Dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir bilgi deryası yok. İşte o derya şimdi yepyeni bir binaya ve dijital ortama taşınıyor.
Abone olBaşbakan Yardımcı Bülent Arınç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ''Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi''nin açılışına katıldı.
Arınç, arşivlerin, dünü bugüne, bugünü ise geleceğe taşıyan birer köprü vazifesini üstlendiğini ifade etti.
23 farklı ülkeden 32 bilim adamının bildirilerini sunacağı kongre de konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise Osmanlı arşivlerinin bütün dünya için önemine değindi.
BÜTÜN ARŞİV BİLGİSAYARA GEÇECEK
Osmanlı İmparatorluğu'nun 23 milyon kilometrekarelik coğrafyaya hükmettiğini hatırlatan Bayraktar, ''Bugün belki Çin'de, Arap devletlerinde de arşiv vardır ama Osmanlı arşivi hem bu topraklardaki kadim kültürü özümsemiş, hem kültürünü geliştirmiş hem de Roma ve Bizans imparatorluklarından gelen kültürle yoğrulmuş çok büyük hazineleri barındırmaktadır. Hükümet olarak Başbakanlığa bağlı Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü için Kağıthane'de Selçuklu-Osmanlı ve klasik mimariyi yansıtan bir bina yaptık. Burası yakın zamanda bitecek. Burada Osmanlı'nın daha derinliklerden gelen arşivini, İslam tarihinden, Peygamber Efendimizden gelen bilgileri de içeren müthiş bir arşivi, bilgisayar ortamında oluşturacağız'' dedi.
YENİ BİNAYA TAŞINIYOR
Bakan Bayraktar, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün arşivlerinin de yeniden elden geçirilmesi, bilgisayar ortamına aktarılması için Ankara'da çok modern bir Tapu Arşivi Binası'na da 2013 yılı içinde başlama azminde olduklarını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Bilgi, arşiv, doküman, tarihin hazineleri, bizim en önemli dayanaklarımızdır. Tarihi bilmeden, yaşatmadan ileriye bakmak olmaz. Bu bakımdan zenginiz'' dedi.
Bakan Bayraktar, arşivi elektronik ortama alma konusunda da ciddi çalışma içinde olduklarını belirtti.