BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan aracında mahsur kaldı

Erdoğan baygın haldeyken araçtan çıkarılamadı ve mahsur kaldı. Sorumlu kim?

Abone ol

Başbakan"ın Güven Hastanesi"ne gelişinin ardından birkaç dakika araçta kilitli kalması, koruma tedbirlerine ilişkin tartışma başlattı.

Bu arada aracın camlarının 17 cm lik kalınlığa sahip olduğunu belirten emniyet yetkilileri, makam şoförünün ve korumaların tecrübesizliği nedeniyle bu olayın yaşandığını ifade ettiler. Aracın kilit sisteminde hiçbir hata olmadığının da altını çizen emniyet yetkilileri, "Aracın beyni var, araç terk edildiğini düşünerek kapılar kapatıldığı anda kendini korumak için kilitleniyor. Yani sürücünün ve yakın korumaların hatasıdır" dediler.

Süleyman Demirel'in eski koruması Şükrü Çukurlu Erdoğan'ın makam aracından mahsur kalmasını yorumladı. CNN Türk'te Çiğdem Anat'ın sorularını yanıtlayan Çukurlu'ya göre olay koruma ve özellikle şoförün acemiliği. Çukurlu, şöförün panik halinde dışarı çıkması ile kapanan kapıları açacak düğmenin içeride kalması ile Erdoğan'ın içeride mahsur kaldığını belirtti. Çukurlu bu tür durumlarda şoförün atamasının bilgiye ve uzmanlığa göre değil partiye göre yapıldığını söyledi.

AK Partili Fırat da şu açıklamayı yapmıştı:

"Şoför ve koruma paniğe kapılıp dışarı çıkınca, tabii ki zırhlı bir araç, otomatik olarak kendi kendini kilitlemiş. İçerden kilitlenmiş, ancak o şekilde (kırarak) açılabilir. Çünkü anahtar da içerde kalmış, heyecanla şoför ve korumalar birden dışarı çıkınca, arabanın özelliğinden, zıhlı bir araç olmasından dolayı kendi kendini kilitlemiş. Sayın Başbakan da içerde kalmış"

MERCEDES BENZ'İN ARAÇ BİLGİSİ

Mercedes-Benz Türk A.Ş Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Tülin Steinhaeuser, Başbakan Erdoğan'ın Mercedes marka makam aracının kapılarının kilitlenmesi ile ilgili olarak, “Araçta, GAS (Gefaehrdeten Alarm System-tehlike durumunda alarm sistemi) güvenlik sistemi bulunmaktadır. Bu sistem aracın tanımlanmış ve arzu halinde kullanıcı tarafından devreye alınabilen özelliklerinden biridir. Sistem devreye alındığında, aracın siren ve ikaz elemanları devreye girer, merkezi kilitleme ile araç kendini kilitler ve korumaya alır. Herhangi bir kapıdan araç terk edilmek üzere kapı kilidi açılsa bile, kapı kapandıktan sonra araç kendini tamamen koruma maksatlı kilitler”

UNUTULMUŞ OLABİLİR

Korumaların aracın güvenlik sistemini önceden devreye sokup panik halinde bunu unutmuş olabileceği ihtimalini düşündüklerini kaydeden Steinhaeuser, ”Prensip olarak zırhlı araç konvoyundaki bir başka aracın, mutlaka zırhlı olan aracın mekanik anahtarını yanında bulundurmasını tavsiye ediyoruz. Böylece bugün Başbakanımızın yaşadığı olayda olduğu gibi panik ve kriz nedeni ile hata yapılabilecek durumlarda aracın dışarıdan açılması mümkün olacaktır” dedi.