlar. TEKEL işçileri çıksınlar "Sen ne verdin?" desin be. Bağlı oldukları Tek Gıda İş'in başkanıyla Türk-İş'i toplantıya davet ettik. Görüşme sonunca TEKEL'i özelleştiriyoruz dedik. İhbar ve kıdem tazminatınızı ödeyeceğiz dedik. Dediler ki seçimden sonra çözeceğiz, bakın isterseniz 4C kapsamına girmek isteyenler olursa çalıştırmaya devam ederiz dedik. Biz diğer iktidarlardaki özelleştirmelerde çalışan işçileri de 4C kapsamına aldık. Yeni düzenleme yaptık. TEKEL'li işçilere söylüyorum. 10 ayı 11 aya çıkardık. Dedik ki ilkokul mezunlarının maaşı düşüktü, biz dedik bu çalışmayı arkadaşlara yaptırdım, ilkokul mezunlarının maaşlarını yüzde 17,4 artırdık. Lise mezunlarının maaşlarına 15,8 oranında yaptık zam. Yüksek öğrenim mezunlarına yüzde 14.3 zam yaptık. Bakın bizden öncekilerin yaptığını yapmadık. İşçiyi sokağa terk etmedik. Onlara sahip çıktık. Ücretlerini iyileştirmeye çalıştık. Biz meseleye iyi niyetle yaklaştık. TEKEL'li kardeşim ihbar, kıdem tazminatını değerlendir. 4C'den de alacaksın. Böylece geçim koşulların, sosyal güvencede de kaybın olmayacak. O zaman yapmak istediğin ne? "Bunları istemiyoruz, aynı biçimde başka yerlerde çalıştır" Kusura bakma her meslek erbabını olması gereken yerde çalıştırıyoruz.

BAYKAL SEKA PARKINDA DİNLENSİN

Devlet başarıyla yönetilmeli. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı yedirilmemeli. Hiçbir zaman hak ve hukukun zedelenmesine göz yummadık. CHP'nin MHP'nin vekilleri de bu kardeşlerin arasına karışıyorlar. Hakaret ediyorlar. Parti teşkilatına gidiyorlar. Bu hükümetin uygulamaya koyduğu bir karardır. Bu depoları tutup depolardan, boş depolarda 10 bin istihdam ediliyor. Yazık değil mi? Tüyü bitmemiş yetimin hakkı ne olacak? Kıdem ve ihbarlarını para olarak verelim. Hakkaniyetle olaylara yaklaşmaya çalıştık. Bundan sonra da aynı hassasiyeti göstereceğiz. TEKEL'li kardeşlerimizin bunu iyi görmelerini istiyorum, istismara alet olmamalarını rica ediyorum. Gelenler bu tuzağın aktörü olarak geliyor. Baykal SEKA'ya da gitti. Yanınan vekilleri aldı gitti. SEKA parkında iyice dinlen de kendine gel Baykal. Biz gerçeklerin peşindeyiz.

EMEKLİ ZAMLARI

Emeklilerin durumunu iyileştirme konusunda devrim niteliğinde düzenlemeler yaptık. 2010 yılının hemen başında emekli aylıklarını yeniden belirledik. Bu artış 7.3 milyon emekliyi kapsıyor. İlk 6 ay için en düşük emekli aylığı yüzde 20.4, en yüksek emekli aylığı da yüzde 4.5 oranında artırıyoruz. Yüzde 3'lük TÜFE farkı ile en düşük emekli maaşı yüzde 24.2, en yüksek maaş yüzde 7.6 oranında artıyor. Bu iyileştirmeyle emekli aylıklarında ilk 6 ay için en az 63 lira, en çok 101 lira artış olacak. Yılın tamamında ise emekli maaşlarına en az 74, en çok 172 lira artış yapıyoruz. 601 lira olan en düşük SSK emeklisi maaşı 683 liraya, tarım SSK'lısı 480 liraya, esnaf emeklisi aylığı 555 liraya, en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığı da 380 liraya çıkıyor. Bunun kamuya maliyeti 3 milyar liradır. Yapılan iyileştirmelerin mali disiplini bozmasına izin vermeyeceğiz.

Kısa çalışma ödeneğine 2010 yılında da devam edeceğiz. Ekim sonu itibariyle yeni istihdam sağlayan işverenlerin SSK prim paylarını 2010'da biz ödeyeceğiz.