Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar dünya medyasının da yakın takibindeydi. Bazı yayın kuruluşları Erdoğan'a bakın nasıl çağrıda bulundu
Abone olErdoğan'ın yaptığı konuşmalar sadece Türk medyasında yer almadı. Dünya medyası da Erdoğan'ı yakından takip etti.
Bazı yayın kuruluşları yaşananlardan dolayı Erdoğan'ın ders çıkartmasını yazarken bazıları ise eylemcileri yerden yere vurdu.
Başbakan Erdoğan'ın Adana, Mersin ve Ankara'da yaptığı konuşmalarını dünya medyası da yakından takip etti.
The Telegraph gazetesi başyazısında Türkiye'ye yer verdi. "Akıllı olma zamanı" başlıklı yazıda Erdoğan'ın protestolara sert bir şekilde karşılık vermesinin Başbakan'ı ülkede yaptığı iyi işleri bozma tehlikesiyle karşı karşıya bırkatığını yazıyor. The Telegraph, Erdoğan'a "Aklını başına topla" çağrısı yapıyor.
İşte Başbakan'ın açıklamalarının dünyadaki yansımaları:
ERDOĞAN'IN SABRI TÜKENİYOR
İngiliz yayın kuruluşu BBC, haberi "Erdoğan'ın eylemcilere sabrı tükeniyor" başlığıyla verdi.
Haberde şu ifadeler kullanıldı:
"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da toplanan taraftarlarına sabrının tükendiğini, eylemcilerin "yağmacı" ve "marjinal gruplar" olduğunu söyledi ve onları "Bize karşı bu mücadeleyi başlattınız, bedelini ağır ödeyeceksiniz" diyerek uyardı. Türkiye, her zamankinden daha fazla kutuplaşmaya başladı. Başbakan İstanbul'un merkezinde kontrolü kaybederken, destekçileri ilerleyen günlerde geniş çaplı eylem düzenleme planları yapıyor. Türkiye'yi tehlikeli sulara taşıyacak bölünmeler derinleşiyor. "
BÜYÜK GÖSTERİ
Dünyanın önde gelen ekonomi gazetesi Financial Times, Erdoğan'ın "ülkesini sarsan" göstericilere karşı koymaya çalıştığını, önümüzdeki günlerde düzenleyeceği "büyük gösteri" öncesi yaptığı bir dizi konuşma ile kendi destekçilerini harekete geçirdiğini belirtti.
Gazete, hükümetin taraftarlarını sokaklara dökmeye hazırlandığını ve Erdoğan'ın da dinleyicilerine gelecek hafta Ankara ve İstanbul'da yapılacak mitinglere katılmaları için çağrıda bulunduğunu ifade etti.
TÜRKİYE'DE EFSANE OLDUĞUNU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Independent on Sunday gazetesinin Ortadoğu konusunda uzman yazarı Patrick Cockburn'un Türkiye'deki gelişmelerle ilgili kaleme aldığı makale, "Erdoğan'ın protestoları kötü yönetmesi, istikrarlı Türkiye'nin bir efsane olduğunu gözler önüne serdi" başlığını taşıyor.
Cockburn, Başbakan'ın içerdeki huzursuzluk karşısındaki "acizliği" ve bölgede "yeni Osmanlı imparatorluğu" muhabbetini düşman edinmeden yapabileceğini düşünmesinin "abzürd" olduğunu yazdı.
AKILLI OLMA ZAMANI
The Telegraph gazetesi başyazısında Türkiye'ye yer verdi. "Akıllı olma zamanı" başlıklı yazıda Erdoğan'ın protestolara sert bir şekilde karşılık vermesinin Başbakan'ı ülkede yaptığı iyi işleri bozma tehlikesiyle karşı karşıya bırkatığını yazıyor. The Telegraph, Erdoğan'a "Aklını başına topla" çağrısı yapıyor.
ERDOĞAN YENİ ALTMIŞLAR RUHUNA KARŞI
İngiliz siyasetçiler arasında Türkiye'nin bir numaralı dostu olan eski dışişleri bakanı Jack Straw, bugün The Times gazetesinde Türkiye'deki olaylarla ilgili bir yazı kalem aldı.
Yazının başlığı "Erdoğan yeni Altmışlar ruhuna karşı" başlığını taşıyor.
Straw, yazısında Erdoğan ve partisinin fevkalade bir ekonomik gelişme elde ettiğini ama yine de gençliğin, laik kesim ve orta sınıf nüfusun büyük bir bölümünün kendisini dışlanmış hissedip küskün olduğunu belirtiyor.
Straw, "Bu durum bana savaş sırasında mahrumiyet yaşayan büyüklerimizin herşeyin çok daha iyi hale gelmesine karşın biz gençlerin eden isyan ettiğini anlayamamasını hatırlattı" diye yazdı.
ERDOĞAN'IN SABRI TÜKENDİ
Amerikan yayın kuruluşu CNN de "Başbakan'ın sabrının tükendiğine" ilişkin sözlerini öne çıkardı.
