Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "aşkım, sevdam, tutkum, kavgam' dediği AK Parti'ye törenle döndü. Erdoğan için AK Parti genel merkezinde sade bir tören hazırlandı. Gözler Gül'ü aradı.
Abone olCumhurbaşkanı Erdoğan, 979 gün sonra veda ettiği partisine geri döndü. Erdoğan'ın partisine dönüşü için AK Parti'nin grup toplantısında tören düzenlendi. Başbakan Binali Yıldırım, Erdoğan'ın 'Genel başkan olması' için teklif hazırlayacaklarını duyurdu. Merak edilen ise Abdullah Gül'ün törene gelip gelmeyeceğiydi. İşte yaşananlar;
10 Ağustos 2014'te halkın oylarıyla cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, 33 ay sonra AK Parti'ye dönmüş oldu. Erdoğan, 27 Ağustos 2014'te yapılan AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ile genel başkanlığı Ahmet Davutoğlu'na devrederek partisine veda etmişti.
ERDOĞAN İMZAYI ATTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan 979 gün sonra döndüğü partisinde üyelik beyannamesini imzalayarak AK Parti'ye üye oldu. Bundan sonraki adım Erdoğan'ın partinin yeniden genel başkanı olması. Bunun için de yönetim teklif verecek ve kongrede oylanacak.
Erdoğan 33 ay sonra AK Parti'de işte tarihi imzayı attığı an
Atılan imza ile 57 yıl sonra Türkiye'de partili cumhurbaşkanı sistemine geri dönülmüş oldu.
Erdoğan'ı AK Partililer 33 ay önce uğurladıkları gibi yine ayakta alkışlarla karşıladılar. Erdoğan'ın yanında eşi Emine Erdoğan da bulunuyordu. Onları kapıda Başbakan Binali Yıldırım ve eşi karşıladı. Erdoğan ve Yıldırım salonda yanyana oturdular.
Törene AK Parti kurucularının tamamı davet edilmişti. O isimlerden biri de Abdullah Gül'dü. Gözler onu aradı ancak Gül törene katılmadı. Törene katılıp katılmayacağı merak konusu olan bir diğer isim ise Ahmat Davutoğlu'ydu. Davutoğlu salondaki yerini aldı.
Törene AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu dışında eski TBMM Başkanları Cemil Çiçek ve Mehmet Ali Şahin de katıldı. Cemil Çiçek partisine yönelik yaptığı sert eleştirilerle hatırlanıyor. Üçlünün biradada oturmaları ve keyifli halleri dikkat çekti.
AŞKIM... SEVDAM... TUTKUM...
Erdoğan, 979 gün önce olağanüstü büyük kongrede, partisine, "Adalet ve Kalkınma Partisini yani aşkımı, sevdamı, tutkumu, kavgamı da önce Allah'a, sonra sizlere emanet ediyorum. Yeniden görüşmek, yeniden kavuşmak umuduyla." sözleriyle veda etmişti.
57 YIL SONRA PARTİLİ CUMHURBAŞKANI
Türkiye'de 27 Mayıs 1960 darbesine kadar cumhurbaşkanları partiliydi. 1961 Anayasası ile cumhurbaşkanlarının partileriyle ilişiklerinin kesilmesi hükmü getirildi. 1982 Anayasası'nda da bu hüküm korundu.
16 Nisan'da yapılan halk oylamasının ardından anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının parti üyeliğinin önündeki engel kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün AK Parti üyesi olmasıyla Türkiye'de 57 yıl sonra partili cumhurbaşkanlığı da tekrar başladı.
İLK ATATÜRK'TÜ
Abdullah Gül ve Davutoğlu kulisi! Pozisyonları netleşti
Türk siyasi tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı, CHP'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk hem parti genel başkanlığı hem de cumhurbaşkanlığı yaptı. Atatürk'ün ölümünün ardından CHP'nin başına geçen İsmet İnönü de 1950 yılına kadar hem genel başkanlık hem de cumhurbaşkanlığı görevini birlikte yürüttü.
Demokrat Partinin iktidara gelmesiyle birlikte Celal Bayar cumhurbaşkanı seçildi. Bayar, Demokrat Parti Genel Başkanlığından ayrıldı fakat parti üyeliğinden ayrılmadan cumhurbaşkanlığı görevini yerine getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Mayıs'ta yapılacak AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde genel başkan seçilmesinin ardından sadece parti üyesi olarak değil parti genel başkanı olarak Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürecek.