Azerbaycan ve KKTC arasındaki diplomasi trafiği biraz sıkıştı. Başbakan Erdoğan, bu durumdan oldukça memnun. Erdoğan, Azeriler'in KKTC'yi fiilen tanıdığını belirtti.
Abone olBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azeri milletvekillerinin KKTC'yi ziyaretini 'fiili tanıma' olarak niteledi.
Rusya ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "KKTC'ye uçak seferlerinin başlatılması, kutlamalara yönelik, yatırımlara yönelik adımlar var. Bize 'sizlerle aynı kanaatleri paylaşıyoruz' dediler... Fiili olarak bu tanıma anlamına gelir" dedi.
İslam Konferansı Örgütü'nün Yemen'deki son toplantısında KKTC için aldığı kararın 'kenara koyulacak bir karar' olmadığına dikkat çeken Başbakan, "KKTC'nin gözlemci devlet sıfatıyla tanınmış olması anlamlı. Kaldı ki, bir de izolasyonun kaldırılması istikametinde tüm üye ülkeler karar almış ve deklare etmiştir" diye konuştu.
İlk heyet Ada'da
Azeri milletvekilleri KKTC'ye bugün ilk ziyaretlerini gerçekleştiriyor. Azeri heyet Lefkoşa'da önce Kıbrıslı Türk meslektaşları ile görüşecek, daha sonra da Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından kabul edilecekler.
Milletvekili grubunun hemen ardından Azeri işadamlarından oluşan bir heyet, 22 temmuzda KKTC'yi yatırım ve işbirliği olanaklarını araştırmak için ziyaret edecek. Azeri işadamları, Kıbrıslı Türk meslektaşları ile meslek ve ticaret odaları temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunacak.
İKÖ'NÜN KKTC KARARI
İslam Konferansı Örgütü'nün 30 haziranda kabul ettiği Kıbrıs tasarısında, geçtiğimiz yıl İstanbul'da düzenlenen İKÖ zirvesinde alınan kararı daha ileri götüren unsurlar yer alıyor.
Buna göre üye ülkelerin, bu kararın uygulanması konusunda neler yaptıkları hakkında Genel Sekreterliği bilgilendirmeleri hususuna yer veriliyor.
Tasarıda ayrıca, Genel Sekreterliğe Kıbrıs Türk tarafındaki projelere destek vermesi için İslam Kalkınma Bankası ile gerekli temasları kurması talebinde bulunuluyor. Tasarıda, sadece İKÖ üyelerine değil, tüm uluslararası topluma, Kıbrıs Türklerinin izolasyonuna son verilmesi yolunda gecikmeksizin somut adımlar atması çağrısı yer alıyor.
Üye ülkeleri, Kıbrıs Türk tarafıyla üst düzey karşılıklı ziyaretler düzenlemeye davet eden tasarıda, Kıbrıs sorunu çözülene kadar, Ada'daki Türklerin haklı davasına destek verileceği yönündeki önceki kararlar yeniden teyit ediliyor.
Tasarıda, geçtiğimiz yıl İstanbul'da düzenlenen 31'inci İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısında alınan, gözlemci üye KKTC'nin bundan böyle İKÖ toplantılarına 'Kıbrıs Türk Devleti' sıfatıyla katılması kararına atıfta bulunuluyor.
Azerbaycan'ın atacağı üçüncü adım ise Uluslararası Haydar Aliyev Havaalanı ile KKTC'deki Ercan Havaalanı arasında direkt uçuşları başlatmak olacak.
Temmuz sonunda başlayacak ilk uçuşları Azerbaycan Havayolları'nın değil, 'İmproteks' adlı havayolu şirketinin gerçekleştirebileceği belirtiliyor.
Uçuşlar başlıyor
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den KKTC'ye ilk uçuşlar 31 temmuzda başlıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa bir süre önce Bakü'ye yaptığı ziyaretinde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, KKTC'nin uluslararası izolasyondan kurtulmasına yardımcı olmak için girişimde bulunacağını taahhüt etmişti.
Atılacak en önemli adım Uluslararası Haydar Aliyev Havaalanı ile Kuzey Kıbrıs'taki Ercan Havaalanı arasında direkt uçuşların başlatılması olacak.
CNN TÜRK'e bilgi veren diplomatik kaynaklar, ilk uçuşları gerçekleştirmesi beklenen İmproteks havayolu şirketinin Rusya Federasyonu ve Orta Asya cumhuriyetlerine çok sayıda yolcu taşıdığını belirtiyorlar.
Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ açısından 'olumsuz emsal' oluşturabileceği kaygısıyla daha önce bu tür adımlardan çekinen Bakü'nün son kararı Ankara'daki yetkili çevreler tarafından 'çok önemli bir gelişme' olarak değerlendiriliyor.
Azerbaycan'ın verdiği sözler
Bazı şirketler KKTC'de ofisler açacak
Azerbaycan'dan Kuzey Kıbrıs'a uçuşlar başlayacak
İşadamları KKTC'ye ticari geziler düzenleyecek
Kaynak: