BIST 8.864
DOLAR 34,31
EURO 37,39
ALTIN 3.028,94
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan bu sorunun cevabını arıyor

Terör örgütü PKK atılan onca adıma rağmen neden silah bırakmıyor?

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin il başkanları toplantısında "Terör örgütü neyin mücadelesini veriyor?" diye sordu. Erdoğan "Ciğerim yanıyor" dediği terör saldırılarının gerekçesinin peşinde.

Hükümet Kürt vatandaşların haklarını genişleterek sorunu bitireceğine inanıyor. PKK "demokratik özerklikle" çözüleceği inancında.

PKK'LILAR BÖYLE KILIK DEĞİŞTİYOR
Eli kanlı terör örgütü PKK'nın sivilleri hedef alan saldırılarında bakın nasıl bir yöntem uyguluyor...
Ayrıntılar için TIKLAYIN

SORUN SADECE İKTİDARIN DEĞİL

Görüldüğü gibi tarafların soruna bakış açıları çok farklı. AK Parti "vatandaş" odaklı PKK "siyasi" odaklı bakıyor. Üstelik "Büyük gürültü" koparan özerklik taslağı tüm çıplaklığıyla ortada dururken. Üstü örtülü "federatif" bir yapıyı savunan PKK'nın taleplerine, hükümetin bu aşamada "evet" demesi mümkün mü? Daha doğrusu kamuoyu "ayrışmanın" ilk adımı sayılabilecek özerkliğe hazır mı? 

PKK'NIN GÖRMEDİĞİ ADIMLAR                                               

Teşhis farklı olunca tedavi süreci de ister istemez kanlı oluyor. İmralı, Kandil ve BDP'nin üçgeni açılıma tüm şiddetiyle karşı durdu. İktidarın reform niteliğindeki adımları Kandil için her zaman "geçersiz" hükümünde. PKK yok saydı ama hükümet yabana atılmayacak kadar büyük adımlar attı. Yılların yarasını sarmaya çalışıyorlar.

AÇILIMDAN BAŞLIKLAR

Üniversitelerde lisans düzeyinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılması, Kürtçe TV, seçimlerde Kürtçe siyasi propaganda, faili meçhul cinayet davaları, adı değiştirilen yerleşim isimleri, bölgeye özel yatırımlar, fayda etmedi. Dahası AK Parti Anayasa projesini gündeminden hiç düşürmedi.

PKK'DAN SİVİLLERİ BİR HAİN SALDIRI DAHA
PKK bugün yine mayınlı tuzak kurdu. Tuzağın hedefi ise ne yazık ki sivillerdi...
 Ayrıntılar için TIKLAYIN

KÜRTÇE TV DEĞİL KÜRTÇÜ TV

Ne PKK ne de onun uzantısı sayılan Kürt siyasal hareketinde karşılık bulamadı. Hatırlayın TRT Şeş'in açıldığı günleri. Kürtleri "uyutma" ve mücadelelerini amaçlarından saptırma olarak görüldü.

KORUCU TV

Dönemin DTP Genel Başkanı Ahmet Türk "Kürtçe TV değil, Kürtçü TV istiyoruz" diyordu. Yine Bengi Yıldız, "Bu kanala en iyi cevabı halkımız verecek. Sadece korucular izleyecek sanırım" sözleri çok çarpıcıydı.

YENİ STATÜ İSTİYORLAR                                                        

İşte bu hareketin dağdaki uzantısını "teslim olmalarını" beklemek "saflık"tır. Bağımsızlık fikrinden vazgeçtiğini söyleyen örgüt, özerklik fikrine uyum sağlamaya çalışırken açılımla "davasını" sona erdirmesi mümkün olabilir mi? Tabii ki hayır. DTK'nın 2010 sonunda Diyarbakır'da ilan ettiği "kendi özgürlük ve demokrasisini yaşadığı yeni bir statüye kavuşma" olarak tanımladığı özerklik modeli görmezden gelinemez.

HÜKÜMET KANDİL'E KİLİTLENDİ                            

PKK'NIN DEĞİŞMEYEN YÜZÜ
Bir kare 1993'ten bir kare ise bugünden... İkisi arasındaki durumu varın siz değerlendirin... Ayrıntılar için TIKLAYIN

Peki hükümet can yakan soruna nasıl bakıyor? Hudut birlikler önümüzdeki Nisan ayında göreve başlayacak. Predatorların yine o tarihlerde K. Irak semalarında uçacak olması, hükümetin soruna PKK'nın gözüyle bakmayacağının işaretleri aynı zamanda.

CEVABI TUĞLUK VERİYOR

Erdoğan'ın "PKK neyin peşinde" diye sorduğu ve sorunun cevabını DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk veriyor. Devletin "silahı bırakıp gelin" çağrısına Tuğluk'un "Kürtler bu kadar badireden sonra bunu yaparlar mı sizce? Yapmıyorlar zaten. Onurlu barış, adil çözüm, demokratik uzlaşı kavramalarını bu kadar sıklıkla kullanmamızın hikmet-i sebebi budur" sözleri bir çok şeyi anlatıyor.