Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerin 6 ay öne çekilmesine yönelik ilk adım atıldı
Abone olBaşbakan Erdoğan, yerel seçimlerin Ekim 2013’te yapılmasına yeşil ışık yaktı. Muhalefetin öneriye sıcak bakmaması durumunda ise AK Parti ısrarcı olmayacak. Seçimlerin öne alınabilmesi için yasal değişiklik gerekiyor.
Yerel seçimlerin 2013’ün sonbaharında yapılması önerisi AK Parti kurmayları tarafından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. Erdoğan, 2014 Mart ayındaki yerel seçimlerin 2013 Ekim ayına çekilmesine “yeşil ışık” yaktı.
TEKLİF MUHALEFETE GÖTÜRÜLECEK
İlke olarak seçimlerin hep normal süresinde yapılması taraftarı olan Başbakan Erdoğan, AK Parti MYK üyelerinin yerel seçim tarihinin öne çekilmesi konusunda mutabık kalması üzerine, düzenlemeyi değerlendirmeye aldı. Başbakan Erdoğan, “olumsuz iklim koşulları gerekçesiyle” seçim tarihinin uyarlanması ve kıştan önceye çekilmesi önerisine onay verdi. Buna göre, yerel seçimlerin 2013 yılı Ekim ayında yapılması planlanıyor. Seçimlerin kış aylarından önce yapılması için Anayasa’da geçici madde ile düzenleme gerekecek. Yasal düzenleme için Meclis’te muhalefetle temas kurularak, Grup başkanvekilleri görüşecek. Ancak düzenleme için AK Parti ısrarcı olmayacak. CHP ve MHP’nin olumsuz yaklaşması durumunda seçim zamanında gerçekleşecek.
13 İL BÜYÜKŞEHİR OLARAK GİRECEK
Seçimlerin 6 ay öne çekilmesiyle 2013’ten sonra 3 yıl üst üste seçim yapılacak. 2014’te Cumhurbaşkanı seçilirken, 2015’te genel seçimler olacak. Yerel seçimlerin öne alınması durumunda, TBMM tatile girdiği için yaz öncesi Meclis’ten geçirilemeyen Büyükşehir Belediye Kanunu, Ekim ayında Meclis açılır açılmaz görüşülecek ilk yasa olacak. Böylece 2014 sonbaharında yapılması planlanan yerel seçimlerden 1 yıl önce değişikliklerin yasalaşması ve büyükşehirlerin tescil edilmesi sağlanacak. Nüfusu 750 binin üzerinde olan 13 il seçimlere büyükşehir olarak girebilecek.
KIŞ KOŞULLARI BÜYÜK SEÇİM KAZALARINA DA YOL AÇMIŞTI
Ak Parti ilk etapta Ekim ayını tercih ederken, muhalefetle uzlaşmaya göre Kasım veya Eylül aylarında seçim de olası. Muhalefetin yerel seçimler için daha erken bir tarih olan Eylül ayını talep etmesi durumunda Meclis’in erken açılması ve büyükşehir yasasının Genel Kurul’da görüşülmesi mümkün. Ancak büyükşehir yasasının geniş içeriği nedeniyle, kulislerde bu olasılık düşük görülüyor. 1 Ekim’de Meclis’in açılmasıyla birlikte, düzenlemelerin ardarda ele alınması ve Ekim-Kasım aylarında seçim tarihinin netleştirilmesi hedefleniyor. Mart ayında yapılan seçimlerde Ocak ve Şubat aylarına yayılan seçim kampanyaları özellikle doğu illerinde çok zor gerçekleşiyor. Karla kapanan yollar ulaşımı engelliyor, parti teşkilatları oldukça zorlanıyor. 2009 seçimlerinde BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu seçim kampanyasını yürütürken, helikopterinin düşmesi sonucu vefat etmiş, yoğun kış şartlarında Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopteri arama çalışmaları aksamıştı. Yerel seçimlerin bir kez iklime göre uyarlanmasıyla, 5 yılda bir yapılan yerel seçim tarihi hep sonbaharda gerçekleşecek.
AK Parti’nin önerisinin muhalefet partileri tarafından kabul edilmesi durumunda 2013 Ekim’inde gerçekleşecek yerel seçimlere 13 il büyükşehir belediyesi statüsünde katılacak.