BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,39
ALTIN 2.941,73
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye uyarı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte ortak basın açıklaması yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Türkiye'nin AB süreciyle ilgili "İki yüzlülükten çıkmak lazım. Yeni başlıklar açılmayacak." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik politikasını eleştirdi. Sürecin ciddi manada  yorduğunu ve Türkiye'yi bir karara sürüklediğini ifade eden Erdoğan, "Sürekli olarak 'ne olur artık bizi de alıverin' diyecek halimiz de pek yok." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak için gittiği Fransa'nın başkenti Paris'te Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte ortak açıklama yaptı. Görüşmelerde; siyasi, askeri, ekonomik ve ticari konularda görüşmeler yapıldığını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda gelinen noktadan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Türkiye 54 yıldır AB kapısında bekletilen bir ülke. AB bize bu konuda gerekçe sunamıyor. Gerekçeleri sorduğumuzda, gerekçeleri AB bize

Erdoğan'dan Fransız gazeteciye tarihi ayar! FETÖ'nün ağzıyla...

sunamıyor. Bu bizi ciddi manada yorduğu gibi milleti mi de yoruyor. Belki de bizi bir karara doğru sürükleyecektir. Artık bizi de alıverin diyecek halimiz de yok. Bakın bunu da buradan Fransa'dan dillendiriyorum. Biz NATO'da beraberiz, yani bizim bir stratejik bir ortaklığımız da var askeri anlamda.

"40 YILDIR CİDDİ BEDELLER ÖDEDİK"

En önemlisi üzerinde durmamız gereken konu, terörle mücadele konusudur. 34-40 yıldır çok ciddi bedeller ödedik. Fransa'nın da çok ciddi bedeller yaşadığını da biliyoruz. AB'nin verdiği bir söz vardı Suriyeli mülteciler hakkında, ama verilen sözde durulmamıştır. Dünya Mülteciler Komisyonu'na bakıyorsunuz oradan da ciddi bir rakam gelmiyor. 

"GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

Fakat biz bugün bunlara rağmen geri adım atmayacağız. Çünkü, biz bunu insani ve vicdani mesele olarak görüyoruz. Ülkemizde DEAŞ'e karşı, sınırımızda da DEAŞ'e karşı verdiğimiz mücadelemiz var. Ve şu anda PYD, YPG, PKK'nın yan örgütleridir. 

Fransa'da nüfusu 700 bin civarında soydaşlarımz var. Onların bir köprü görevi görmesi de bizi mutlu etmektedir. Sadece bu konularla kısıtlı kalmadık. Suriye, İran, İsrail, Filistin, iki devletli bir Filistin meselesini

Erdoğan'ın fırçaladığı gazetecinin Can Dündar ile bağlantısı!

görüştük. Son dönemlerde BM'de yapılan oylamanın, getirisini götürüsünü de konuştuk. Burada ben güçlüyüm, güçlü olduğuma göre haklıyım yanlış. Hayır, güç haktan gelir, haklı değilseniz güçlü değilsiniz. Haklıysanız güçlüsünüz. Libya'da, Mısır'da aynı şeyler yaşanıyor. Bir el buraları sürekli karıştırıyor.

"TERÖRİSTİN BAHÇIVANI VARDIR"

Kudüs-Filistin, konusunda atılacak önemli konular hakkında yakın istişare içerisinde olacağız. Suriye konusunda fikirdar ülkeler olarak, dışişleri bakanlarımızın bir araya gelmesiyle, müsterek adımları nasıl belirleyeceğiz bunu da konuşacağız. Biz 15 temmuzda bildiğiniz gibi 251 şehit verdik. FETÖ terör örgütüne bu bedeli ödetti. Artık dostlarımızı aynı bedeli ödesin istemiyoruz. Biz PKK ile de FETÖ ile de DEAŞ ile de aynı mücadeleyi vermeye devam ediyoruz. Batı her zaman bize şunu söylüyor. Yargı bağımsızdır. Türkiye'de yargı bağımlı değil ki, bizde de bağımsız. Şunu bilmelerini isterim; terör kendi kendine oluşmuyor. Terör ve teröristin bahçıvanı vardır. Bu fikir babaları bunları düşünceleriyle sunar. 

MACRON: İŞBİRLİĞİMİZ DEVAM EDECEK

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Türkiye ile terörle mücadelede örnek teşkil eden bir işbirliğin olduğunu ve bunu sürdürüleceğini söyledi. PKK'nın Fransa tarafından da terör örgütü olarak sınıflandırıldığını belirten Macron şöyle konuştu: 

"Terör gerçek bir PKK ile mücadele ediyoruz, bu bizim için terör örgütüdür. IŞİD ve Irak Suriye bölgesindeki bütün terör unsurlarıyla mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu ortak mücadele devam edecek. Paris’te Nisan ayında yapılacak terörizmin finansmanı konusunda bir zirve olacak, buna hazırlıkları da konuştuk.

TÜRKİYE İLE ANLAŞMALAR

Ortak, Fransız-İtalyan-Türk anti-füze anlaşması da bu kapsamda gerçekleşti. Kuvvetli bir ekonomik ilişkimiz de var. Airbus uçak satın alma anlaşması da çok önemlidir. Eximbank ve PRF arasında imzalanan anlaşma da güvenceler konusunda çok önemlidir.

Bölgedeki durumu da konuştuk; Kudüs konusunu... Herşeyden önce sükunet ve istikrar istiyoruz bölgede. İki devletin barış içerisinde ve her iki devletin başkenti Kudüs olacak şekilde bir çözüm istiyoruz. Suriye’de Fransa’da işlenen saldırıların planları Suriye’den geldi. IŞİD’le mücadelemiz daha da yoğunlaşacaktır. Türkiye Suriye ile uzun bir sınıra sahip komşu bir ülke. IŞİD’e karşı savaşı kazandığımız andan itibaren barış ve istikrarı sağlamak istiyoruz. Bütün siyasi hassasiyetlerin tanınması anlamında.

ASTANA ve Soçi süreçleri askeri ihtilafın çözülmesi için iyi oldu ama bence çözüme götürmeyecek. Yeni yol haritası konusunda da birlikte çalışmak isteriz ve Suriye halkı nasıl bir geçiş süreci istediğini seçer. Türkiye, Lübnan’a ve başka ülkelere kaçan insanları da temsil edebilmiş oluruz.

Avrupa Birliği ile olan ilişkilere de değindik. Bu konuda işbirliği ve önemli bir diyaloğun yeniden formüle edilmesi öngrülüyor.

(AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude) Başkan Juncker de bu konuda hayli angaje. Daha sakin bir diyalogun olmasını umuyoruz; Türkiye’nin bu diyalog içinde olması gerekir. Fasıllar kendiliğinden açılmayacaktır. ilişkimizin tabiatı da bu şekilde; derin bir saygı duyuyorum. Türkiye darbecilerle başa çıkmak zorunda kaldı. Ama terörle mücadelede ortak bir görüşümüz ve kararlılığımız var. Mutabık olmadığımız konular da var. Bireysel özgürlükler konusunda bazı hususlardan spesifik olarak bahsettim Erdoğan’a. Daima böyle çalıştık ve devamlı meyvesini aldık."

Dünya ajansları geçti! Erdoğan böyle karşılandıDünya ajansları geçti! Erdoğan böyle karşılandıDünya ajansları geçti! Erdoğan böyle karşılandıDünya ajansları geçti! Erdoğan böyle karşılandıHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN