Avrupa Birliği'nin ilerle raporu ile ilgili bir değerlendirme de Başbakan Erdoğan'dan geldi.
Abone olBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu tarafından açıklanan İlerleme Raporu'nu, "Açıklanan raporun şüphesiz ki birçok iyi yanları, bunun yanında tabi iyi olmayan yanları da var" sözleriyle değerlendirdi. Raporun Kıbrıs bölümünü de yorumlayan Erdoğan, KKTC'ye uygulanan izolasyonlar kalkmadığı takdirde Türkiye'nin limanlarını açmamakta kararlı olduğunu söyledi. AB'nin KKTC'ye verdiği sözü yerine getirmediğini belirten Başbakan Erdoğan, "Önce sözü verenler yerine getirsin. Biz verececeğimiz ya da vermemiz gereken sözleri kesinlikle yerine getiririz. Bundan kimsenin en ufak şüphesi olmasın" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği tarafından Swiss Otel'de verilen kokteyle katıldı. Kokteylin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, AB Komisyonu tarafından bugün açıklanan Türkiye'ye ilişkin ilerleme raporunu değerlendirdi. Açıklanan raporun birçok iyi yanları olduğunu ancak bunun yanında iyi olmayan birçok yönünün de bulunduğunu belirten Erdoğan, daha önceki raporların 160-180 sayfa olduğunu, buna karşın son açıklanan raporun 74 sayfa olmasının işin kısa ve özet şekilde gündeme geldiğini gösterdiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan, "Terörist başıyla ilgili olarak sayın ve bay denilecek ifadenin kaldırılmış olması, terör örgütüne yönelik hassasiyeti ortaya koyan bir yaklaşımdır" diye konuştu. Raporda, AB sürecine yönelik olarak 301. maddeyle ilgili Türkiye'nin bu konuyu 3-4 hafta daha sivil toplum örgütleriyle değerlendirebileceğine ilişkin beklentinin yer aldığına dikkat çeken Erdoğan, Kıbrıs ile ilgili konuda da bu işi Aralık ayındaki zirve öncesine bırakma gibi tavsiye kararı alacaklarına dair tespitlerin bulunduğunu bildirdi. Erdoğan, raporun ekonomiyle ilgili bölümünde Türkiye'ye övgüler sıralandığını söyledi.
Başbakan Erdoğan, rapor üzerindeki ayrıntılı çalışmayı henüz yapmadıklarını, bu çalışmanın ardından daha geniş bir açıklama yapacaklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin 'Aralık zirvesine kadar Kıbrıs konusunda bir gelişme bekleyebilir miyiz?' sorusu üzerine de, KKTC üzerindeki izolasyonlar kalkmadığı takdirde limanların ve havalimanlarının Rumlar'a açılmayacağını, Türkiye'nin bu konudaki kararlığından asla vazgeçmeyeceğini söyledi. "Bu kesinlikle verilmiş olan bir karardır" diyen Erdoğan, KKTC'nin bir terör ülkesi, kara para aklama yeri ve uyuşturucu merkezi olmadığını kaydetti. AB üyesi ülkelere 'Öyleyse bu uygulama niye?' diye soran Başbakan Erdoğan, "Bunu söylüyorum. Bu noktada dünyada hiçbir ülkeye yapılmayan bu tür bir yaklaşımı KKTC'ye nasıl yaparsınız? Gelin, kaldırın bunları. Kaldırdıktan sonra Türkiye olarak biz de gerek limanlar konusunda gerek havalimanları konusunda gerekli adımları atalım" ifadelerini kaydetti.
Türkiye'nin Güney Kıbrıslı Rumlar'a seyahat vize kapısını açtığını hatırlatan Erdoğan, ithalat-ihracat noktasında da Rumlar'la belli oranda bir çalışmalarının olduğunu söyledi. Türkiye'nin KKTC'yi aşağılayacak, çok daha sıkıntılara neden olabilecek böyle bir adımı atmasının mümkün olmadığına vurgu yapan Erdoğan, bu noktada en önemli adımın yavru vatan KKTC ve garantör ülke Türkiye tarafından 24 Nisan 2004 tarihindeki refarandumda atıldığını ifade etti. Güney Kıbrıs'ın AB'nin taleplerine aykırı cevap verdiğini, buna rağmen 1 Mayıs'ta AB'ye kabul edildiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, AB üyesi ülkeleri uyararak, "KKTC'ye verilen söz yerine gelmemiştir. Önce sözü verenler yerine getirsin. Biz verececeğimiz ya da vermemiz gereken sözleri kesinlikle yerine getiririz. Bundan kimsenin en ufak şüphesi olmasın" dedi.