Haberde şöyle denildi:
"Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan "sabrın sonu var" uyarısında bulunarak, eylemcileri yerden yere vurdu. Erdoğan ülkenin güneyindeki Adana'nın yanı sıra başkent Ankara'da bir dizi konuşma yaptı. Erdoğan, eylemcilerin taktiklerini eleştirdi, onları sandıkta yeneceğini söyleyerek meydan okudu. Eylemciler oteritecilikle suçladıkları Erdoğan'ın istifasını istiyor. Öte yandan gösteriler, Erdoğan ve iktidardaki partisi AKP'ye son on yıl içindeki en büyük meydan okuma."
Amerikan haber ajansı Associated Press Başbakan'ın kullandığı ton üzerinden yorumda bulundu.
Haberde şu ifadelere yer verildi:
"Onbinlerce kişi İstanbul ve binlerce kişi de başkent Ankara'da hükümet karşıtı gösterilere devam ederken, Erdoğan'ın her geçen gün dozu artan sert tonu gerilimi tırmandırabilir. Fakat Erdoğan tansiyonu artırdığı ya da bölücü olduğu yönündeki iddiaları reddetti ve eylemlerin yüzde 50 oyla iktidara gelen bir hükümete zarar verme yolunda bir adım olduğunu söyledi. "
EYLEM ÇAĞRISINA DİKKAT ÇEKTİ
İsrail gazetesi Haaretz de, Erdoğan'ın eylem çağrısına dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:
"Görev süresi boyunca şimdiye kadarki en büyük protestolarla karşılaşan Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan taraftarlarını gelecek hafta İstanbul ve Ankara'da hükümet yanlısı eylemlere hazırlanmaya çağırdı. Erdoğan, eylemcilerin parçalanmış kaldırım taşları, şehir tabelaları, tahrip edilmiş arabalar ve katlanmış demirlerden oluşan onlarca barikat kurduğu Taksim'i temizleme yönünde bir planı olduğuna işaret etmedi. Dünyanın en fazla ziyaret edilen şehirlerinden biri olan İstanbul'da yaz sezonu başlarken, lüks otellerle çevrili Taksim bu dönemde ticaret bakımından hareketli olmalı. Fakat eylemcilerin bölgeden zorla tahliye edilmesi, hafta başında olduğu gibi çatışmaların bir tekrarını yaşatabilir. "
İTALYAN BASINI
Corriere della Sera gazetesi internet sitesinde ilk sırada yer alan haberde, “Türkiye'de Erdoğan sesini yükseltti: "Hükümetin sabrının bir sınırı var" başlığı altında “Göstericilere uyarı" alt başlığı ile kullanıldı.
Haberde, “Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetinin sabrının da bir sınırının olduğunu söyledi" ifadesi kullanıldı.
Haberde, “Hükümet karşıtı protestolar 31 Mayıs'ta çevreci barışçıl bir oturma eylemine, polisin şiddetle müdahale etmesinin ardından başlayan gösterilerde 3 kişi öldü, Emniyet Sendikası ani stres nedeniyle 6 polis memurunun intihar ettiği açıkladı ve beş bin kişi yaralandı" sözlerine yer verildi.
Bunun yanında, “Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de sayıları yüzlerce bini bulan hükümet karşıtı göstericilerin yüzde 90'ından fazlası, Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter uygulamalarını, rotadaki İslami değişimi, kınamak için meydanlara indi" ifadesi yer aldı.
La Repubblica gazetesi internet sitesinde , “Türkiye'de İstanbul ve Ankara'da çatışmalar. Erdoğan: Sabrımızın da sınırı var" başlığıyla yer alan haberde, “Çevik kuvet 10 bin kişilik bir grubu zor kullanarak dağıttı. Gazi Mahallesi, İzmir ve Ankara'da da tansiyon yüksek" alt başlığı kullanıldı.
Haberin devamında, “Türkiye'deki şiddette iki günlük ateşkesin ardından, polis ve hükümet karşıtı göstericiler arasında başkent Ankara ve ülkenin diğer kentlerinde gece yine sert çatışmalar yaşandı. Çevik kuvvet polisi, 10 gündür sık sık çatışmalara sahne olan Ankara'nın kalbi Kızılay'da, 10 bin kişilik barışçıl gösteriyi zorla dağıttı. Polis, yakın sokaklara kaçan göstericileri göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla kovaladı. Yaralananlar ve gözaltına alınanlar var. Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçmenlerine, 2014'de yapılacak yerel seçimlerde göstericilere ders verme çağrısında bulundu. Kısa bir süre sonra da göstericileri, “sabrımızın da bir sınırı var" diyerek tehdit etti" yorumu yapıldı.
La Stampa gazetesinde de, “Türkiye'de meydanlarda şiddet yine patladı. Erdoğan: Sabrımızın da bir sınırı var" başlığı kullanıldı.
Haber metninde ayrıca, “Binlerce gösterici Başbakan'a meydan okudu. Gözyaşartıcı gaz ve Ankara'da polis saldırısı. İzmir ve Adanada'da tansiyon yüksek. Aktivistler, Başbakan'ın sokaktaki taş ve sopaları silah haline getiren eylemcileri kınadı" denildi.