Başbakan, Sakarya-Arifiye programı çerçevesinde gerçekleşecek Altay Ana Muharebe Tankı ilk prototip töreninde konuştu!
Abone olİNTERNETHABER.COM Altay Milli Tank Projesi'nde ilk protip üretildi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük askerî projelerinden biri olan Altay'ın tanıtımı Başbakan Erdoğan tarafından yapıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Altay Ana Muharebe Tankı töreninde yaşadığı gururu anlattı. Recep Tayyip Erdoğan tüm dünyaya barış mesajı verirken aynı zamanda gözdağı vermeyi de ihmal etmedi.
İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
DÜNYA SAVUNMA LİGİNDE ÜST SIRALARDAYIZ
Dört yıl önce verdiğimiz kararın ete kemiğe bürünmesine şahit oluyoruz. Bu proje, dünya savunma liginde üst basamaklara yükselmemize büyük katkı sağlayacaktır.
2013 yılı boyunca testler yapılacak. Böylesine detaylı ve zorlu test sürüşlerinin başarı ile tamamlanmasının sonunda seri üretim başlatılacak.
Türkiye Altay tankının üretimi sırasında çok büyük savunma sanayii yatırımları da kazandı. Otakar tesislerinde elektromanyetik güvenliğin test edileceği yansımasız oda kuruldu. Tank pisti ülkemize kazandırıldı. İklimlendirilme odası yapıldı, balistik koruma enstitüsü kuruldu. ASELSAN ve yine Otokar tesislerinde altı eksenli simülatör kuruldu.Biz sadece bir tankın üretimini gerçekleştirmekle kalmıyor eğitim ve ekonom adına çok büyük araçları ülkemize kazandırıyoruz.
UÇAĞI İLK KEZ BOMBALANIRKEN GÖRDÜLER
Osmanlı imparatorluğu döneminde hiç tereddüt etmeden savaşa koşan mehmetçiklerimiz vardı. Ama bu ordu özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde lojistik ve teçhizat noktasında büyük eksiklikler vardı. Sarıkamış'ta eksi 30'da savaşan mehmetçiğin üzerinde çöl kıyafetleri vardı. 50 günde Erzincan'a ulaşan askerlerin ayağında yırtık çarıktan başka bir şey yoktu.
Avrupa ordularında uçak gelişmiş bir araç olarak kullanılırken bizimkiler uçağı ilk kez üzerlerine bomba yağarken gördü.
Burada bir ismi rahmetle anmak istiyorum:
Kurtuluş savaşı sırasında cephane gizlice karadeniz sınırlarına ulaştırılıyor oradan da içerideki cephanelere taşınıyordu. Kastomonu şehrinin kapısınba kadar kağınıyı getirdi maalesef kağının üzerinde donarak ölü bulundu. Cephanenin üzeri kaldırıldığında otlar arasında bez kundakta ağlayan bir bebeği top güllerlerinin arasından aldılar. Bugün artık kendi uçağını topunu üretebilen bir noktaya geldik. Şerife Bacı'nın kağınısının üzerinde donmasının üzerinden 81 yıl geçti.
Türkiye'nin kendi uçak ve helikopterini yapmaktan neden uzak tutulduğunu sorgulamak zorundayız eğer bunu sorgulamazsak attığımız adımları geleceğe taşıyamayız. Rahmetli Nuri Demirağ Gazi Mustafa Kemal'in talimatıyla yerli uçağının temellerini attırıyor ama gizli bir engel bunu engelliyor. Bunları araştıracağız.
TSK'NIN ÇAYDIRICILIĞINI ÖNE ÇIKARMALIYIZ
Türkiye bugün artık kendi milli piyade tüfeğini kendi savaş botlarını kendi helikopterlerini de üretiyor. Artık savunma sanayi ihracatı yapıyoruz. Eğer TSK'yı caydırıcılığını öne çıkaracaksak bunları öne çıkarmak zorundayız. İnsansın Savaş Uçağı üretimini hayata geçiren 3. ülke haline geldik. Göktürk 2 uydusunu da çok kısa bir süre sonra uzaya göndereceğiz.
KURULAN TUZAKLARDAN HABERDARIZ
Bizim ne komşumuz olan ne de bölgemizde olan herhangi bir ülkede hasmane tutumumuz yok. Biz barışın istikrarın sadece bir ülke için değil tüm bölge için hayati öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Ancak bizim iyi niyetimizi bizim sağ duylu sabırlı yaklaşımımızı hiç kimse çekingenlik olarak algılamasın. Bizim de sabrımızın bir sınırı var. Kurulan tuzaklardan haberdarız. Bizi çekmek istedikleri bataklığa girmeyiz. Gereken karşılığı vermekte bir an bile tereddüt etmeyiz.
İşte milli tankımız ALTAY;
İSMİNİ BÜYÜK KOMUTANDAN ALDI
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Türk Ana Muhabere Tankı ihtiyacının, yurt içinde geliştirme modeli ile karşılanması amacıyla başlatılan projenin ilk ayağında sona gelindi.
İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan alan Altay tankının Sakarya Otokar fabrikasında ilk prototip üretimi gerçekleştirildi. 2016 yılı sonunda Altay, seri üretime hazır hale gelecek. Altay Projesi'ne Güney Koreli Rotem firması teknik destek sağlarken, tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması için Otokar ve Rotem birlikte çalışıyor. Ayrıca projede 40'dan fazla yerli alt yüklenici bulunuyor.
Türkiye'nin en büyük hayallerinden biri olan Milli Tank Projesi uzun yıllardan bu yana gündemdeydi. Nihayet 2007 yılında harekete geçildi. Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi (MİMTÜ) Projesi çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlendi. Milli Tank Projesi iki dönem halinde planlandı. İlk dönem tasarım ve prototip üretimi ikinci dönem ise seri üretim olarak belirlendi. Birinci dönem çalışmalarına 15 Ocak 2009 tarihinde başlandı. Yaklaşık 80 ay gibi bir zamanda kavramsal tasarım, detaylı tasarım ve prototip üretimi gerçekleştirildi. Altay'ın tankının tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve kalifikasyon aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar kaynak ayrıldı. Üretilen prototipin testleri Otakar içinde bulunan Türkiye'nin ilk yerli tank test merkezinde sürüyor.
40'dan fazla yerli alt yüklenicinin görev aldığı projede modele uygun olarak belirlenen alanlar dışında, tamamen yerli alt sistemlerin kullanılması hedeflendi. Bu kapsamda, tankın yeni nesil atış kontrol sistemi ve komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanıyor. 120 mm'lik 55 kalibre ana silah sistemi, Güney Koreli Hyundai Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından üretilecek.