Başbakan Erdoğan 9 Mart'ta işçilere müjde verecek.
Abone olÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerle ilgili düzenlemeye ilişkin, "Bu meseleyi kökten çözüyoruz bundan sonra iki işçi bir iş yerinde farklı statüde çalışmayacak, bunu kaldırıyoruz" dedi.
Çelik, taşeron işçilerin yaşadığı sıkıntıların kendilerini çok üzdüğünü belirterek, 9 Mart'ta Şanlıurfa'ya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda önemli açıklamalar yapacağını sözlerine ekledi.
Çelik, Kamu Şirket Personelleri Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAŞİP) tarafından Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'nde düzenlenen programda, yaklaşık 2 yıldır taşeron işçilerinin sorunlarını gidermek için çalıştıklarını belirtti.
Bazı kesimlerin taşeron işçilerinin sorunlarını siyasi malzeme olarak kullandığını öne süren Çelik, AK Parti iktidarının 1 Mayıs'ı resmi tatil ilan ettiğini anımsattı.
Taşeron işçilerle ilgili Bakanlar Kurulu'na sevk edilen yasanın Mecliste 2013 Aralık'ta görüşülmesinin planlandığını ancak bu dönemdeki gelişmelerin buna izin vermediğini anlatan Çelik, "Türkiye'de olup bitenleri izlediniz, şubattaki olanları da izliyorsunuz. Meclisin gündeminde taşeron yasası, sosyal güvenlikle ilgili yasa, çalışma hayatıyla ilgili yasa görüşülecekken, 8-10 önemli yasa geldi ve dün itibariyle 'demokratikleşme' dediğimiz yasa çıktı" dedi.
Bakanlar Kurulu'nda görüşülen yasa ile ilgili bilgi veren Çelik, aynı iş yerindeki çalışma farklılığını ortadan kaldırmak istediklerini dile getirdi.
- "Hizmet alımında eşitsizlik olmaması lazım"
Yasanın taşeron işçileri rahatlatacağına inandığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
"Taşeronla ilgili bir sıkıntı var bunun farkındayız. Bu meseleyi kökten çözüyoruz bundan sonra iki işçi bir iş yerinde farklı statüde çalışmayacak, bunu kaldırıyoruz. Örneğin Karayollarının 10 bin kişiye, Sağlık Bakanlığının 10 bin kişiye ihtiyacı varsa orada alt işveren taşeron işçi değil asıl işçi çalışacak. Bunu düzenliyoruz ve yasanın en önemli konusu budur. Şimdi 'hiç hizmet alımı olmasın' diyorsanız bu doğru olmaz, hizmet alımında eşitsizlik olmaması lazım. Hastanede iki kişi çalışıyor biri tıbbi sekreter taşeron işçisi, diğeri ise hastane personeli ve aralarında statü farkı çok fazla. Demek ki hemşireyi, tıbbi sekreteri, hasta bakıcıyı asıl işçi olarak çalıştıracaksın, bunu kesinlikle çözeceğiz."
Çelik, İş Kanunu'nun 2'nci maddesini hiç değiştirmeden, kazanımların devam edeceğini söyledi.
Hizmet-İş'in bu konudaki tavrının da net olduğunu aktaran Çelik, "2. maddeyi ellettirmeyiz' diyor biz de hükumet olarak aynen katılıyoruz. Artık karmaşık bir durum olmayacak. Taşeron uygulaması artık çile uygulamasına dönmüştür. Onun için Sayın Başbakanın talimatıyla bu çalışmayı tamamladık. Hizmet nerelerde alınacak belli olacak, hizmetin alınmayıp asıl işçi olarak kimler çalışacak bu çizgi net olarak kanun tarafından çiziliyor" diye konuştu.
- "Örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdık"
Hizmet alımında çalışacak işçilerin sosyal haklarını da koruduklarını dile getiren Çelik, şöyle konuştu:
"Normal işçi nasıl çalışıyorsa hizmet alımında kalacak arkadaşlarımız varsa aynen yıllık izni kullandırılacak ve asgari 3 yıllık sözleşme yapılacak. 3 yıldan aşağı sözleşme olmayacak ve bu 5 yılda olabilir. Diyelim hizmet alımı ihtiyacı var, belediyenin 5 yılda hizmet alımı şeklinde sözleşme yapabilecek ama kesinlikle 'asıl iş' dediğimiz yerde taşeron işçi çalıştırılamayacak. Yeni yasayla örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdık. Şimdi alt işveren işçileri asıl işçiler gibi sendikal haklarına aynen kullanacaklar. Sendikaya üye olacaksınız, toplu sözleşme hakkı elde edeceksiniz. Burada esas sıkıntı sosyal haklardır. Böylece uluslararası hukuk çerçevesinde çalışanların hakları eşitsizlik değil eşitliği sağlayan düzenleme netleşmiş oluyor. Bunun yanında başta kıdem tazminatı olmak üzere bütün tazminatlar devletin güvencesinde olacak."
Çalışanların iş sağlığıyla ilgili durumunu da dikkate aldıklarını belirten Çelik, sağlıksız ortamda çalıştırmanın kabul edilemeyeceğine işaret etti.
Emeğin istismarına müsaade etmeyeceklerini anlatan Çelik, "Özel sektör ve kamu kuruluşlarına sesleniyorum elimiz yakanızda, bunu bilmenizi istiyorum. Ücretlerde farklılaşma kıdeme ve eğitime göre olacak. Ücret farklılaşması gelecek bir yerde hizmet alımı varsa burada mutlaka kıdem dikkate alınacak ve bu vatandaşımızın tahsil durumu mutlaka yansıyacak" ifadelerini kullandı.