BIST 9.976
DOLAR 34,06
EURO 38,04
ALTIN 2.833,69
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan adayını açıklıyor

AK Parti'nin Meclis Başkan Adayı bugün açıklanacak. Gözler grup toplantısında...

Abone ol

TBMM Başkanlığı'na adaylık için başvuru süresi bu gece saat 24.00'te sona erecek. AKP'nin Meclis Başkanlığı'na aday göstereceği isim de bugün belli olacak. Yarın Meclis'te seçim için ilk tur oylama yapılacak.

Erdoğan'ın saat 16.00'daki grup toplantısında partisinin adayını açıklaması bekleniyor.
 
AKP içinde Meclis Başkanlığı için 5 isim konuşuluyor; 
 
Cemil Çiçek, önceki iki AK Parti hükümetinin Adalet Bakanı’ydı. Türk Ceza Yasası değişirken, AB yolunda adli reformlar yapılırken bakanlığın başındaki isimdi. Hükümet sözcülüğü görevi yaptı, 27 Nisan bildirisinin ardından hükümetin hazırladığı metni o okudu.
 
Köksal Toptan, merkez sağın tanınan isimlerinden birisi. AK Parti öncesinde Milli Eğitim, Kültür ve Devlet Bakanlıkları görevlerinde bulundu. AK Parti'ye katıldıktan sonra da Meclis’te en kritik komisyonlardan birisi olan Adalet Komisyonu’nun başkanlığını yürüttü. Kriz zamanlarında uzlaşmacı tutumu ile göz doldurdu.
 
Murat Başesgioğlu, önceki iki AK Parti hükümetinin Çalışma Bakanı’ydı. Sosyal Güvenlik Reformu’nun altına imzasını attı. AK Parti öncesinde İçişleri Bakanlığı tecrübesi var.
 
Vecdi Gönül, AK Parti hükümetlerinin Savunma Bakanı’ydı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ismi adaylar arasında sayıldı ama aday gösterilmedi.
 
Ülkü Güney, bir önceki dönem Meclis’e bağımsız olarak girdi. Eski Anap'lı. Merkez sağın saygın isimleri arasında gösteriliyor.
 
AK Parti bu beş isim arasından birisini Meclis Başkanlığı’na aday gösterecek. Son karar bugün toplanacak Merkez Karar Yürütme Kurulu’nda verilecek ve muhtemelen AK Parti’nin adayını Başbakan Erdoğan bugünkü grup toplantısında açıklayacak.